Több mint 80 alkotás versenyzik az év fagylaltja címért

Idén több mint 80 alkotás közül választják ki az év fagylaltját. A hétfői megmérettetésnek már hagyományosan a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda ad helyet, ahol egyúttal a Magyarország tortája verseny előzsűrizését is megtartják.

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke felidézte, hogy már 18. alkalommal rendezik meg a fagylaltok versenyét, és negyedik alkalommal a soltvadkerti Szervánszky László mestercukrász cukrászdájában. Mint az MTI-nek elmondta, idén 41 csapat nevezett 2-2 fagylalttal, ezek közül kerül ki az év fagylaltja. A kötelező íz idén a sárgabarack volt, e mellett egy szabadon választott ízzel indulhattak a résztvevők.

A fagylaltok versenyével párhuzamosan zajlik a Magyarország tortája versenyre nevezett sütemények előzsűrizése is. Selmeczi László tájékoztatása szerint idén 31 torta közül választják ki a győztest. A mostani zsűrizésen eredetileg három tortát választottak volna ki, de a nevezések nagy száma miatt akár öt is továbbjuthat a következő fordulóba.

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára Az év fagylaltja verseny megnyitóján elmondta: a szaktárca a szakma és a kamara együttműködésével dolgozik azon, hogy a vendéglátáshoz kapcsolódó oktatási rendszer megújuljon.

Mint kiemelte, alapvető újdonság lesz az, hogy a szakácsok és a cukrászok részére, ráépülő képzés formájában a dietetikus képzési program is elkészül. Mind a tananyag, mind a vizsgaszabályzat a megújulást fogja tükrözni, ami azért fontos, mert nagyon sokan érzékenyek valamilyen alapanyagra - tette hozzá.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: nemcsak jó technológiára és minőségi alapanyagokra, hanem magasan kvalifikált szakemberekre is szükség van. Ruszinkó Ádám kitért arra is, hogy jó idényre számíthat a turizmus, mert az elmúlt évhez viszonyítva várhatóan 10 százalékot meghaladó mértékben nő a vendégek és az eltöltött vendégéjszakák száma. Európában Magyarországot fesztiválországként tartják ma már számon, ami rengeteg turistát vonz az országba - emelte ki a helyettes államtitkár.

Forrás: MTI


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.