Túl szigorú szabályozás a vendéglátóiparban?

Csekély szabálysértés miatt 60 napos bezárásra ítélték az egyik budapesti vendéglátóhelyet, amely a KutatóCentrumot bízta meg, hogy felmérést készítsen arról, hogy vélekednek a büntetésről a 18-64 évesek. 

A jövedéki törvény értelmében a vendéglátóhelyek az 1 literes vagy annál nagyobb kiszerelésű alkoholtermékekből választékonként legfeljebb 1-1 bontott palackot tarthatnak készleten. A hatóságok a VI. kerületi skót pubot, a Kaledoniát ezen rendelkezés megsértése miatt marasztalták el, és a pénzbírság mellett 60 napos bezárásra ítélték a helyet. A pub megbízásából a KutatóCentrum által készített felmérés a lakosság véleményét vizsgálta a rendelkezés szigorúságának megítélésével kapcsolatban.

A megkérdezettek 90 százalékának volt véleménye az esettel kapcsolatban, közülük 78 százalék túl szigorúnak ítélte a kiszabott büntetést. „A történteket ráadásul árnyalja, hogy a kihágást megelőzően egy rendezvényen vettünk részt. Mivel az este alatt nem fogyott el a kitelepülésre magunkkal vitt 4 üveg alkoholos ital, így azokat visszavittük a pubba, így fordulhatott elő, hogy ugyanabból az italból egyszerre több bontott üveg is volt készleten” – mondta el a pub vezetője, Bozó Zsuzsanna.

A felmérés válaszadóinak mindössze 14 százaléka osztotta azt a véleményt, hogy a hatóság csak azt tette, amit tennie kellett, hiszen a szabályok szerint járt el, ugyanakkor a megkérdezettek 57 százaléka úgy gondolta, hogy egy ilyen csekély szabálysértést inkább pénzbírsággal, és nem az étterem bezárásával kellene büntetni. A válaszadók 86 százaléka nem értett egyet azzal az állítással, hogy a törvényeket nem megkérdőjelezni kell, hanem betartani, és aki nem így tesz, az viselje a következményeket. „Természetesen törvényi szabályozásra szükség van, de fontos lenne, hogy a szabályozás kezelje a mi esetünkhöz hasonló speciális, ugyanakkor nem egyedi helyzeteket – emelte ki Bozó Zsuzsanna. – Többek között ezt a kérdést tárgyalja a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) konferenciája, mely a HOVENTA keretén belül október 17-én kerül megrendezésre.”

A kutatásban részt vevők többsége (87%) egyébként a szakmával összhangban nem értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy a vendéglátóhelyek esetében indokolt lenne a szigorú szabályozás, a megkérdezettek közel fele úgy gondolja, hogy a hatóságoknak komolyabb szabálysértésekre kellene koncentrálnia, mint hogy hogyan tárolják a szeszes italokat az éttermekben.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.