Tokio a világ gasztronómiai fővárosa

(MTI/AFP) – Tovább növelve előnyét Párizzsal szemben, Tokió megőrizte a legjobb éttermek fővárosa státuszát: a japán fővárosra és térségére vonatkozó, Tokióban kedden bemutatott 2012-es Michelin-kalauzban 16 – a tavalyinál kettővel több - háromcsillagos tokiói étterem szerepel, míg a francia fővárosban tíz étterem rendelkezik a legmagasabb besorolással.

Ezen kívül Japán Franciaországtól is elrabolta a legtöbb háromcsillagos étterem hazája címet: összesen 32 étterem kapta meg a legmagasabb kitüntetést a távol-keleti szigetországban, míg a gasztronómia hazájának számító Franciaországban mindössze 25.
Tokióban 160 ezer étterem működik, míg Párizsban 15 ezer, Franciaországban pedig összesen 200 ezer.
A neves kalauz felügyelői, akik tavaly óta Jokohama és Fudzsiszava térségére is kiterjesztették vizsgálódásaikat, összesen 356 létesítményt tüntettek ki: ebből 17 étterem három csillagot kapott (16 Tokióban és egy Fudzsiszavában), 57 vendéglő két csillagot (ebből 52 Tokióban, köztük elsőként egy koreai is), 219 pedig egy csillagot (ebből 179 Tokióban).
A díjazott éttermek túlnyomó többsége (70 százaléka) hagyományos és modern japán ételeket kínál. A két új háromcsillagos étterem közül a Sushi Yoshitake elsőként került be a Michelin-kalauzba mindjárt három csillaggal, míg a Ryugin kétcsillagosból lett háromcsillagos.
Mindössze két háromcsillagos étterem maradt, amely francia konyhát kínál a japán fővárosban: a Quintessence és a Joel Robuchon. Az "évszázad szakácsa" címmel büszkékedő Robuchonnak van továbbra is a legtöbb csillaga Tokióban: háromcsillagos éttermén kívül a La Table és a L'Atelier két-két csillaggal rendelkezik. Alain Ducasse Beige nevű étterme egy második csillagot kapott.


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.