Találgatás cunami a Michelin díjátadó nyitóeseményén

Babel? St. Andrea? MÁK? Stand25? Fáma? Baraka? És kinél maradhat meg itthon a csillag? A hétfő esti budai díjátadógála előtt a vasárnapi Michelin Mesterkurzuson csúcsra járatva a latolgatás.

Libamáj, tokhal, ponty és nyúlhús - ezek voltak az alapanyagal a Belvárosi Piacon, a Michelin-díjosztót megelőző napon, vasárnap rendezett Michelin Mesterkurzusnak.

Az európai Michelin Guide díjátadó ünnepséghez kapcsolódó eseménysorozat nyitányaként a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Michelin csillagos Mesterkurzus néven szakmai napot szervezett, ahol Európa négy Michelin csillagos éttermének séfje négy magyar sztárséffel közösen tartott bemutatót. A séfek duókat alkottak, így egy külföldi és egy magyar konyhafőnök készítette el párban az egyedi fogásokat.

Széll Tamás nyitányként elég magasra tette a lécet: csúcshalászlét rakott össze az olasz Nicola Polinarival nagy egyetértésben, amelyben a haltej a három különféle ízű cappellettivel (tésztabetéttel) olyan harmóniát alkotott, hogy aki eddig nem szerette a halételeket, még az is repetát kért. A hallé, mint kiderült, balatoni sudárpontyból készült, vadon élő állat húsából, és Tamás még arra is odafigyelt, hogy az általa használt piros paprika milyen legyen: Kiss László őstermelőtől szerezte be, mert szerinte ez a legjobb ízű paprika idehaza. 

Majd a Belgiumból érkezett koreai születésű szakács, Sang Hoon Degeimbre következett Pesti Istvánnal közösen, és azzal össze is "dobtak" egy kacsamáj fogást, homoktövissel, káposzta és savanyított hagyma kíséretében. Pesti István amúgy valószínűleg "nem játszik" az idei Michelin-csillag osztón, hiszen a Tanti konyhájának vezetése idején megkapta a hely a Michelin-csillagot, de, mint tudjuk, Michelin-csillag nem vihető el, vagy át, ha elmegy a séf, hiszen a világ legrangosabb, legjobban jegyzett díját nem a séf kapja, hanem az adott vendéglátóegység. 

A Michelin csillagos Mesterkurzusnak elnevezett programot a Belvárosi Piac felső szintjéről több mint száz olyan, karrierjüket most kezdő, vagy még tanulmányaikat folytató ifjú szakács figyelhette, akiknek rendkívüli lehetőséget jelentett, hogy egy ilyen topprogram részesei lehetnek.

Közben alattuk, a program helyszínén egyfolytában tartottak az izgatott találgatások: ki kap másnap Michelin-csillagot, melyik helynek nem ítélik oda, és vajon lesz-e a díjazottak között vidéki hely? 

Majd folytatódott az egy magyar topséf - külföldi sztárszakács örömfőzés: Sárközi Ákos megélezte kését, mellé került a spanyol Dani Garcia, és ha már így egy közös pult mögé kerültek, mindjárt készítettek nyulat felgöngyölve, andalúz ízekkel és sok-sok céklával tálalva.

Végül Palágyi Eszter, a díjazott Costes séfje is munkához látott, akihez a francia Arnaud Lallement csatlakozott, és a már előkészített tokhal mousse-t és kaviárt, snidlinges tejfölös krémmel, francia ratte burgonyával fejezték be, és küldték ki tálcákon a vendégek körébe. 

A közös örömfőzés külföldi vendégséfjei a következő díjak részesei:

Sang Hoon Degeimbre (Belgium, 2 csillagos étterem séfje), Arnaud Lallement (Franciaország, 3 csillagos étterem séfje), Nicola Portinari (Olaszország, 2 csillagos étterem séfje) és Dani García (Spanyolország, 2 csillagos étterem séfje).

Március 26-án, hétfő este a budapesti gálaeseményen mutatják be a 2018-as európai Michelin-kalauzt (Michelin Main Cities of Europe Guide 2018), és öt ország tudja meg, hogy mely vendéglátóegységeik kaptak Michelin csillagot: Magyarország, Ausztria, Csehország, Görögország és Lengyelország. Az eseményre több, mint 100 olyan séf érkezik hazánkba, akik Michelin csillagos éttermeket képviselnek, közülük több, mint 30-an olyan éttermet, amelynek 3 Michelin csillaga van.

Forrás: MTÜ/Vendég

Forrás: Fotók: Magyar Turisztikai Ügynökség


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.