Tortát kapott szülinapra a Centrál

A legendás Centrál kávéház az idén ünnepli 125. születésnapját. A nevezetes esemény alkalmával dr. Somody Imre, a kávéház jelenlegi tulajdonosa az ételválaszték után a cukrászati választékot is megújította.

Amikor azon gondolkodtunk, hogy az elmúlt évek tapasztalataiból hogyan akarunk tovább lépni, először azt vizsgáltuk meg, milyen adottságokból tudunk kiindulni - mondta dr. Somody Imre. - A méretünk nagyon sajátságos és a nyitvatartásunk is eltér a megszokott cukrászdáktól."

Ezekre alapozva alakították ki Urbán Gábor cukrásszal a 125. éves Centrál kávéház új süteményválasztékának karakterét is. A váltással egyidejűleg - akárcsak az ételválaszték esetében - a cukrászati termékeknél is revízió alá vették árpolitikájukat, és felülvizsgálták azt a korábbi koncepciót, mely szerint a cukrászat vezetőjének elképzelései határozták meg kizárólag a járt utat.

Most a fiatal cukrász elkötelezettségére támaszkodva a kézműves sütemények és a minőségi alapanyagok használata mellett fontos szempont lett a közönség általános igényeinek követése, bizonyos értelemben kiszolgálása is. A desszertkínálat tehát bővült - kihasználva, hogy a korábbi években talán az ország legmodernebb, minden cukrászati igényt kielégító műhely került kialakításra - a sütemények közül a klasszikusokat kereső turisták, a kávé mellé "uzsonna-süteményt" kereső vendégek, a reggelizni vágyók vagy a könyvtárból átugró egyetemisták is megtalálják az ízlésüknek és pénztárcájuknak megfelelőt.

A 125. születésnap alkalmából a Centrál kávéház különleges újdonsággal ajándékozta meg magát, Urbán Gábor több hónapos fejlesztésének eredménye a Centrál torta, amely az elképzelések szerint emblematikus süteménye lesz a háznak, és remélik, hogy neve ugyanolyan klasszikussá válik, mint a korábbi észázadok során a Zserbó, a Dobos, vagy a többi hallhatatlanná vált különlegesség.

A torta domináns, mégis lágy kávéízét a frissen pörkölt, minőségi kávénak köszönheti. A fekete intenzív zamata köszön vissza a csokoládés borításban, így a Centrál torta két eszpresszó kávéval ér fel. A főleg mandulalisztből készült piskótalapok és az intenzív, kávés vajkrém színes rétegei váltják egymást, a torta tetejét apró gyümölcsök díszítik, amelyek fanyarsága nem elnyomja, hanem kiemeli a Centrál torta kávés ízét.

"A választék bővítése során ügyeltünk arra, hogy a klasszikusok ne kerüljenek ki a centrál cukrász választékából - mondta Urbán Gábor -, de olyan újdonságokkal kedveskedünk vendégeinknek, mint a mák-, sajt-, trüffel vagy a répatorta. Minden napszakra vannak már sütemények, de a csúcsfeladat a centrál torta volt, melynek fejlesztésekor nem a mai trendekhez igazodó, hanem egy ízében klasszikus, visszafogottan elegáns desszertek szerettem volna alkotni, ami méltó a Centrálhoz és Mészáros Győző emlékéhez."

Hogy mennyire sikerült, azt döntse el ki-ki maga. Irány a kávéház, jelszó: Centrál-torta.

(kép és szöveg: Kolbe Gábor / Vendég & Hotel Online)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.