Top 150 termelő, FeteKert, Magyar Konyha

Két fontos téma egy helyen: a Magyar Konyha gasztronómiai magazin legújabb mellékletét, a hazai termelők közüli Top 150-et bemutató kiadványukat a budai FeteKert Kávézójában mutatták be október 2-án, ahol szó esett arról is, miért pont e helyütt tartják a programot.

Ez a második, ilyen jellegű kiadványunk – a Covid miatt volt némi kényszerszünetünk -, és nem véletlen, hogy a felzárkózó településekről származó alapanyagokat használó Fetekert Kávézóba hoztuk a lap októberi számához ingyenesen hozzáfűzött tematikus kiadványunk bemutatóját

- mondta Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke a mini gasztrorendezvény alkalmából. Majd a Máltai Manufaktúra jelentőségét méltatta, a kiadványban szereplő termelők kiválasztásának elveiről is szót ejtett, és kiemelte, mennyire fontos, hogy fenntartható módon műveljék a földet a gazdák, bár hozzátette,

A regeneratív talajművelés nem volt kötelező szempont a kiadványban szereplő termelők esetén, és a biogazdálkodási módot sem írtuk elő azoknak, akik a Top 150-ben szerepelnek, igaz, előnyben részesítettük, akik ily’ módon gazdálkodnak.

Balról jobbra: Vinkó József, Vecsei Miklós, Lévai Anikó / Forrás: Magyar Konyha Kiadó
Balról jobbra: Vinkó József, Vecsei Miklós, Lévai Anikó / Forrás: Magyar Konyha Kiadó

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője, a kiadvány ötletgazdája pedig arról a munkáról beszélt, ahogy ez az összeállítás megszületett.

„Az vagy, amit megeszel”, tartja a kínai mondás. Többek közt ezért is tartják fontosnak, hogy milyen alapanyagok - honnan érkeznek a konyhákra.

Vinkó hozzátette, ha a 100 évig élés receptjét nem is ismerik szerkesztőtársaival közösen, azonban a tudatos fogyasztó alapelveit annál inkább. Valamint kesergett egy sort amiatt, hogy a négy alapízt ma már kevesen ismerik, főként a savanyú és a keserű alapíz "megy manapság a levesbe".

Majd a tájékoztató záróakkordjaként Vecsei Miklós, társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos, aki egyben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat általános alelnöke, látványos képsorokban mutatta be azokat a pillanatokat, ahol a nyomor, a szegénység, a létminimum tetten érhető, ahol azonban a felzárkózó településeken élő gyerekek mégis úgy élik mindennapjaikat - ahogy sokszor a leggazdagabb környezetben élők sosem fogják. A FeteKert-ben, ahol a tájékoztatót tartották, olyan alapanyagok, termékek kaphatók, kóstolhatók - amelyek mind e településekről valók. vagyis aki itt kávézik, vagy az itt lévő (pénztáros nélküli) élelmiszer önkiszolgáló boltban vásárol - mind ezt a szép kezdeményezést támogatják költésük során.

A tájékoztató végén Kiss Csaba séf által készített minikóstolóval várták a sajtó képviselőit, ahol a snack-ek alapanyagai mind a felzárkózó településekről származott, és ahol a kóstoló közben kérdésünkre a kiadvány szervezői még elmondták,

a Magyar Konyha 14 éves fennállása alatt mintegy 320 termelővel álltak közvetlen kapcsolatban, emellett mára 600-700 termelő került a látókörükbe - közülük került ki az a mostani 150, aki az őszi számhoz kapcsolódó kiadványukba került.

 


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.