Sváb felmenők, magyaros vendéglátás, balatoni borokkal kísérve

Nem egyszerű a nevük, de annál nagyszerűbb a boruk: családi hagyományokon alapuló modern gasztronómia a Schieszl família pincészetében és vendéglőjében.  

A Schieszl család története egészen a XVIII. századig vezethető vissza. Schieszl János 1896 – ban alapította a borozót, amely a mai Schieszl Vendéglő és Borház 1896 őse. Ifj. Schieszl Konrád, a vendéglő mai tulajdonosa, a család ötödik generációját képviseli a vendéglátásban. Id. Schieszl Konrád 2005 – ben adta át az üzlet irányítását, biztos támaszként azonban mind a mai napig segíti nemcsak fia, hanem az egész vendéglő és borászat munkáját. Apa és fia együtt képviselik a hagyományt és az innovációt. A 100 éves receptek – hurka, kolbász, mangalica sonka – az üknagypapa receptjei alapján készülnek mind a mai napig, a modern technológia adta lehetőségek segítségével.

Valaki mindig van a családból a vendéglőben

A Schieszl Vendéglő és Borház 1896 több, mint 120 éves vendéglátás helyszíne. A családi vendéglő Budakalász főutcáján, patinás épületben, a pincészet szomszédságában található, a főváros zajától mindössze fél órányira. A Schieszl család a klasszikus gasztronómián alapuló konyhában nagy hangsúlyt fektet a minőségi, friss, saját és hazai alapanyagok használatára, a házias ízekre. Az étlapon a sváb ételek, a hagyományos paraszti konyha fogásai éppúgy megtalálhatók, mint a könnyed halételek és a XXI. század gasztronómiai kihívásainak megfelelő diétásabb fogások. A konyhai csapatot Salamon Tamás séf vezeti immár 18 éve.

 Családi borászat

 A vendéglátás és a borászat a családi hagyományoknak köszönhetően évtizedekre visszanyúló szoros egységet alkot. A Balaton felvidéken és a Mátraalján összesen 12 hektár saját területről érkezik az első osztályú termés, mely a Schieszl borok minőségét egyöntetűen meghatározza. Kíméletesen, a természettel összhangban, szakértő gondoskodással és a legmodernebb kertészeti technológiával történik a szőlőművelés, a borászatban a legkorszerűbb berendezésekkel és innovatív gondolkodásmóddal folyik a munka Fiola Balázs borász vezetésével. Zömében reduktív, populáris, gyümölcsös, könnyed borok készülnek, ó egy - egy kézműves tétellel kiegészítve. A Schieszl család évente mintegy 40 000 palack bort értékesít saját vendéglátásunkban a Schieszl Vendéglő és Borház 1896 - ban. Külön büszkeség, hogy a 2018-as nemzetközi Vinagora borversenyen a legjobb Magyar olaszrizling címet a 2017-es Nagykút Olaszrizling bor nyerte el.

Szőlőterületek

Pécsely - "Nyáló - hegy" 2,3 ha (Portugieser, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon), Balatonfüred - "Vörös - mál" 8,7 ha (Sauvignon Blanc) Csopak - "Nagykút" 1,0 ha (Olaszrizling), Gyöngyöstarján- Ludasi dűlő 1,3 ha (Cserszegi Fűszeres és Tramini)

Házi termékek

“Nagymamám spájza egy csodálatos hely volt, tele finomságokkal, üvegekbe zárt nyári ízekkel, füstölt szalonákkal, kolbászokkal, sonkákkal. Most amikor felnőttként visszagondolok, a hangulatok, ízek, illatok mellett a gondoskodás jut eszembe, az ahogy a nagyszüleim évről évre gondoskodtak arról, hogy a finom falatok ne hiányozzanak a terített asztalról. Ebből az emlékből született meg a gondolat, hogy a Schieszl Vendéglő és Borház 1896 - nak is legyen spájza, ami természetesen már nem az a békebeli hűvös kis helyiség, hanem annál egy sokkal modernebb XXI. századi spájz, ahova mindazok az italok és élelmiszerek kerülnek, melyeket saját magunk készítünk és melyek minőségéért 100 % - ban garanciát vállalunk.” - meséli ifj. Schieszl Konrád, tulajdonos.

A család a borok mellett készít pálinkákat, 9 hónapig érlelt mangalica sonkát, sváb véres és májas hurkát, házi szörpöket, tartósítószer nélkül készített üdítőket, gyümölcsleveket, házi lekvárokat, szőlőmagolajat, a szőlőmaglisztet és vörösszőlőhéj-őrleményt is. “Ahogy régen nagyszüleink gondoskodtak a család elé kerülő finom falatokról, úgy szeretnénk mi is gondoskodni a hozzánk betérő vendégekről, új köntösben megmutatni mindazt, amit több generáción keresztül megőriztünk.” – teszi hozzá Konrád.

Forrás: Schieszl sajtóanyag


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.