Több mint 80 alkotás versenyzik az év fagylaltja címért

Idén több mint 80 alkotás közül választják ki az év fagylaltját. A hétfői megmérettetésnek már hagyományosan a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda ad helyet, ahol egyúttal a Magyarország tortája verseny előzsűrizését is megtartják.

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke felidézte, hogy már 18. alkalommal rendezik meg a fagylaltok versenyét, és negyedik alkalommal a soltvadkerti Szervánszky László mestercukrász cukrászdájában. Mint az MTI-nek elmondta, idén 41 csapat nevezett 2-2 fagylalttal, ezek közül kerül ki az év fagylaltja. A kötelező íz idén a sárgabarack volt, e mellett egy szabadon választott ízzel indulhattak a résztvevők.

A fagylaltok versenyével párhuzamosan zajlik a Magyarország tortája versenyre nevezett sütemények előzsűrizése is. Selmeczi László tájékoztatása szerint idén 31 torta közül választják ki a győztest. A mostani zsűrizésen eredetileg három tortát választottak volna ki, de a nevezések nagy száma miatt akár öt is továbbjuthat a következő fordulóba.

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára Az év fagylaltja verseny megnyitóján elmondta: a szaktárca a szakma és a kamara együttműködésével dolgozik azon, hogy a vendéglátáshoz kapcsolódó oktatási rendszer megújuljon.

Mint kiemelte, alapvető újdonság lesz az, hogy a szakácsok és a cukrászok részére, ráépülő képzés formájában a dietetikus képzési program is elkészül. Mind a tananyag, mind a vizsgaszabályzat a megújulást fogja tükrözni, ami azért fontos, mert nagyon sokan érzékenyek valamilyen alapanyagra - tette hozzá.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: nemcsak jó technológiára és minőségi alapanyagokra, hanem magasan kvalifikált szakemberekre is szükség van. Ruszinkó Ádám kitért arra is, hogy jó idényre számíthat a turizmus, mert az elmúlt évhez viszonyítva várhatóan 10 százalékot meghaladó mértékben nő a vendégek és az eltöltött vendégéjszakák száma. Európában Magyarországot fesztiválországként tartják ma már számon, ami rengeteg turistát vonz az országba - emelte ki a helyettes államtitkár.

Forrás: MTI


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.