Több száz bort mustrálnak a Szent György-hegyi Napokon

(MTI) - Gasztronómiai és szórakoztató programok mellett a térség borászatai több száz borral versenyeznek az április 23-én kezdődő Szent György-hegyi Napokon.

A Szent György-hegyi napok története 21 éve kezdődött: Tóth János Zoltán hegyközségi elnök, a Vinum Vulcanum Borlovagrend nagymestere szorgalmazta, hogy a Tapolcai medence egyik legszebb tanúhegye országosan is ismert legyen; a Szent György-hegy Hegyközsége, a Szent György-hegyért Alapítvány és a Szent György-hegy önkormányzatai (Hegymagas, Kisapáti, Raposka és Tapolca) azóta évről évre megrendezik ezt a szakmai, gasztronómiai, kulturális, turisztikai programot - mondta a tapolcai önkormányzat sajtóreferense, Kovács Melinda az MTI-nek.
A majd' egy héten át tartó rendezvény megnyitója után veszi kezdetét a Szent György-hegyi borok versenye, amelyet hatalmas érdeklődés kísér, a hegy gazdái minden évben több száz tételt küldenek a bíráló bizottságok elé.
Hagyományos program a borvacsora, amely a legszebb Szent György-hegyi borok ételekhez való házasításáról szól. Az ételekhez és italokhoz, hozzáértő szakemberek adnak útmutatót - ismertette Kovács Melinda.
Szakmai programként minden évben jeles borászokat hívnak a rendezők, akik a hegy gazdái számára értékes információkat adnak a szőlőtelepítéssel, bortermeléssel, értékesítéssel kapcsolatban.
A legnagyobb - több ezres tömeget vonzó - rendezvény a borutak bejárása, ezt április 27-én, szombaton tartják: négy borúton, pincéről pincére haladva ismerkedhetnek meg a gyakran messziről, sőt határon túlról érkező turisták a hegy levével; évek óta jönnek Erdélyből és Finnországból is érkeznek csoportok.
Sokak által látogatott program a vasárnapi záróesemény, amikor néptáncosok, hagyományőrzők, fúvószenekarok kíséretében vonulnak a borlovagrendek a Szent György hegy legszebb panorámát nyújtó helyére, a Lengyel kápolnához, ahol hálaadó szentmisével köszönik meg az előző évi borokat és kérik a Jóisten áldását az idei évi termésre is - mondta Kovács Melinda.

Forrás: MTI


MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.