Stühmer: csőd miatt zárva

Milliós tartozások miatt került lakat Kaposvár legpatinásabb kávézójára. Úgy tudjuk, az áramot is kikapcsolták a Stühmerben. Az üzemeltető azonban ígéri: két héten belül rendeződnek a dolgaik - írta meg a sonline.hu.

Jó pár hete még úgy tűnt, csak pár napra zárt be Kaposvár legpatinásabb kávézója. A Stühmer ajtajára kifüggesztett tervezett nyitási időpontok aztán egyre csak tolódtak egészen addig, hogy ma már csak egy kézzel írott „Zárva” tábla árválkodik a sok mindent megért üzlethelyiség bejáratán.

A kaposvári sétálóutca képétől elválaszthatatlan, ismert kávézó 1928-ban nyitott Stühmer néven, később Omnia, majd Art Café lett, s 2006-tól ismét Stühmer néven várta a vendégeket. Néhány héttel ezelőttig, amikor is súlyos tartozások miatt lakat került az üzletre.

– Már a felszámolási kiadványban is megjelent – tudtuk meg Sárdi Péter vagyongazdálkodási igazgatótól –, az adóhatóság felszámolási eljárást kezdeményezett az üzemeltető ellen, ami jelenleg is zajlik. A cég több mint hárommillió forint bérleti díjjal tartozik az önkormányzatnak, s vannak adósságai az APEH és az E.ON felé is.

Mégsem a kávézóval van igazán gond. Egyazon vállalkozás üzemeltette ugyanis a Stühmer kávézót valamint a Fő utca és Irányi Dániel sarkán lévő borozót, így a cég tartozásai mindkét vendéglátó egységet érintik. A Stühmer kávézó épülete önkormányzati tulajdonban van, csakúgy, mint a műemléki védettséget élvező berendezés. Sárdi Péter szerint tartósan önkormányzati tulajdonban is marad az épület, szóba sem került az eladás gondolata, csupán az üzemeltetés jogát kell megoldani.

– Célunk, hogy mielőbb megnyithasson a kávézó – tette hozzá Sárdi Péter –, valamennyi berendezés, s minden áru az üzletben van, tehát ha a felszámoló úgy dönt, másnap kinyithat a Stühmer.

– Két héten belül rendeződnek a dolgok – mondta a sonline.hu érdeklődésünkre Szabóné Drézer Márta üzemeltető –, szándékaink szerint továbbra is a cégünk üzemelteti a kávézót. A fennálló tartozásainkat ez idő alatt rendezzük. A kávézóval összefüggő adósságaink nincsenek, a borozó január elsejétől pedig már nem a mi bérleményünk. Az önkormányzattól minden segítséget megkapunk, így várhatóan a kaposvári fesztiválokra ismét kinyithat a Stühmer.

Stühmer Frigyes 1868-ban kézműipari cukorkakészítéssel kezdte vállalkozását, majd 1882-ben csokoládégyárat épített. Máig élő édességei közül például a Fruttit és a Tibi csokoládét az ő receptjei szerint kezdték el gyártani Magyarországon.

A Stühmer gyár szállított árut a vidéki fióküzletekbe is, az olyanokba, amilyen Kaposváron is működött. Az 1928-ban megnyitott kaposvári üzletbe eredetileg is almazöld, arany, sárga és porcelánszínű berendezés került, amit Kende Ferenc és Sziló Pál élvonalbeli belsőépítészek tervei alapján készítettek el. Az artdecóval keveredő kései szecessziós stílusú berendezéshez pult, fali dísz és cserépkályha tartozik.

Az Iparművészeti Múzeum nyilváníttatta védetté.A kávéház egyébként a megye irodalmárainak is kedvelt törzshelye volt. Takáts Gyulának is törzsasztala volt a Stühmerben.

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.