Sikeres pálinkaverseny Csipkerózsika lakhelyén

A méltatlanul lepattant és manapság új tulajdonosra váró, Csipkerózsika álmot alvó lillafüredi Palotaszállóban tartották az elmúlt hétvégén a VII. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyt. A megmérettetés abszolút Agárdi sikert hozott.

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett VII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny rekordszámú nevezésének (1318 minta) eredményhirdetésére január 21-én került sor a lillafüredi Palotaszállóban. A verseny abszolút győztese az Agárdi Pálinkafőzde, míg a megmérettetés legjobb pálinkája a Schiszler Pálinkafőzde Vilmoskörte pálinkája lett.

Pénteken a 33 nagyaranyérmes pálinka közül a társadalmi zsűri tagjai választották ki a közönségdíjas pálinkát. A társadalmi zsűri szavazata alapján a közönségdíjas pálinka címet a Sáppusztai Pálinkafőzde málnapálinkája kapta. A verseny abszolút győztese pedig az Agárdi Pálinkafőzde lett, míg az 1318 minta közül a szakavatott 28 fős nemzetközi zsűri a Schiszler Pálinkafőzde Vilmoskörte pálinkáját ítélte a legjobbnak.

A magán és bérfőzetők között az abszolút győztes a csákberényi Pataki Attila, míg a legjobb magán és bérfőzetett pálinka címet 31 kategória győztes termék közül Pucsok Sándor szilva pálinkája érdemelte ki.  

A mintaszám mellett rekord hazánkban a 433 nevezett kereskedelmi tétel és az is, hogy érkezett versenyminta Magyarországon kívül Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából, Németországból, Lengyelországból, Törökországból és Kínából is.

Takács László versenyigazgató elmondása szerint évek óta figyelik az ország legjobb pálinkabírálóinak a munkásságát, tevékenységét, akik közül a korábbi versenyeiken a legtöbben már bíráltak. Az egyes teljesítményeket számítógép segítségével összegzik, így van, akinek a felkészültségéről, teljesítményéről, erősségéről vagy épp fejlesztendő területeiről több száz bírálat alapján alkothatnak véleményt. A felkért bírák a beérkezett mintákat 20 pontos bírálat alapján értékelik, ahol a párlat (nem optikai) tisztaságát, a gyümölcskaraktert, a szájérzetet és a termék harmóniáját vizsgálják. Végül a számítógépes program segítségével a bizottság összesített lapot tölt ki mintánként, egyeztetett vélemény alapján.

A zsűri döntése alapján: arany oklevelet kapott 195, ezüst oklevelet 349, míg bronz oklevelet 400 pálinka és párlat. A kereskedelemben kapható minták közül 33 championt, azaz nagyaranyérmet osztottak ki a szervezők, míg a magán- és bérfőzetőknél 31 kategória győztes minta volt. A versenyt mindkét nap gála és pálinkabál kísérte, amelyet Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkárának megnyitója vezette fel, a háziasszony Veiszer Alinda volt. A pálinkaverseny fővédnöke: dr. Kövér László, Magyarország Országgyűlésének elnöke.

 

Forrás: Vendég & Hotel


Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.