Szentgróti csiga a franciák tányérjain

Luxuséttermeket és nagykereskedelmi láncokat, a francia piac 10-12 százalékát látja el éticsiga-készítményekkel az egyetlen magyarországi, készterméket is gyártó csigafeldolgozó, a zalaszentgróti IMOFI S.R.W.S Kft., amely a magyar piacon is szeretne megjelenni - mondta a társaság műszaki vezetője szombaton az MTI-nek.

Főző Róbert, a Zalaszentgróton először rendezett csigafesztivál apropóján beszélt arról, hogy 1991 óta működik a száz százalékig francia tulajdonú cég az észak-zalai városban. Évente mintegy ezer tonna, nagyrészt Magyarországon gyűjtött éticsigát, továbbá több száz tonna, Chiléből félkész termékként behozott óceáni feketekagylót dolgoznak fel.

Az évente több mint ezer tonna készárut szinte kizárólag Franciaországba szállítják, ahol - az utóbbi tíz év folyamatos emelkedésének köszönhetően - az éticsigapiacnak már mintegy 10-12 százalékát uralják. Exkluzív termékeik vásárlói a nívósabb vendéglátóhelyek, luxuséttermek, de a Metro francia áruházaiban is megtalálhatóak a Magyarországról érkező csiga- és kagylókészítmények.

Az IMOFI 140 dolgozót alkalmaz, de a tavasszal kezdődő szezon alatt több mint 300-ra emelkedik a foglalkoztatottak száma. A cég Zalaszentgrót legnagyobb munkaadója, évi 2 milliárd forintos árbevételével pedig a város második legjelentősebb gazdasági vállalkozása.
Főző Róbert kifejtette: a szinte kizárólag a Dunántúlon élő éticsigafajta gyűjtési ideje április 15-től június 15-ig tart, a gyűjtők a természetben kizárólag a 25 milliméternél nagyobb átmérőjű csigákat szedhetik össze, amelyek a felvásárlókon keresztül érkeznek Zalába. Az éticsigát az üzemben párolják, fűszerezik és visszatöltik megtisztított házába.
A felvásárlási és feldolgozási időszak április közepétől augusztus közepéig tart, majd augusztusban indulnak el és december közepéig viszik kamionokkal a készárut Franciaországba.

A műszaki vezető hozzátette: évente több ezer embernek ad némi bevételt Magyarországon a csigagyűjtés, az aktuális mennyiséget azonban nagyban befolyásolja az időjárás. Száraz, esőmentes időben nehezebben gyűjthető csiga, ezért az ára a mennyiségtől is függ. A felvásárlók általában kilogrammonként 60 és 120 forint között fizetnek, idén 80 forintról indult az ár, de a száraz időszak miatt ez 90-re emelkedett.

A zalaszentgróti IMOFI a szombaton megrendezett első magyarországi csigafesztivállal a hazai piacra lépést szándékozott elősegíteni. Eddig csak rendkívül kis mennyiségű kész csigatermék került a magyar fogyasztókhoz, de a Metro láncolata révén mostantól a hazai piacon is forgalmazzák kagyló- és csigakészítményeiket.

Forrás: MTI


Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.