Túl szigorú szabályozás a vendéglátóiparban?

Csekély szabálysértés miatt 60 napos bezárásra ítélték az egyik budapesti vendéglátóhelyet, amely a KutatóCentrumot bízta meg, hogy felmérést készítsen arról, hogy vélekednek a büntetésről a 18-64 évesek. 

A jövedéki törvény értelmében a vendéglátóhelyek az 1 literes vagy annál nagyobb kiszerelésű alkoholtermékekből választékonként legfeljebb 1-1 bontott palackot tarthatnak készleten. A hatóságok a VI. kerületi skót pubot, a Kaledoniát ezen rendelkezés megsértése miatt marasztalták el, és a pénzbírság mellett 60 napos bezárásra ítélték a helyet. A pub megbízásából a KutatóCentrum által készített felmérés a lakosság véleményét vizsgálta a rendelkezés szigorúságának megítélésével kapcsolatban.

A megkérdezettek 90 százalékának volt véleménye az esettel kapcsolatban, közülük 78 százalék túl szigorúnak ítélte a kiszabott büntetést. „A történteket ráadásul árnyalja, hogy a kihágást megelőzően egy rendezvényen vettünk részt. Mivel az este alatt nem fogyott el a kitelepülésre magunkkal vitt 4 üveg alkoholos ital, így azokat visszavittük a pubba, így fordulhatott elő, hogy ugyanabból az italból egyszerre több bontott üveg is volt készleten” – mondta el a pub vezetője, Bozó Zsuzsanna.

A felmérés válaszadóinak mindössze 14 százaléka osztotta azt a véleményt, hogy a hatóság csak azt tette, amit tennie kellett, hiszen a szabályok szerint járt el, ugyanakkor a megkérdezettek 57 százaléka úgy gondolta, hogy egy ilyen csekély szabálysértést inkább pénzbírsággal, és nem az étterem bezárásával kellene büntetni. A válaszadók 86 százaléka nem értett egyet azzal az állítással, hogy a törvényeket nem megkérdőjelezni kell, hanem betartani, és aki nem így tesz, az viselje a következményeket. „Természetesen törvényi szabályozásra szükség van, de fontos lenne, hogy a szabályozás kezelje a mi esetünkhöz hasonló speciális, ugyanakkor nem egyedi helyzeteket – emelte ki Bozó Zsuzsanna. – Többek között ezt a kérdést tárgyalja a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) konferenciája, mely a HOVENTA keretén belül október 17-én kerül megrendezésre.”

A kutatásban részt vevők többsége (87%) egyébként a szakmával összhangban nem értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy a vendéglátóhelyek esetében indokolt lenne a szigorú szabályozás, a megkérdezettek közel fele úgy gondolja, hogy a hatóságoknak komolyabb szabálysértésekre kellene koncentrálnia, mint hogy hogyan tárolják a szeszes italokat az éttermekben.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.