Torkos Csütörtök - enyhébb csatlakozási feltételek

Változtatott a Torkos Csütörtök gasztronómiai akció szabályain a szervező: az idén nem kell 50% kedvezményt adni az italok árából. Az éttermek egészen február 9-ig csatlakozhatnak az akcióhoz.

A vendéglátóhelyek és a nagyközönség pozitív visszajelzései alapján a Magyar Turizmus Zrt 2016-ban immár 11. alkalommal szervezi meg néphagyományra épülő, keresletélénkítő gasztronómiai akcióját, a Torkos Csütörtököt 2016. február 11-én.

Az idei Torkos Csütörtök – amely a Magyar Turizmus Zrt. tematikus évének, a Gasztroélmények Évének a nyitánya is lesz egyúttal – idén a nagyközönség tervei és szavazatai alapján új, minden eddiginél szerethetőbb arculattal büszkélkedhet. Mindemellett a feltételek is részben megváltoznak: az étterembe járás, a gasztronómia és az új ízek kipróbálásának népszerűsítésére létrehozott Torkos Csütörtökön nem lesz kötelező a vendéglátóhelyeknek az alkoholtartalmú italokra ötven százalékos kedvezményt adni - közölte lapunkkal a szervező Magyar Turizmus Zrt.

Minden másra továbbra is 50%-os kedvezményt kell nyújtani a csatlakozó szolgáltatóknak. (A feltételtől pozitív irányba természetesen eltérhetnek, vagyis továbbra is nyújtható az alkoholtartalmú italokat is magában foglaló teljes számla végösszegéből 50%-os kedvezmény, de ez nem kötelező.)

2016-ban az akció hivatalos weboldala a „torkoscsutortok.itthon.hu” lesz. Ezen az oldalon zajlik a vendéglátóhelyek regisztrációja 2016. január 12-től, illetve a vendégek itt találják meg az éttermek folyamatosan bővülő listáját. Az étteremlista először 2016. január 19-én (kedden) tekinthető meg, és onnantól folyamatosan bővülni fog, érdemes vissza-visszatérni az oldalra. A szolgáltatók számára a minél gördülékenyebb szervezés érdekében ajánlásokat fogalmaz meg az MT Zrt., ezek szintén a torkoscsutortok.itthon.hu oldalon lesznek elérhetőek.

Nyert a „Hetyke Paprikabajuszos Szakács”!

Idén a nagyközönség aktív bevonásával új, szerethető logót kapott a Torkos Csütörtök. Az MT Zrt. logó-tervező pályázatán 2015. december 15-ig várta a lelkes jelentkezők alkotásait, melyek közül szakmai zsűrizés után 4 pályaműből választhatta ki a nagyközönség online szavazás során a nyertes alkotást. A szavazatok alapján a Torkos Csütörtök logója, és egyben kabalafigurája a Hetyke Paprikabajuszos Szakács lett, vele lehet majd az elkövetkező egy hónapban többször is találkozni.

Először 2006-ban szervezte meg az MT Zrt. a Torkos Csütörtök néven ismertté vált éttermi akciót. A néphagyomány szerint Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazó szerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

A Magyar Turizmus Zrt. idén kiemelt figyelmet fordít a szabályok maradéktalan betartására, hogy mind a vendégek, mind a vendéglátóhelyek elégedettsége a lehető legmagasabb fokú legyen. A csatlakozó vendéglátóhelyek idén is különféle beszállítói kedvezmények közül választhatnak majd, illetve újdonságként lehetőségük lesz részt venni egy online kiadványban, melynek címe „Mi kerül az asztalra Torkos Csütörtökön?”.

A Magyar Turizmus Zrt. minden lehetséges eszközével kommunikálja a csatlakozó vendéglátóhelyek listáját a nagyközönség felé. A regisztráció február 9-én 18 órakor zárul. A legkorábban csatlakozó vendéglátóhelyek listája 2016. január 19-től már megtekinthető, és folyamatosan bővül, így érdemes mihamarabb jelentkeznie a vendéglátóhelyeknek.

A regisztrációs ív, a részt vevő vendéglátóhelyek listája és minden egyéb információ a torkoscsutortok.itthon.hu oldalon megtalálható.

A csatlakozás feltételei

Az akcióhoz csatlakozott vendéglátóhely vállalja, hogy 50% kedvezményt ad a teljes étel-, és az alkoholmentes ital fogyasztásból 2016. február 11-én egész nap, a teljes nyitvatartási időben.

Az alkoholtartalmú italokra nem kötelező a vendéglátóhelyeknek kedvezményt adni, de természetesen pozitív irányba ettől eltérhetnek; lehetővé tesz minden olyan fizetési módot (készpénzes, bankkártyás, SZÉP kártyás stb.), amelyeknek használatára az adott vendéglátóhelyen lehetőség van az év többi időszakában is; a Torkos Csütörtök hetén és az azt megelőző héten használt a la carte étlap és itallap választékának és árainak teljes körű megtartása mellett választási lehetőséget biztosít a teljes 'a la carte' kínálatból; külön erre az alkalomra készített, szűkített menüsorral az akcióban részt venni nem lehet, bővített menüsorral természetesen igen; a Torkos Csütörtök kedvezmény csak helyben fogyasztásra vonatkozik.

Elvitelre rendelt ételekre a vendéglátóhelyeknek nem kell kedvezményt adniuk, de természetesen pozitív irányba ettől eltérhetnek; az Adatszolgáltatás kérdőív kitöltésével a csatlakozó szolgáltató vállalja, hogy az akció hatékonyságmérésének céljából a Magyar Turizmus Zrt. által összeállított elektronikus szakmai kérdőívet kitölti; a csatlakozó szolgáltató vállalja, hogy kihelyezi a Torkos Csütörtök kapcsán kapott promóciós anyagokat (pl. ajtómatrica), a vendégek által jól látható helyen.

Az akcióhoz csatlakozni kívánó vendéglátóhely a regisztrációval a „Csatlakozás Feltételeit" elfogadja!

Kizárások: azon éttermek jelentkezését, amelyek ellen a korábbi években jogos panasz merült fel, és az ügy nem zárult mindkét fél számára kielégítő módon, az MT Zrt. elutasíthatja.

A regisztráció 2016. február 9-én, 18 órakor zárul!


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.