Ezen kívül Japán Franciaországtól is elrabolta a legtöbb háromcsillagos étterem hazája címet: összesen 32 étterem kapta meg a legmagasabb kitüntetést a távol-keleti szigetországban, míg a gasztronómia hazájának számító Franciaországban mindössze 25.
Tokióban 160 ezer étterem működik, míg Párizsban 15 ezer, Franciaországban pedig összesen 200 ezer.
A neves kalauz felügyelői, akik tavaly óta Jokohama és Fudzsiszava térségére is kiterjesztették vizsgálódásaikat, összesen 356 létesítményt tüntettek ki: ebből 17 étterem három csillagot kapott (16 Tokióban és egy Fudzsiszavában), 57 vendéglő két csillagot (ebből 52 Tokióban, köztük elsőként egy koreai is), 219 pedig egy csillagot (ebből 179 Tokióban).
A díjazott éttermek túlnyomó többsége (70 százaléka) hagyományos és modern japán ételeket kínál. A két új háromcsillagos étterem közül a Sushi Yoshitake elsőként került be a Michelin-kalauzba mindjárt három csillaggal, míg a Ryugin kétcsillagosból lett háromcsillagos.
Mindössze két háromcsillagos étterem maradt, amely francia konyhát kínál a japán fővárosban: a Quintessence és a Joel Robuchon. Az "évszázad szakácsa" címmel büszkékedő Robuchonnak van továbbra is a legtöbb csillaga Tokióban: háromcsillagos éttermén kívül a La Table és a L'Atelier két-két csillaggal rendelkezik. Alain Ducasse Beige nevű étterme egy második csillagot kapott.
Tokio a világ gasztronómiai fővárosa
(MTI/AFP) – Tovább növelve előnyét Párizzsal szemben, Tokió megőrizte a legjobb éttermek fővárosa státuszát: a japán fővárosra és térségére vonatkozó, Tokióban kedden bemutatott 2012-es Michelin-kalauzban 16 – a tavalyinál kettővel több - háromcsillagos tokiói étterem szerepel, míg a francia fővárosban tíz étterem rendelkezik a legmagasabb besorolással.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál
A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait
A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka
Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát
Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?
A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt
Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon
Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben
Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei
A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton
Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Interjú
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”
Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal
Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”
A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.