Top 150 termelő, FeteKert, Magyar Konyha

Két fontos téma egy helyen: a Magyar Konyha gasztronómiai magazin legújabb mellékletét, a hazai termelők közüli Top 150-et bemutató kiadványukat a budai FeteKert Kávézójában mutatták be október 2-án, ahol szó esett arról is, miért pont e helyütt tartják a programot.

Ez a második, ilyen jellegű kiadványunk – a Covid miatt volt némi kényszerszünetünk -, és nem véletlen, hogy a felzárkózó településekről származó alapanyagokat használó Fetekert Kávézóba hoztuk a lap októberi számához ingyenesen hozzáfűzött tematikus kiadványunk bemutatóját

- mondta Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke a mini gasztrorendezvény alkalmából. Majd a Máltai Manufaktúra jelentőségét méltatta, a kiadványban szereplő termelők kiválasztásának elveiről is szót ejtett, és kiemelte, mennyire fontos, hogy fenntartható módon műveljék a földet a gazdák, bár hozzátette,

A regeneratív talajművelés nem volt kötelező szempont a kiadványban szereplő termelők esetén, és a biogazdálkodási módot sem írtuk elő azoknak, akik a Top 150-ben szerepelnek, igaz, előnyben részesítettük, akik ily’ módon gazdálkodnak.

Balról jobbra: Vinkó József, Vecsei Miklós, Lévai Anikó / Forrás: Magyar Konyha Kiadó
Balról jobbra: Vinkó József, Vecsei Miklós, Lévai Anikó / Forrás: Magyar Konyha Kiadó

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője, a kiadvány ötletgazdája pedig arról a munkáról beszélt, ahogy ez az összeállítás megszületett.

„Az vagy, amit megeszel”, tartja a kínai mondás. Többek közt ezért is tartják fontosnak, hogy milyen alapanyagok - honnan érkeznek a konyhákra.

Vinkó hozzátette, ha a 100 évig élés receptjét nem is ismerik szerkesztőtársaival közösen, azonban a tudatos fogyasztó alapelveit annál inkább. Valamint kesergett egy sort amiatt, hogy a négy alapízt ma már kevesen ismerik, főként a savanyú és a keserű alapíz "megy manapság a levesbe".

Majd a tájékoztató záróakkordjaként Vecsei Miklós, társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos, aki egyben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat általános alelnöke, látványos képsorokban mutatta be azokat a pillanatokat, ahol a nyomor, a szegénység, a létminimum tetten érhető, ahol azonban a felzárkózó településeken élő gyerekek mégis úgy élik mindennapjaikat - ahogy sokszor a leggazdagabb környezetben élők sosem fogják. A FeteKert-ben, ahol a tájékoztatót tartották, olyan alapanyagok, termékek kaphatók, kóstolhatók - amelyek mind e településekről valók. vagyis aki itt kávézik, vagy az itt lévő (pénztáros nélküli) élelmiszer önkiszolgáló boltban vásárol - mind ezt a szép kezdeményezést támogatják költésük során.

A tájékoztató végén Kiss Csaba séf által készített minikóstolóval várták a sajtó képviselőit, ahol a snack-ek alapanyagai mind a felzárkózó településekről származott, és ahol a kóstoló közben kérdésünkre a kiadvány szervezői még elmondták,

a Magyar Konyha 14 éves fennállása alatt mintegy 320 termelővel álltak közvetlen kapcsolatban, emellett mára 600-700 termelő került a látókörükbe - közülük került ki az a mostani 150, aki az őszi számhoz kapcsolódó kiadványukba került.

 


Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.