Sötét étterem, látássérült felszolgálók

Világítás nélküli, sötét étteremben vak és gyengénlátó pincérek szolgálnak fel Nepál fővárosában, Katmanduban.

Felcserélődnek a szerepek: a belépő látók számára válik a világ láthatatlanná, és ők szorulnak rá a vakok segítségére - mesélte az étterem vezetője a Hszinhua kínai hírügynökségnek.

Az érzékelés határait feszegeti az étterem: ha a látást kikapcsolják, más érzékterületek erősödnek fel, minden hang, illat, íz intenzívebbé válik - magyarázta Visvo Ram Sreszta. Elmondta, hogy sötétben étkezni egészen más élmény, mint világosban, hiszen az ember általában folyamatosan nézi az ételt, amit elé tettek.

Leginkább az lepte meg az étterem üzemeltetőit, hogy a vendégek előbb jóllaknak, semmint látnák, mennyit fogyasztottak és mennyi maradt a tányéron - mondta Sreszta.

Hozzátette, hogy ugyan hasonló vendéglők nyíltak már Európában és Amerikában, Nepálban sajátos missziója is van a vállalkozásnak. "A vakok nem kapnak támogatást a társadalomtól, ezért mi felhívjuk a figyelmet rájuk, valamint munkahelyet is teremtünk nekik" - mondta a tulajdonos.

Budapesten a Millenárison működő Láthatatlan Kiállítás rendez hasonló, sötétben felszolgált vacsorát hetente egyszer.


Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.