Tortát kapott szülinapra a Centrál

A legendás Centrál kávéház az idén ünnepli 125. születésnapját. A nevezetes esemény alkalmával dr. Somody Imre, a kávéház jelenlegi tulajdonosa az ételválaszték után a cukrászati választékot is megújította.

Amikor azon gondolkodtunk, hogy az elmúlt évek tapasztalataiból hogyan akarunk tovább lépni, először azt vizsgáltuk meg, milyen adottságokból tudunk kiindulni - mondta dr. Somody Imre. - A méretünk nagyon sajátságos és a nyitvatartásunk is eltér a megszokott cukrászdáktól."

Ezekre alapozva alakították ki Urbán Gábor cukrásszal a 125. éves Centrál kávéház új süteményválasztékának karakterét is. A váltással egyidejűleg - akárcsak az ételválaszték esetében - a cukrászati termékeknél is revízió alá vették árpolitikájukat, és felülvizsgálták azt a korábbi koncepciót, mely szerint a cukrászat vezetőjének elképzelései határozták meg kizárólag a járt utat.

Most a fiatal cukrász elkötelezettségére támaszkodva a kézműves sütemények és a minőségi alapanyagok használata mellett fontos szempont lett a közönség általános igényeinek követése, bizonyos értelemben kiszolgálása is. A desszertkínálat tehát bővült - kihasználva, hogy a korábbi években talán az ország legmodernebb, minden cukrászati igényt kielégító műhely került kialakításra - a sütemények közül a klasszikusokat kereső turisták, a kávé mellé "uzsonna-süteményt" kereső vendégek, a reggelizni vágyók vagy a könyvtárból átugró egyetemisták is megtalálják az ízlésüknek és pénztárcájuknak megfelelőt.

A 125. születésnap alkalmából a Centrál kávéház különleges újdonsággal ajándékozta meg magát, Urbán Gábor több hónapos fejlesztésének eredménye a Centrál torta, amely az elképzelések szerint emblematikus süteménye lesz a háznak, és remélik, hogy neve ugyanolyan klasszikussá válik, mint a korábbi észázadok során a Zserbó, a Dobos, vagy a többi hallhatatlanná vált különlegesség.

A torta domináns, mégis lágy kávéízét a frissen pörkölt, minőségi kávénak köszönheti. A fekete intenzív zamata köszön vissza a csokoládés borításban, így a Centrál torta két eszpresszó kávéval ér fel. A főleg mandulalisztből készült piskótalapok és az intenzív, kávés vajkrém színes rétegei váltják egymást, a torta tetejét apró gyümölcsök díszítik, amelyek fanyarsága nem elnyomja, hanem kiemeli a Centrál torta kávés ízét.

"A választék bővítése során ügyeltünk arra, hogy a klasszikusok ne kerüljenek ki a centrál cukrász választékából - mondta Urbán Gábor -, de olyan újdonságokkal kedveskedünk vendégeinknek, mint a mák-, sajt-, trüffel vagy a répatorta. Minden napszakra vannak már sütemények, de a csúcsfeladat a centrál torta volt, melynek fejlesztésekor nem a mai trendekhez igazodó, hanem egy ízében klasszikus, visszafogottan elegáns desszertek szerettem volna alkotni, ami méltó a Centrálhoz és Mészáros Győző emlékéhez."

Hogy mennyire sikerült, azt döntse el ki-ki maga. Irány a kávéház, jelszó: Centrál-torta.

(kép és szöveg: Kolbe Gábor / Vendég & Hotel Online)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.