Tiltakoznak a vendéglátósok a dohányzás betiltása ellen

"A dohányzás szabályainak további szigorítása tagjaink egyöntetű véleménye alapján jelentős mértékű azonnali forgalomkiesést eredményezne a magyar vendéglátásban. Ez ebben a válságtépázta időszakban az 5 %-os ÁFA-emelés hatásaitól sújtott ágazat számára végzetes következményekkel járna, ezért tiltakozunk ellene" -  áll a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének a Napi Turizmus számára küldött közleményében.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága a napokban egyeztet arról a bizottsági önálló indítványról, amely szigorítaná a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. Eszerint  nem lehetne rágyújtani olyan melegkonyhát üzemeltető vendéglátó létesítményekban, amelyek zárt légtérben működnek.

"A dohányzó és nemdohányzó helyek kijelöléséhez és szigorú elkülönítéséhez a szükséges technológiai feltételrendszer kialakítására a vendéglátók nagyon komoly pénzösszegeket fordítottak, a megfelelő feltételrendszer kialakításához állami támogatások is igénybe vehetőek voltak. Folyamatosan romló gazdaságosságú ágazatunknak ez rendkívül komoly beruházási teher volt. A szabályok újabb szigorítása ezeknek a beruházásoknak a megtérülését megakadályozná, az erre elköltött összegeket fölöslegessé tenné. Igaz ez mind a vállalkozók, mind az állam által e célra fordított összegek esetében.

A legnagyobb küldő országaink többségében, nem ilyen szigorúságú a szabályozás, így az e területekről érkező vendégek körében a lépésnek szintén forgalomcsökkentő hatása lenne. A németországihoz hasonlóan megélhetési problémát okozna a kistelepülések egyetlen, gyakran egyterű vendéglátóhelyén. (Alkotmánybírósági ítélet hatására a szigorú tiltást ott fel kellett oldani.)

Szövetségünk a dohányzás azonnali tiltását jelentő rendelkezések azonnali bevezetését ellenzi. Annak komoly forgalomcsökkentő hatásai lennének a vállalkozások számára, ami csődöket, a munkahelyek megszűnését eredményezné. Ugyancsak számottevő visszaesést okozna az ország turisztikai bevételében. Ezért javasolja a tiltás fokozatos bevezetését, a megosztott üzemelés lehetővé tételét a feltételek megfelelősége esetén" - tiltakozik közleményében az érdekvédelmi szervezet.

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.