Top 150 termelő, FeteKert, Magyar Konyha

Két fontos téma egy helyen: a Magyar Konyha gasztronómiai magazin legújabb mellékletét, a hazai termelők közüli Top 150-et bemutató kiadványukat a budai FeteKert Kávézójában mutatták be október 2-án, ahol szó esett arról is, miért pont e helyütt tartják a programot.

Ez a második, ilyen jellegű kiadványunk – a Covid miatt volt némi kényszerszünetünk -, és nem véletlen, hogy a felzárkózó településekről származó alapanyagokat használó Fetekert Kávézóba hoztuk a lap októberi számához ingyenesen hozzáfűzött tematikus kiadványunk bemutatóját

- mondta Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke a mini gasztrorendezvény alkalmából. Majd a Máltai Manufaktúra jelentőségét méltatta, a kiadványban szereplő termelők kiválasztásának elveiről is szót ejtett, és kiemelte, mennyire fontos, hogy fenntartható módon műveljék a földet a gazdák, bár hozzátette,

A regeneratív talajművelés nem volt kötelező szempont a kiadványban szereplő termelők esetén, és a biogazdálkodási módot sem írtuk elő azoknak, akik a Top 150-ben szerepelnek, igaz, előnyben részesítettük, akik ily’ módon gazdálkodnak.

Balról jobbra: Vinkó József, Vecsei Miklós, Lévai Anikó / Forrás: Magyar Konyha Kiadó
Balról jobbra: Vinkó József, Vecsei Miklós, Lévai Anikó / Forrás: Magyar Konyha Kiadó

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője, a kiadvány ötletgazdája pedig arról a munkáról beszélt, ahogy ez az összeállítás megszületett.

„Az vagy, amit megeszel”, tartja a kínai mondás. Többek közt ezért is tartják fontosnak, hogy milyen alapanyagok - honnan érkeznek a konyhákra.

Vinkó hozzátette, ha a 100 évig élés receptjét nem is ismerik szerkesztőtársaival közösen, azonban a tudatos fogyasztó alapelveit annál inkább. Valamint kesergett egy sort amiatt, hogy a négy alapízt ma már kevesen ismerik, főként a savanyú és a keserű alapíz "megy manapság a levesbe".

Majd a tájékoztató záróakkordjaként Vecsei Miklós, társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos, aki egyben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat általános alelnöke, látványos képsorokban mutatta be azokat a pillanatokat, ahol a nyomor, a szegénység, a létminimum tetten érhető, ahol azonban a felzárkózó településeken élő gyerekek mégis úgy élik mindennapjaikat - ahogy sokszor a leggazdagabb környezetben élők sosem fogják. A FeteKert-ben, ahol a tájékoztatót tartották, olyan alapanyagok, termékek kaphatók, kóstolhatók - amelyek mind e településekről valók. vagyis aki itt kávézik, vagy az itt lévő (pénztáros nélküli) élelmiszer önkiszolgáló boltban vásárol - mind ezt a szép kezdeményezést támogatják költésük során.

A tájékoztató végén Kiss Csaba séf által készített minikóstolóval várták a sajtó képviselőit, ahol a snack-ek alapanyagai mind a felzárkózó településekről származott, és ahol a kóstoló közben kérdésünkre a kiadvány szervezői még elmondták,

a Magyar Konyha 14 éves fennállása alatt mintegy 320 termelővel álltak közvetlen kapcsolatban, emellett mára 600-700 termelő került a látókörükbe - közülük került ki az a mostani 150, aki az őszi számhoz kapcsolódó kiadványukba került.

 


Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.