Sváb felmenők, magyaros vendéglátás, balatoni borokkal kísérve

Nem egyszerű a nevük, de annál nagyszerűbb a boruk: családi hagyományokon alapuló modern gasztronómia a Schieszl família pincészetében és vendéglőjében.  

A Schieszl család története egészen a XVIII. századig vezethető vissza. Schieszl János 1896 – ban alapította a borozót, amely a mai Schieszl Vendéglő és Borház 1896 őse. Ifj. Schieszl Konrád, a vendéglő mai tulajdonosa, a család ötödik generációját képviseli a vendéglátásban. Id. Schieszl Konrád 2005 – ben adta át az üzlet irányítását, biztos támaszként azonban mind a mai napig segíti nemcsak fia, hanem az egész vendéglő és borászat munkáját. Apa és fia együtt képviselik a hagyományt és az innovációt. A 100 éves receptek – hurka, kolbász, mangalica sonka – az üknagypapa receptjei alapján készülnek mind a mai napig, a modern technológia adta lehetőségek segítségével.

Valaki mindig van a családból a vendéglőben

A Schieszl Vendéglő és Borház 1896 több, mint 120 éves vendéglátás helyszíne. A családi vendéglő Budakalász főutcáján, patinás épületben, a pincészet szomszédságában található, a főváros zajától mindössze fél órányira. A Schieszl család a klasszikus gasztronómián alapuló konyhában nagy hangsúlyt fektet a minőségi, friss, saját és hazai alapanyagok használatára, a házias ízekre. Az étlapon a sváb ételek, a hagyományos paraszti konyha fogásai éppúgy megtalálhatók, mint a könnyed halételek és a XXI. század gasztronómiai kihívásainak megfelelő diétásabb fogások. A konyhai csapatot Salamon Tamás séf vezeti immár 18 éve.

 Családi borászat

 A vendéglátás és a borászat a családi hagyományoknak köszönhetően évtizedekre visszanyúló szoros egységet alkot. A Balaton felvidéken és a Mátraalján összesen 12 hektár saját területről érkezik az első osztályú termés, mely a Schieszl borok minőségét egyöntetűen meghatározza. Kíméletesen, a természettel összhangban, szakértő gondoskodással és a legmodernebb kertészeti technológiával történik a szőlőművelés, a borászatban a legkorszerűbb berendezésekkel és innovatív gondolkodásmóddal folyik a munka Fiola Balázs borász vezetésével. Zömében reduktív, populáris, gyümölcsös, könnyed borok készülnek, ó egy - egy kézműves tétellel kiegészítve. A Schieszl család évente mintegy 40 000 palack bort értékesít saját vendéglátásunkban a Schieszl Vendéglő és Borház 1896 - ban. Külön büszkeség, hogy a 2018-as nemzetközi Vinagora borversenyen a legjobb Magyar olaszrizling címet a 2017-es Nagykút Olaszrizling bor nyerte el.

Szőlőterületek

Pécsely - "Nyáló - hegy" 2,3 ha (Portugieser, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon), Balatonfüred - "Vörös - mál" 8,7 ha (Sauvignon Blanc) Csopak - "Nagykút" 1,0 ha (Olaszrizling), Gyöngyöstarján- Ludasi dűlő 1,3 ha (Cserszegi Fűszeres és Tramini)

Házi termékek

“Nagymamám spájza egy csodálatos hely volt, tele finomságokkal, üvegekbe zárt nyári ízekkel, füstölt szalonákkal, kolbászokkal, sonkákkal. Most amikor felnőttként visszagondolok, a hangulatok, ízek, illatok mellett a gondoskodás jut eszembe, az ahogy a nagyszüleim évről évre gondoskodtak arról, hogy a finom falatok ne hiányozzanak a terített asztalról. Ebből az emlékből született meg a gondolat, hogy a Schieszl Vendéglő és Borház 1896 - nak is legyen spájza, ami természetesen már nem az a békebeli hűvös kis helyiség, hanem annál egy sokkal modernebb XXI. századi spájz, ahova mindazok az italok és élelmiszerek kerülnek, melyeket saját magunk készítünk és melyek minőségéért 100 % - ban garanciát vállalunk.” - meséli ifj. Schieszl Konrád, tulajdonos.

A család a borok mellett készít pálinkákat, 9 hónapig érlelt mangalica sonkát, sváb véres és májas hurkát, házi szörpöket, tartósítószer nélkül készített üdítőket, gyümölcsleveket, házi lekvárokat, szőlőmagolajat, a szőlőmaglisztet és vörösszőlőhéj-őrleményt is. “Ahogy régen nagyszüleink gondoskodtak a család elé kerülő finom falatokról, úgy szeretnénk mi is gondoskodni a hozzánk betérő vendégekről, új köntösben megmutatni mindazt, amit több generáción keresztül megőriztünk.” – teszi hozzá Konrád.

Forrás: Schieszl sajtóanyag


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.