Sokszínűség, elfogadás és szívből jövő vendéglátás

FRISSÍTVE! Itt mindenki olyan, mint te. Csak egy kicsit más: szekszárdi nagytestvére után június 12-én, szerdán megnyílt a Hegyvidéki Ízlelő budai étterem, ahol megváltozott munkaképességűek dolgoznak a vendégtérben és a konyhán.

A nem mindennapi eseményt Lovas Erzsébet a Kék madár meséjének elmondásával nyitotta meg. Bár az elején a mesemondó kicsit izgult, azonban nagyon szépen, meghatóan mondta el a Kék madár történetét.

A különleges képmemóriával rendelkező mesemondólány a boldogság kék madaráról szóló történetet elevenítette fel, nem véletlenül, hiszen a szekszárdi megváltozott munkaképességűek vendégváróhelyének anyacége a Kék Madár Alapítvány: onnan indul minden és mindenki, annak kebelén belül működik a szekszárdi Ízlelő, és mostantól a budai egység is.

Majd Pokorni Zoltán, a Hegyvidék, azaz a budai XII. kerület polgármestere mindenféle fennköltség és pátosz nélkül elmesélte épületük történetét, és azt, miért pont az egykori főbejárat helyén - ahol a későbbiekben az okmányiroda is működött - kért és kapott lehetőséget a szekszárdi Ízlelő csapata, Mészáros Andrea vezetésével, hogy itt is bebizonyíthassák, attól, hogy megváltozott munkaképességűek dolgoznak a vendégtérben és a konyhán - profin művelik azt, amit ma úgy hívunk: vendéglátás.

A polgármester elmondta azt is, többen megállították őt, amikor hallották, mi nyílik hamarosan az épület földszintjén, és nekiszegezték a kérdést: Jó ötlet ez? Egy olyan éttermet bevállalni, amit sérült emberek működtetnek? De amikor a Hivatalból buszt indítottak Szekszárdra, hogy személyesen megnézzék, hogy is működik valójában egy ilyen módon összerakott étterem, a kétkedők is megnyugodtak, annyi derüt, életörömöt, kedvességet láttak, és nem mellesleg finomat ettek az Ízlelő szekszárdi éttermében.

 Nem egy család belügye, ha sérült ember van a családban

Fülöp Attila államtitkár az állam nevében mondott köszönetet a projekt megvalósításáért, és kiemelte, mennyire fontos, hogy ne egy család belügye legyen, ha sérült gyermeket nevelnek, hanem az őt körülvevő közösségnek, a társadalomnak is segítenie kell - és erre szép példa a most nyíló Hegyvidéki Ízlelő.

Az ERSTE Bank elnök-vezérigazgatója, Jelasity Radovan a vállalkozás üzleti oldalát világította meg a jelenlévő meghívottak számára. Azzal kezdte mondandóját, hogy nem vagyunk egyenlőek születésünktől kezdve, de épp ez a legszebb, legizgalmagasabb dolog életünk során. És kifejtette, nagyon boldog amiatt, hogy az idén 200 éves évfordulóját ünneplő ERSTE nem egy klasszikus banki szerepben lépett be partnerként ebbe a projektbe, hanem egyfajta social bankként, az Európai Befektetési Csoportttal karöltve segíti anyagilag ezt a szép és példamutató vállalkozást. "Jó ilyen országban élni, ahol ilyen célra van és áldoznak időt, energiát, lehetőséget és emberi erőforrást", mondta az Ízlelő nyitása kapcsán a bank elnök-vezérigazgatója.

A Kék Madár Alapítványt születése óta támogató, amerikai alapítású NES hazai képviseletének vezetője, Varga Éva elevenítette a kezdeti időktől kezdve a két cég összefogását, és a szakember azt is hangsúlyozta, egy ilyen projekt, mint egy étterem megnyitása nem csupán egyetlen rövid távra szóló kihívás, hanem hosszú távban kell gondolkodni és cselekedni, működtetni, aki úgy dönt, belevág egy ilyen nem mindennapi feladatba.

Végül a Kék Madár Alapítvány vezetője, a két különleges családbarát étterem kitalálója, Mészáros Andrea mesélt a meghívottaknak, alapítványuk számára mit jelent az Ízlelő, az ott folyó munka, honnan és miképp vezetette az út mostanáig, második egységük megnyitásáig, ki mindenki segítette ebben őket, és melyek voltak eddig történetük fő mérföldkövei. Kiderült, a budai polgármesteri hivatalt "hideg megkereséssel", azaz mindenféle kapcsolat nélkül keresték fel ötletükkel, és éppúgy tárt karokkal fogadták őket, akárcsak annak idején a szekszárdi polgármesteri hivatal, Ács Rezső polgármester vezetésével, akik a mai napig minden segítik, támogatják a szekszárdi egységet.

Befejezésképp Andrea részletesen felsorolta, kik és mely cégek áldozatos segítsége, önzetlen hozzáállása nélkül nem jöhetett volna ez a szép projekt, amely a szekszárdi után a következő nagy álma volt, és még számára is furcsa, és ízlelgetni kell: megvalósult, mert nyitva immár mindenki előtt a Hegyvidéki Ízlelő.

 x x x

Legfrissebb: Az Ízlelősök is alig hiszik, de attól még tény: már az első napon 124 ebédvendég tért be a Hegyvidéki Ízlelőbe! Csak viszonyításképp: ugyanezt a vendégszámot Szekszárdon három év alatt érték el, és pezsgővel ünnepelték!

 


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.