Szentgróti csiga a franciák tányérjain

Luxuséttermeket és nagykereskedelmi láncokat, a francia piac 10-12 százalékát látja el éticsiga-készítményekkel az egyetlen magyarországi, készterméket is gyártó csigafeldolgozó, a zalaszentgróti IMOFI S.R.W.S Kft., amely a magyar piacon is szeretne megjelenni - mondta a társaság műszaki vezetője szombaton az MTI-nek.

Főző Róbert, a Zalaszentgróton először rendezett csigafesztivál apropóján beszélt arról, hogy 1991 óta működik a száz százalékig francia tulajdonú cég az észak-zalai városban. Évente mintegy ezer tonna, nagyrészt Magyarországon gyűjtött éticsigát, továbbá több száz tonna, Chiléből félkész termékként behozott óceáni feketekagylót dolgoznak fel.

Az évente több mint ezer tonna készárut szinte kizárólag Franciaországba szállítják, ahol - az utóbbi tíz év folyamatos emelkedésének köszönhetően - az éticsigapiacnak már mintegy 10-12 százalékát uralják. Exkluzív termékeik vásárlói a nívósabb vendéglátóhelyek, luxuséttermek, de a Metro francia áruházaiban is megtalálhatóak a Magyarországról érkező csiga- és kagylókészítmények.

Az IMOFI 140 dolgozót alkalmaz, de a tavasszal kezdődő szezon alatt több mint 300-ra emelkedik a foglalkoztatottak száma. A cég Zalaszentgrót legnagyobb munkaadója, évi 2 milliárd forintos árbevételével pedig a város második legjelentősebb gazdasági vállalkozása.
Főző Róbert kifejtette: a szinte kizárólag a Dunántúlon élő éticsigafajta gyűjtési ideje április 15-től június 15-ig tart, a gyűjtők a természetben kizárólag a 25 milliméternél nagyobb átmérőjű csigákat szedhetik össze, amelyek a felvásárlókon keresztül érkeznek Zalába. Az éticsigát az üzemben párolják, fűszerezik és visszatöltik megtisztított házába.
A felvásárlási és feldolgozási időszak április közepétől augusztus közepéig tart, majd augusztusban indulnak el és december közepéig viszik kamionokkal a készárut Franciaországba.

A műszaki vezető hozzátette: évente több ezer embernek ad némi bevételt Magyarországon a csigagyűjtés, az aktuális mennyiséget azonban nagyban befolyásolja az időjárás. Száraz, esőmentes időben nehezebben gyűjthető csiga, ezért az ára a mennyiségtől is függ. A felvásárlók általában kilogrammonként 60 és 120 forint között fizetnek, idén 80 forintról indult az ár, de a száraz időszak miatt ez 90-re emelkedett.

A zalaszentgróti IMOFI a szombaton megrendezett első magyarországi csigafesztivállal a hazai piacra lépést szándékozott elősegíteni. Eddig csak rendkívül kis mennyiségű kész csigatermék került a magyar fogyasztókhoz, de a Metro láncolata révén mostantól a hazai piacon is forgalmazzák kagyló- és csigakészítményeiket.

Forrás: MTI


Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.