Az első eladó, Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató helyettese arról számolt be, hogy a vendéglátóipar bizalmi indexe mélyponton van. Az ágazat legtöbb cége költségtakarékossági intézkedéseket vezetett be, embereket küld el, és elhalasztja a fejlesztéseit. Az idei infláció az előrejelzések szerin 3,3 százalék lesz, a reálkeresetek 1 százalékkal esnek vissza, a fogyasztási cikkek kereslete pedig 3 százalékkal. A kilábalás esélyeiről a szakember azt mondta, hogy 2010-től várhatóan nem romlik a helyzet, de javulni csak lassan fog. Nádasi Tamás, az Aquaprofit elnöke arra hívta a figyelmet, hogy turisták lesznek, csak az a kérdés, hova mennek. Ami a turizmussal kapcsolatos prognózisokban mostanában gyakran szerepel, az igaz lesz Magyarországra is: a turisták rövidebb időre jönnek, kevesebbet költenek, és azokat a helyeket keresik, ahol kedvező az ár-érték- arány. Egyes vélemények szerint túl sok a szálloda Magyarországon, de Nádasi Tamás azt mondja, önmagában ez nem probléma. „Napi standolás helyett napi aggódás” így jellemezte hétköznapjait Rosenstein Tibor, a családi vállalkozásként működtetett Rosenstein vendéglő tulajdonosa. Úgy vélte, ma az az étterem maradhat talpon, amelyet a séf vagy a tulajdonos nevéhez tudnak kötni a vendégek. Bognár Bertalan, a Magyar Posta Zrt. üzleti ügyfelek osztályának vezetője rendkívül látványos és pergő prezentációjában a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a posta 3-400 ezer közötti nevet tartalmazó adatbázisát, amelynek segítségével célzott üzeneteket lehet küldeni bármilyen célcsoportnak. Annak illusztrálására, hogy mire használható, egy hasonló adatbázis, néhány adatot is felsorolt: az étterembe járók 54 százaléka szokott hosszú hétvégi üdülésen részt venni, 70 százaléknak van autója, 32 százaléka dohányzik és 71 százaléka családos. A konferencia legjobban várt pontja a kerekasztal-beszélgetés volt Rudits Károly, a bezárt LouLou étterem vezetőjével és Bakáts Tibor moderálásával. Vita bontakozott ki arról, milyen a magyar gasztronómiai kultúra, miért nincs – és kell-e egyáltalán – Michelin-csillagos étterem Magyarországon, milyen kompromisszumokat köthet egy étterem, melyik szegmenst veszélyezteti leginkább a válság, illetve hogy milyen volt a Torkos Csütörtök.
Sikeres volt a gasztrokommunikációs konferencia
Közel kilencven résztvevővel lezajlott a Vendég és Hotel gasztrokommunikációs konferenciája.

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját
Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten
Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.

A lengyel sörgyártás új trendjei
A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Új Michelin-csillagos menü az égben
Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen
Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Borünnep Szegeden
A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból
Műanyag fóliadarab lehet benne.

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese
Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen
Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival
Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.