Továbbra is a Noma a norma

Ismét a koppenhágai Noma lett a világ legjobb étterme, a gasztronómia Oscar-díjának tartott a világ 50 legjobb étterme (The World's 50 Best Restaurants) ranglistáján az első helyre került.

A második helyre is egy koppenhágai étterem, a Geraniumot rangsoroltak, míg a harmadik a spanyolországi Asador Etxebarri lett, amely séfjének, Victor Arguinzoniznak ítélték oda a pályatársai a legjobb séfnek járó díjat. A negyedik helyen a limai Central végzett, amely a legjobb dél-amerikai étterem lett. Pía León, az étterem egyik séfje nyerte el a világ legjobb női séfjének járó díjat.

Idén a koronavírus-világjárvány miatt egy év kihagyás után ítélték oda a gasztronómiai elismeréseket, amelyekről több mint ezer séf, ételkritikus és az iparág más szereplői döntenek világszerte. 2019-ben a szervezők új szabályt hirdettek meg, amely értelmében nem választhatók meg a ranglistára azok az éttermek, amelyek az előző években elnyerték a világ 50 legjobb étterme címet. Nekik létrehozták a Best of the Best kategóriát.

A három Michelin-csillagos koppenhágai Noma - René Redzepi vendéglője - ugyan már négy alkalommal szerepelt az élen, ám 2016-ban bezárt, majd két év múlva új helyen nyílt meg a dán fővárosban.

 

A ranglistán az első tíz között van még egy spanyol étterem, a barcelonai Disfrutar az ötödik helyen. A hatodik helyre a stockholmi Frantzén került. A perui főváros egy másik étterme a Maido lett a hetedik, míg a szingapúri Odette a nyolcadik. A kilencedik helyen a mexikóvárosi Pujol áll, amely Észak-Amerika legjobb étterme lett. A tizedik helyen a hongkongi Chairman végzett. A Vendégszeretet Művészete elismerést a bécsi Steirereck kapta, amely a ranglista 12. helyére került. A chilei Boragó, a ranglista 38. helyezettje kapta a fenntartható étterem díjat, mivel kizárólag saját biofarmjának terményeivel és helyi termékekkel dolgozik. Afrika legjobb étterme a dél-afrikai Woflgat lett.

A The World's 50 Best Restaurants elnevezésű ranglista összeállítását a brit Restaurant magazin kezdte el 2002-ben promóciós céllal. Kezdetben a lap szerkesztői a vendéglátóiparban dolgozó barátaikat hívták körbe, de hamarosan globális jelentőséget kapott a lista, és az igény miatt komoly díjátadó ünnepség szerveződött köré. Az ideit kedd este rendezték Antwerpenben.

Forrás: MTI


Magyar piacon kóstolt a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon kóstolt a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Dani Garcia, a Fény Utcai Piac hatására alkotta meg legújabb fogását.
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.