Tortát kapott szülinapra a Centrál

A legendás Centrál kávéház az idén ünnepli 125. születésnapját. A nevezetes esemény alkalmával dr. Somody Imre, a kávéház jelenlegi tulajdonosa az ételválaszték után a cukrászati választékot is megújította.

Amikor azon gondolkodtunk, hogy az elmúlt évek tapasztalataiból hogyan akarunk tovább lépni, először azt vizsgáltuk meg, milyen adottságokból tudunk kiindulni - mondta dr. Somody Imre. - A méretünk nagyon sajátságos és a nyitvatartásunk is eltér a megszokott cukrászdáktól."

Ezekre alapozva alakították ki Urbán Gábor cukrásszal a 125. éves Centrál kávéház új süteményválasztékának karakterét is. A váltással egyidejűleg - akárcsak az ételválaszték esetében - a cukrászati termékeknél is revízió alá vették árpolitikájukat, és felülvizsgálták azt a korábbi koncepciót, mely szerint a cukrászat vezetőjének elképzelései határozták meg kizárólag a járt utat.

Most a fiatal cukrász elkötelezettségére támaszkodva a kézműves sütemények és a minőségi alapanyagok használata mellett fontos szempont lett a közönség általános igényeinek követése, bizonyos értelemben kiszolgálása is. A desszertkínálat tehát bővült - kihasználva, hogy a korábbi években talán az ország legmodernebb, minden cukrászati igényt kielégító műhely került kialakításra - a sütemények közül a klasszikusokat kereső turisták, a kávé mellé "uzsonna-süteményt" kereső vendégek, a reggelizni vágyók vagy a könyvtárból átugró egyetemisták is megtalálják az ízlésüknek és pénztárcájuknak megfelelőt.

A 125. születésnap alkalmából a Centrál kávéház különleges újdonsággal ajándékozta meg magát, Urbán Gábor több hónapos fejlesztésének eredménye a Centrál torta, amely az elképzelések szerint emblematikus süteménye lesz a háznak, és remélik, hogy neve ugyanolyan klasszikussá válik, mint a korábbi észázadok során a Zserbó, a Dobos, vagy a többi hallhatatlanná vált különlegesség.

A torta domináns, mégis lágy kávéízét a frissen pörkölt, minőségi kávénak köszönheti. A fekete intenzív zamata köszön vissza a csokoládés borításban, így a Centrál torta két eszpresszó kávéval ér fel. A főleg mandulalisztből készült piskótalapok és az intenzív, kávés vajkrém színes rétegei váltják egymást, a torta tetejét apró gyümölcsök díszítik, amelyek fanyarsága nem elnyomja, hanem kiemeli a Centrál torta kávés ízét.

"A választék bővítése során ügyeltünk arra, hogy a klasszikusok ne kerüljenek ki a centrál cukrász választékából - mondta Urbán Gábor -, de olyan újdonságokkal kedveskedünk vendégeinknek, mint a mák-, sajt-, trüffel vagy a répatorta. Minden napszakra vannak már sütemények, de a csúcsfeladat a centrál torta volt, melynek fejlesztésekor nem a mai trendekhez igazodó, hanem egy ízében klasszikus, visszafogottan elegáns desszertek szerettem volna alkotni, ami méltó a Centrálhoz és Mészáros Győző emlékéhez."

Hogy mennyire sikerült, azt döntse el ki-ki maga. Irány a kávéház, jelszó: Centrál-torta.

(kép és szöveg: Kolbe Gábor / Vendég & Hotel Online)


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.