Top 150 termelő, FeteKert, Magyar Konyha

Két fontos téma egy helyen: a Magyar Konyha gasztronómiai magazin legújabb mellékletét, a hazai termelők közüli Top 150-et bemutató kiadványukat a budai FeteKert Kávézójában mutatták be október 2-án, ahol szó esett arról is, miért pont e helyütt tartják a programot.

Ez a második, ilyen jellegű kiadványunk – a Covid miatt volt némi kényszerszünetünk -, és nem véletlen, hogy a felzárkózó településekről származó alapanyagokat használó Fetekert Kávézóba hoztuk a lap októberi számához ingyenesen hozzáfűzött tematikus kiadványunk bemutatóját

- mondta Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke a mini gasztrorendezvény alkalmából. Majd a Máltai Manufaktúra jelentőségét méltatta, a kiadványban szereplő termelők kiválasztásának elveiről is szót ejtett, és kiemelte, mennyire fontos, hogy fenntartható módon műveljék a földet a gazdák, bár hozzátette,

A regeneratív talajművelés nem volt kötelező szempont a kiadványban szereplő termelők esetén, és a biogazdálkodási módot sem írtuk elő azoknak, akik a Top 150-ben szerepelnek, igaz, előnyben részesítettük, akik ily’ módon gazdálkodnak.

Balról jobbra: Vinkó József, Vecsei Miklós, Lévai Anikó / Forrás: Magyar Konyha Kiadó
Balról jobbra: Vinkó József, Vecsei Miklós, Lévai Anikó / Forrás: Magyar Konyha Kiadó

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője, a kiadvány ötletgazdája pedig arról a munkáról beszélt, ahogy ez az összeállítás megszületett.

„Az vagy, amit megeszel”, tartja a kínai mondás. Többek közt ezért is tartják fontosnak, hogy milyen alapanyagok - honnan érkeznek a konyhákra.

Vinkó hozzátette, ha a 100 évig élés receptjét nem is ismerik szerkesztőtársaival közösen, azonban a tudatos fogyasztó alapelveit annál inkább. Valamint kesergett egy sort amiatt, hogy a négy alapízt ma már kevesen ismerik, főként a savanyú és a keserű alapíz "megy manapság a levesbe".

Majd a tájékoztató záróakkordjaként Vecsei Miklós, társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos, aki egyben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat általános alelnöke, látványos képsorokban mutatta be azokat a pillanatokat, ahol a nyomor, a szegénység, a létminimum tetten érhető, ahol azonban a felzárkózó településeken élő gyerekek mégis úgy élik mindennapjaikat - ahogy sokszor a leggazdagabb környezetben élők sosem fogják. A FeteKert-ben, ahol a tájékoztatót tartották, olyan alapanyagok, termékek kaphatók, kóstolhatók - amelyek mind e településekről valók. vagyis aki itt kávézik, vagy az itt lévő (pénztáros nélküli) élelmiszer önkiszolgáló boltban vásárol - mind ezt a szép kezdeményezést támogatják költésük során.

A tájékoztató végén Kiss Csaba séf által készített minikóstolóval várták a sajtó képviselőit, ahol a snack-ek alapanyagai mind a felzárkózó településekről származott, és ahol a kóstoló közben kérdésünkre a kiadvány szervezői még elmondták,

a Magyar Konyha 14 éves fennállása alatt mintegy 320 termelővel álltak közvetlen kapcsolatban, emellett mára 600-700 termelő került a látókörükbe - közülük került ki az a mostani 150, aki az őszi számhoz kapcsolódó kiadványukba került.

 


Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.
A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében

A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében 

A dél-európai országban évente szemétbe kerülő élelem mennyisége jelenleg úgy 1,2 millió tonna.
Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról

Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról 

A magyar határhoz közeli Dunaszerdahelyi járásban március 21-től rendkívüli állapotot hirdettek ki. Tömegsírok kialakítását fontolgatják.
Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban

Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban 

Tavaszi tekercskészítő versenyre hívták a főváros egyik legelitebb gimnáziumának, az Eötvös József Gimnázium diákjait március 22-én, szombaton.
Bezár Bécs ikonikus magyar étterme

Bezár Bécs ikonikus magyar étterme  

Ősszel végleg bezárja kapuit a bécsi magyar közösség egyik ikonikus találkozóhelye, az „Ilona Stüberl“ étterem.
Új Executive Chef a Kempinskiben

Új Executive Chef a Kempinskiben 

Bárdos Péter az ötcsillagos szálloda új Executive Chéfje, aki Lévay Ádámot váltja ebben a pozícióban.
Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt

Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt 

A járványos eseteket a magyar határhoz közeli déli területeken találták.
A kormány betiltaná a műhúst?

A kormány betiltaná a műhúst? 

Elkezdődött a vita.
Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli

Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli 

Egy hazai profi séftől egy tökéletes receptet mi is közreadunk.
A kormány betiltja a műhúst?

A kormány betiltja a műhúst? 

Elkezdődött a vita.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.