Torkos Csütörtökkel nyit a Gasztroélmények Éve

A Torkos Csütörtök akció célja – az étterembe járás kultúrájának megszerettetésén túl -, hogy a lakosság és az ide látogató külföldiek a gasztronómián keresztül fedezzenek fel újabb magyarországi tájakat, kóstoljanak új, helyi ízeket, ismerjék meg a különböző régiók által kínált hagyományos magyar ételeket, valamint a gasztronómiához kötődő tradicionális magyar népszokásokat.

A tavalyi rekodév számai: 10 millió látogató, 25 millió vendégéjszaka (+ 5,4 %), 368 milliárd forint (+14%) bevétel. A Magyar Turizmus Zrt. is nagyban hozzájárult a sikerekhez: megnövelte az elkölthető marketing keretet, együttműködési megállapodást kötött a szakmai szervezetekkel, támogatta új repülőjáratok indítását. 76 kiállításon vett részt, Magyarország népszerűsítése érdekében 3,5 milliárd forint hírértékben generált hirdetéseket, sajtóutakat. Megnyerték Kínát az idei Utazás díszvendégének.

A Turisztikai Világszervezet szerint az utazási élmény egyik legfontosabb elemévé a gasztronómia vált. Az idei eredményeket megalapozandó, a Magyar Turizmus Zrt. meghirdette a Gasztroélmények Évét. Az idei kampányév célja az emblematikus magyar ételek és italok népszerűsítése. A magyar konyha adottságainak hírét jelzi, hogy a Bocuse d’Or májusi, európai döntőjének helyszínévé Budapestet választották. Ezt megelőzően, április az országos piknik hónapja lesz, a szabadon, természetben főzhető ételekkel a középpontban. A Magyar Turizmus Zrt. márciusban indítja a Gasztroélmények Éve honlapját, melyen a szezonalitásnak megfelelően más és más ételcsoportok kerülnek terítékre, hírekkel, receptekkel, gasztrobloggerek írásaival gazdagítva. A Gasztroélmények Éve ernyőkampány jelleggel több külképviseleti és nemzetközi agrármarketing akcióit is felölel.

Nyitó rendezvényként a már 11 éve hagyományosan megrendezett Torkos Csütörtök kínálkozott. Dr. Faragó Péter (vezérigazgató, Magyar Turizmus Zrt.) beszámolója szerint több mint 600 vendéglátóhely csatlakozott akcióhoz. A torkoscsutortok.itthon.hu honlapon számos díjnyertes étterem is szerepel, külön listázták a kutyabarát és gyermekbarát fogadóhelyeket. Új, és szerethetőbb arculatot kapott a Torkos Csütörtök, viszont már nem kötelező az alkoholtartalmú italokra 50 százalékos kedvezményt adni. Tavaly a felmérések szerint mintegy 110 ezer vendég torkoskodott ezen a napon.

Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója külön hangsúlyozta, hogy a gasztronómia és kultúra szorosan kötődik egymáshoz, a népszokások, a tájegységi és kiemelt ünnepnapok ételeiben megismerhetők a történelmi hagyományok. Az irodalom (nemcsak Krúdy írásaiban) nem véletlenül foglalkozik a konyha művészetével. A gasztronómia magasabb régióit képviselő írásokban múltunk és jelenünk változatossága tükröződik.


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.