Amikor azon gondolkodtunk, hogy az elmúlt évek tapasztalataiból hogyan akarunk tovább lépni, először azt vizsgáltuk meg, milyen adottságokból tudunk kiindulni - mondta dr. Somody Imre. - A méretünk nagyon sajátságos és a nyitvatartásunk is eltér a megszokott cukrászdáktól."
Ezekre alapozva alakították ki Urbán Gábor cukrásszal a 125. éves Centrál kávéház új süteményválasztékának karakterét is. A váltással egyidejűleg - akárcsak az ételválaszték esetében - a cukrászati termékeknél is revízió alá vették árpolitikájukat, és felülvizsgálták azt a korábbi koncepciót, mely szerint a cukrászat vezetőjének elképzelései határozták meg kizárólag a járt utat.
Most a fiatal cukrász elkötelezettségére támaszkodva a kézműves sütemények és a minőségi alapanyagok használata mellett fontos szempont lett a közönség általános igényeinek követése, bizonyos értelemben kiszolgálása is. A desszertkínálat tehát bővült - kihasználva, hogy a korábbi években talán az ország legmodernebb, minden cukrászati igényt kielégító műhely került kialakításra - a sütemények közül a klasszikusokat kereső turisták, a kávé mellé "uzsonna-süteményt" kereső vendégek, a reggelizni vágyók vagy a könyvtárból átugró egyetemisták is megtalálják az ízlésüknek és pénztárcájuknak megfelelőt.
A 125. születésnap alkalmából a Centrál kávéház különleges újdonsággal ajándékozta meg magát, Urbán Gábor több hónapos fejlesztésének eredménye a Centrál torta, amely az elképzelések szerint emblematikus süteménye lesz a háznak, és remélik, hogy neve ugyanolyan klasszikussá válik, mint a korábbi észázadok során a Zserbó, a Dobos, vagy a többi hallhatatlanná vált különlegesség.
A torta domináns, mégis lágy kávéízét a frissen pörkölt, minőségi kávénak köszönheti. A fekete intenzív zamata köszön vissza a csokoládés borításban, így a Centrál torta két eszpresszó kávéval ér fel. A főleg mandulalisztből készült piskótalapok és az intenzív, kávés vajkrém színes rétegei váltják egymást, a torta tetejét apró gyümölcsök díszítik, amelyek fanyarsága nem elnyomja, hanem kiemeli a Centrál torta kávés ízét.
"A választék bővítése során ügyeltünk arra, hogy a klasszikusok ne kerüljenek ki a centrál cukrász választékából - mondta Urbán Gábor -, de olyan újdonságokkal kedveskedünk vendégeinknek, mint a mák-, sajt-, trüffel vagy a répatorta. Minden napszakra vannak már sütemények, de a csúcsfeladat a centrál torta volt, melynek fejlesztésekor nem a mai trendekhez igazodó, hanem egy ízében klasszikus, visszafogottan elegáns desszertek szerettem volna alkotni, ami méltó a Centrálhoz és Mészáros Győző emlékéhez."
Hogy mennyire sikerült, azt döntse el ki-ki maga. Irány a kávéház, jelszó: Centrál-torta.
(kép és szöveg: Kolbe Gábor / Vendég & Hotel Online)