Torkos Csütörtökkel nyit a Gasztroélmények Éve

A Torkos Csütörtök akció célja – az étterembe járás kultúrájának megszerettetésén túl -, hogy a lakosság és az ide látogató külföldiek a gasztronómián keresztül fedezzenek fel újabb magyarországi tájakat, kóstoljanak új, helyi ízeket, ismerjék meg a különböző régiók által kínált hagyományos magyar ételeket, valamint a gasztronómiához kötődő tradicionális magyar népszokásokat.

A tavalyi rekodév számai: 10 millió látogató, 25 millió vendégéjszaka (+ 5,4 %), 368 milliárd forint (+14%) bevétel. A Magyar Turizmus Zrt. is nagyban hozzájárult a sikerekhez: megnövelte az elkölthető marketing keretet, együttműködési megállapodást kötött a szakmai szervezetekkel, támogatta új repülőjáratok indítását. 76 kiállításon vett részt, Magyarország népszerűsítése érdekében 3,5 milliárd forint hírértékben generált hirdetéseket, sajtóutakat. Megnyerték Kínát az idei Utazás díszvendégének.

A Turisztikai Világszervezet szerint az utazási élmény egyik legfontosabb elemévé a gasztronómia vált. Az idei eredményeket megalapozandó, a Magyar Turizmus Zrt. meghirdette a Gasztroélmények Évét. Az idei kampányév célja az emblematikus magyar ételek és italok népszerűsítése. A magyar konyha adottságainak hírét jelzi, hogy a Bocuse d’Or májusi, európai döntőjének helyszínévé Budapestet választották. Ezt megelőzően, április az országos piknik hónapja lesz, a szabadon, természetben főzhető ételekkel a középpontban. A Magyar Turizmus Zrt. márciusban indítja a Gasztroélmények Éve honlapját, melyen a szezonalitásnak megfelelően más és más ételcsoportok kerülnek terítékre, hírekkel, receptekkel, gasztrobloggerek írásaival gazdagítva. A Gasztroélmények Éve ernyőkampány jelleggel több külképviseleti és nemzetközi agrármarketing akcióit is felölel.

Nyitó rendezvényként a már 11 éve hagyományosan megrendezett Torkos Csütörtök kínálkozott. Dr. Faragó Péter (vezérigazgató, Magyar Turizmus Zrt.) beszámolója szerint több mint 600 vendéglátóhely csatlakozott akcióhoz. A torkoscsutortok.itthon.hu honlapon számos díjnyertes étterem is szerepel, külön listázták a kutyabarát és gyermekbarát fogadóhelyeket. Új, és szerethetőbb arculatot kapott a Torkos Csütörtök, viszont már nem kötelező az alkoholtartalmú italokra 50 százalékos kedvezményt adni. Tavaly a felmérések szerint mintegy 110 ezer vendég torkoskodott ezen a napon.

Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója külön hangsúlyozta, hogy a gasztronómia és kultúra szorosan kötődik egymáshoz, a népszokások, a tájegységi és kiemelt ünnepnapok ételeiben megismerhetők a történelmi hagyományok. Az irodalom (nemcsak Krúdy írásaiban) nem véletlenül foglalkozik a konyha művészetével. A gasztronómia magasabb régióit képviselő írásokban múltunk és jelenünk változatossága tükröződik.


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.