Szakácskönyvet jelentett meg az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Az Ételek a prímási asztalról című kötet az esztergomi Érseki Simor Könyvtárban fennmaradt, 19. századi, német nyelven írt, kéziratos ételsorokba és receptekbe nyújt betekintést - tájékoztatta lapunkat az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Turisztikai Irodája.

A korabeli ételek elkészítése ma is lehetséges az eredeti leírások magyar fordítása és a hozzájuk fűzött magyarázatok segítségével. A válogatott, szám szerint 31 receptet a mai ízléshez igazított, korszerűsített változatban is megtaláljuk a szebb-nél szebb illusztrációkkal gazdagon ellátott könyvben. Az ételfotók mellett, a levéltári forrásokat, az alapanyagokat és a napjainkban már használaton kívüli, de páratlan történeti értéket képviselő konyha látványát szemlélhetik az olvasók.

A magyar nyelvű, színes fotókkal illusztrált 128 oldalas kötetet Csíki Sándor, a Food & Wine blog főszerkesztője szerkesztette, ő írta a korszerűsített recepteket is, illetve ő látta el az eredeti recepteket jegyzetekkel.

Az ételeket a kötet számára az esztergomi Prímás Pince étteremben Jászai Tibor és Tanács Norbert készítette el, a desszerteket pedig Magdák Zoltán alkotta meg.

2022. tavaszától várhatóan a Bazilika Panoráma termének kávézója kínálatában találkozhatunk a kötetben szereplő töltött kuglóffal, a püspökkenyérrel és a császári citromkoch elnevezésű süteménnyel.



A Prímás Pincében csoportok számára prímási ételsorok rendelhetők, valamint az étlapon már szerepel a püspökkenyér, vaníliás borhabbal és aszalt gyümölcsökkel. Tavasszal Bratwurst Suppe, Vadászleves és a Fogas roston fekete mártással, zöldborsós rizottóval várja majd a vendégeket.

A kötet kapható a Keresztény Múzeum, a Prímás Pince, a Hotel Adalbert és az esztergomi Bazilika boltjaiban, a Szent István Társulatnál, valamint az interneten az Új Ember webshopjából rendelhető.

 


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.