Túl szigorú szabályozás a vendéglátóiparban?

Csekély szabálysértés miatt 60 napos bezárásra ítélték az egyik budapesti vendéglátóhelyet, amely a KutatóCentrumot bízta meg, hogy felmérést készítsen arról, hogy vélekednek a büntetésről a 18-64 évesek. 

A jövedéki törvény értelmében a vendéglátóhelyek az 1 literes vagy annál nagyobb kiszerelésű alkoholtermékekből választékonként legfeljebb 1-1 bontott palackot tarthatnak készleten. A hatóságok a VI. kerületi skót pubot, a Kaledoniát ezen rendelkezés megsértése miatt marasztalták el, és a pénzbírság mellett 60 napos bezárásra ítélték a helyet. A pub megbízásából a KutatóCentrum által készített felmérés a lakosság véleményét vizsgálta a rendelkezés szigorúságának megítélésével kapcsolatban.

A megkérdezettek 90 százalékának volt véleménye az esettel kapcsolatban, közülük 78 százalék túl szigorúnak ítélte a kiszabott büntetést. „A történteket ráadásul árnyalja, hogy a kihágást megelőzően egy rendezvényen vettünk részt. Mivel az este alatt nem fogyott el a kitelepülésre magunkkal vitt 4 üveg alkoholos ital, így azokat visszavittük a pubba, így fordulhatott elő, hogy ugyanabból az italból egyszerre több bontott üveg is volt készleten” – mondta el a pub vezetője, Bozó Zsuzsanna.

A felmérés válaszadóinak mindössze 14 százaléka osztotta azt a véleményt, hogy a hatóság csak azt tette, amit tennie kellett, hiszen a szabályok szerint járt el, ugyanakkor a megkérdezettek 57 százaléka úgy gondolta, hogy egy ilyen csekély szabálysértést inkább pénzbírsággal, és nem az étterem bezárásával kellene büntetni. A válaszadók 86 százaléka nem értett egyet azzal az állítással, hogy a törvényeket nem megkérdőjelezni kell, hanem betartani, és aki nem így tesz, az viselje a következményeket. „Természetesen törvényi szabályozásra szükség van, de fontos lenne, hogy a szabályozás kezelje a mi esetünkhöz hasonló speciális, ugyanakkor nem egyedi helyzeteket – emelte ki Bozó Zsuzsanna. – Többek között ezt a kérdést tárgyalja a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) konferenciája, mely a HOVENTA keretén belül október 17-én kerül megrendezésre.”

A kutatásban részt vevők többsége (87%) egyébként a szakmával összhangban nem értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy a vendéglátóhelyek esetében indokolt lenne a szigorú szabályozás, a megkérdezettek közel fele úgy gondolja, hogy a hatóságoknak komolyabb szabálysértésekre kellene koncentrálnia, mint hogy hogyan tárolják a szeszes italokat az éttermekben.


Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.