Leskó György, a polgári védelem nyugalmazott alezredese elmondta: a fesztiválon készült csaknem 3000 felvételből, egy speciális eljárással számolják ki, hány látogató járt a rendezvényen. Nemcsak összesen, de napokra, rendezvényekre lebontva is meg tudják majd mondani a fesztivál idei létszámát - hangsúlyozta.
Látogatószámot még nem tudtak a tegnapi záró sajtótájékoztatón, de más adatokat igen. Például azt, hogy 53 ezer négyzetméteren zajlott a fesztivál, három színpad várta a látogatókat, a Hősök terén felállított Bálaszínház 7500 kiló volt, és a Szinva teraszon a mai napig álló jégpiramis 10 tonnát nyom.
Rózsa Edit, a fesztivál ötletgazdája arról is szólt, hogy az idegenforgalom szempontjából mit jelentett a fesztivál: "A belvárosban nem volt szabad szálláshely, és csak a fesztivál által foglalt vendégéjszakák száma 576 volt."
Az idén igazi slágernek számított a Zöld Sátor, ahol 25 szervezet fogadta a környezettudatos életmód iránt érdeklődőket - ezt már Bodnár Kata, az Ökológiai Intézet munkatársa mondta. Azt is: a hozzájuk betérők csak 22 százaléka ment véletlenül a sátorba, a többiek már tudatosan keresték fel programjaikat. Az egyik leglátogatottabb rendezvényük Gyuri bácsinak, a bükkszentkereszti füvesembernek az előadása volt, amikor is a 100 négyzetméteres előadótér kicsinek bizonyult - mondta.
A kocsonyafesztivál szervezői az idén is nagy hangsúlyt fektettek az árusok kiválasztására. Rózsa Edittől megtudtuk, pályázaton választották ki őket, szempont volt, hogy mit kínálnak, alkalmazkodnak-e a fesztivál idei tematikájához, azaz az időutazáshoz, és nem utolsó sorban a minőségi kiszolgálásnak is meg kellett felelniük. Ennek ellenére akadtak gondok a kereskedőkkel - mondta - a nyitónapon egy árust el kellett küldeniük, mert a nála talált öt csomag gesztenye közül egy sem volt ehető.
Két vendéglátóssal is gondok voltak, az ő nevüket a későbbiekben a fesztivál honlapján nyilvánosságra hozzák - tette hozzá.
Slágerétel az idén - természetesen a kocsonya mellett - a kenyérlángos volt, slágerital a Korty, de a paprikás sör is népszerű volt és a pálinkaházakba is sokan ellátogattak - tudtuk meg.
A fesztivál nemcsak Miskolcon, de a világhálón is sikertörténet. Ki gondolná, hogy a Google-ban a kocsonyafesztivál szóra - a rendezvény alatt - 250 százalékkal többen kerestek, a kocsonyafesztivál 2010-re pedig 180 százalékkal - ismertette Rózsa Edit.
Így ebben a versenyben megelőzték a Torkos Csütörtököt, az operabált és több népszerű hazai sorozatot is - írta az Észak-Magyarország.
Sikeres volt a Kocsonyafesztivál
Három napig, míg a tizedik, jubileumi rendezvény tartott a fesztiválozóké volt a miskolci belváros. Belőlük pedig volt bőven, hogy pontosan mennyi is, azt még nem lehet tudni, de hamarosan arra is fény derül - írja az Észak-Magyarország.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.