Top 150 termelő, FeteKert, Magyar Konyha

Két fontos téma egy helyen: a Magyar Konyha gasztronómiai magazin legújabb mellékletét, a hazai termelők közüli Top 150-et bemutató kiadványukat a budai FeteKert Kávézójában mutatták be október 2-án, ahol szó esett arról is, miért pont e helyütt tartják a programot.

Ez a második, ilyen jellegű kiadványunk – a Covid miatt volt némi kényszerszünetünk -, és nem véletlen, hogy a felzárkózó településekről származó alapanyagokat használó Fetekert Kávézóba hoztuk a lap októberi számához ingyenesen hozzáfűzött tematikus kiadványunk bemutatóját

- mondta Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke a mini gasztrorendezvény alkalmából. Majd a Máltai Manufaktúra jelentőségét méltatta, a kiadványban szereplő termelők kiválasztásának elveiről is szót ejtett, és kiemelte, mennyire fontos, hogy fenntartható módon műveljék a földet a gazdák, bár hozzátette,

A regeneratív talajművelés nem volt kötelező szempont a kiadványban szereplő termelők esetén, és a biogazdálkodási módot sem írtuk elő azoknak, akik a Top 150-ben szerepelnek, igaz, előnyben részesítettük, akik ily’ módon gazdálkodnak.

Balról jobbra: Vinkó József, Vecsei Miklós, Lévai Anikó / Forrás: Magyar Konyha Kiadó
Balról jobbra: Vinkó József, Vecsei Miklós, Lévai Anikó / Forrás: Magyar Konyha Kiadó

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője, a kiadvány ötletgazdája pedig arról a munkáról beszélt, ahogy ez az összeállítás megszületett.

„Az vagy, amit megeszel”, tartja a kínai mondás. Többek közt ezért is tartják fontosnak, hogy milyen alapanyagok - honnan érkeznek a konyhákra.

Vinkó hozzátette, ha a 100 évig élés receptjét nem is ismerik szerkesztőtársaival közösen, azonban a tudatos fogyasztó alapelveit annál inkább. Valamint kesergett egy sort amiatt, hogy a négy alapízt ma már kevesen ismerik, főként a savanyú és a keserű alapíz "megy manapság a levesbe".

Majd a tájékoztató záróakkordjaként Vecsei Miklós, társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos, aki egyben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat általános alelnöke, látványos képsorokban mutatta be azokat a pillanatokat, ahol a nyomor, a szegénység, a létminimum tetten érhető, ahol azonban a felzárkózó településeken élő gyerekek mégis úgy élik mindennapjaikat - ahogy sokszor a leggazdagabb környezetben élők sosem fogják. A FeteKert-ben, ahol a tájékoztatót tartották, olyan alapanyagok, termékek kaphatók, kóstolhatók - amelyek mind e településekről valók. vagyis aki itt kávézik, vagy az itt lévő (pénztáros nélküli) élelmiszer önkiszolgáló boltban vásárol - mind ezt a szép kezdeményezést támogatják költésük során.

A tájékoztató végén Kiss Csaba séf által készített minikóstolóval várták a sajtó képviselőit, ahol a snack-ek alapanyagai mind a felzárkózó településekről származott, és ahol a kóstoló közben kérdésünkre a kiadvány szervezői még elmondták,

a Magyar Konyha 14 éves fennállása alatt mintegy 320 termelővel álltak közvetlen kapcsolatban, emellett mára 600-700 termelő került a látókörükbe - közülük került ki az a mostani 150, aki az őszi számhoz kapcsolódó kiadványukba került.

 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.