Tiltakoznak a vendéglátósok a dohányzás betiltása ellen

"A dohányzás szabályainak további szigorítása tagjaink egyöntetű véleménye alapján jelentős mértékű azonnali forgalomkiesést eredményezne a magyar vendéglátásban. Ez ebben a válságtépázta időszakban az 5 %-os ÁFA-emelés hatásaitól sújtott ágazat számára végzetes következményekkel járna, ezért tiltakozunk ellene" -  áll a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének a Napi Turizmus számára küldött közleményében.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága a napokban egyeztet arról a bizottsági önálló indítványról, amely szigorítaná a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. Eszerint  nem lehetne rágyújtani olyan melegkonyhát üzemeltető vendéglátó létesítményekban, amelyek zárt légtérben működnek.

"A dohányzó és nemdohányzó helyek kijelöléséhez és szigorú elkülönítéséhez a szükséges technológiai feltételrendszer kialakítására a vendéglátók nagyon komoly pénzösszegeket fordítottak, a megfelelő feltételrendszer kialakításához állami támogatások is igénybe vehetőek voltak. Folyamatosan romló gazdaságosságú ágazatunknak ez rendkívül komoly beruházási teher volt. A szabályok újabb szigorítása ezeknek a beruházásoknak a megtérülését megakadályozná, az erre elköltött összegeket fölöslegessé tenné. Igaz ez mind a vállalkozók, mind az állam által e célra fordított összegek esetében.

A legnagyobb küldő országaink többségében, nem ilyen szigorúságú a szabályozás, így az e területekről érkező vendégek körében a lépésnek szintén forgalomcsökkentő hatása lenne. A németországihoz hasonlóan megélhetési problémát okozna a kistelepülések egyetlen, gyakran egyterű vendéglátóhelyén. (Alkotmánybírósági ítélet hatására a szigorú tiltást ott fel kellett oldani.)

Szövetségünk a dohányzás azonnali tiltását jelentő rendelkezések azonnali bevezetését ellenzi. Annak komoly forgalomcsökkentő hatásai lennének a vállalkozások számára, ami csődöket, a munkahelyek megszűnését eredményezné. Ugyancsak számottevő visszaesést okozna az ország turisztikai bevételében. Ezért javasolja a tiltás fokozatos bevezetését, a megosztott üzemelés lehetővé tételét a feltételek megfelelősége esetén" - tiltakozik közleményében az érdekvédelmi szervezet.

 


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.