Tizenhárom magyar érmes

Tizenhárom magyar bor kapott érmet, köztük négy aranyat a Monde Selection 2011-es nemzetközi borversenyen, amelyen a hazai borászatok közül ezúttal is a szekszárdiak szerepeltek a legjobban.

A brüsszeli minőségellenőrző intézet honlapján közzétett adatok szerint az imrehegyi Béla Borászati Kft. 2009-es Imrehegyi Nektár nevű édes borát, a szekszárdi Bodri Pince 2008-as cabernet franc-ját, a szekszárdi Fritz Borház 2008-as évjáratú pinot noirját, valamint a szintén szekszárdi Mészáros Borház 2007-es cabernet franc-ját díjazták aranyéremmel.

Ezüstérmet kapott a villányi Bock Borászati Kft., a nagyradai Cezar Vinery Kft., a borotai Koch Pincészet Kft. és a Mészáros Borház egy-egy vörösbora, míg a Fritz Borház és a villányi Vylyan Pincészet két-két vörösborát ismerték el ezüstéremmel. A hazai borok közül egyedüliként a Pannonhalmi Borház Kft. nyert ezüstöt fehér borral, a 2009-es évjáratú, chardonnay dominanciájú Pannonhalmi Hemina nevű házasítással.

A rangos nemzetközi versenyen ezúttal is a francia boroknak ítélték a legtöbb, összesen harminc érmet. Nagy aranyérmet egy francia, egy dél-afrikai és három spanyol bor érdemelt ki.

A Monde Selection, az 1961-ben Belgiumban alapított független minőségértékelő intézet célja, hogy megtalálja és elismerésben részesítse a világ legkiválóbb minőségű termékeit. A nemzetközi borversenyen, amelyet minden év márciusában rendeznek, 2000 óta szerepelnek magyar borok. (MTI)


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.