Szakácskönyvet jelentett meg az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Az Ételek a prímási asztalról című kötet az esztergomi Érseki Simor Könyvtárban fennmaradt, 19. századi, német nyelven írt, kéziratos ételsorokba és receptekbe nyújt betekintést - tájékoztatta lapunkat az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Turisztikai Irodája.

A korabeli ételek elkészítése ma is lehetséges az eredeti leírások magyar fordítása és a hozzájuk fűzött magyarázatok segítségével. A válogatott, szám szerint 31 receptet a mai ízléshez igazított, korszerűsített változatban is megtaláljuk a szebb-nél szebb illusztrációkkal gazdagon ellátott könyvben. Az ételfotók mellett, a levéltári forrásokat, az alapanyagokat és a napjainkban már használaton kívüli, de páratlan történeti értéket képviselő konyha látványát szemlélhetik az olvasók.

A magyar nyelvű, színes fotókkal illusztrált 128 oldalas kötetet Csíki Sándor, a Food & Wine blog főszerkesztője szerkesztette, ő írta a korszerűsített recepteket is, illetve ő látta el az eredeti recepteket jegyzetekkel.

Az ételeket a kötet számára az esztergomi Prímás Pince étteremben Jászai Tibor és Tanács Norbert készítette el, a desszerteket pedig Magdák Zoltán alkotta meg.

2022. tavaszától várhatóan a Bazilika Panoráma termének kávézója kínálatában találkozhatunk a kötetben szereplő töltött kuglóffal, a püspökkenyérrel és a császári citromkoch elnevezésű süteménnyel.



A Prímás Pincében csoportok számára prímási ételsorok rendelhetők, valamint az étlapon már szerepel a püspökkenyér, vaníliás borhabbal és aszalt gyümölcsökkel. Tavasszal Bratwurst Suppe, Vadászleves és a Fogas roston fekete mártással, zöldborsós rizottóval várja majd a vendégeket.

A kötet kapható a Keresztény Múzeum, a Prímás Pince, a Hotel Adalbert és az esztergomi Bazilika boltjaiban, a Szent István Társulatnál, valamint az interneten az Új Ember webshopjából rendelhető.

 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.