Túl szigorú szabályozás a vendéglátóiparban?

Csekély szabálysértés miatt 60 napos bezárásra ítélték az egyik budapesti vendéglátóhelyet, amely a KutatóCentrumot bízta meg, hogy felmérést készítsen arról, hogy vélekednek a büntetésről a 18-64 évesek. 

A jövedéki törvény értelmében a vendéglátóhelyek az 1 literes vagy annál nagyobb kiszerelésű alkoholtermékekből választékonként legfeljebb 1-1 bontott palackot tarthatnak készleten. A hatóságok a VI. kerületi skót pubot, a Kaledoniát ezen rendelkezés megsértése miatt marasztalták el, és a pénzbírság mellett 60 napos bezárásra ítélték a helyet. A pub megbízásából a KutatóCentrum által készített felmérés a lakosság véleményét vizsgálta a rendelkezés szigorúságának megítélésével kapcsolatban.

A megkérdezettek 90 százalékának volt véleménye az esettel kapcsolatban, közülük 78 százalék túl szigorúnak ítélte a kiszabott büntetést. „A történteket ráadásul árnyalja, hogy a kihágást megelőzően egy rendezvényen vettünk részt. Mivel az este alatt nem fogyott el a kitelepülésre magunkkal vitt 4 üveg alkoholos ital, így azokat visszavittük a pubba, így fordulhatott elő, hogy ugyanabból az italból egyszerre több bontott üveg is volt készleten” – mondta el a pub vezetője, Bozó Zsuzsanna.

A felmérés válaszadóinak mindössze 14 százaléka osztotta azt a véleményt, hogy a hatóság csak azt tette, amit tennie kellett, hiszen a szabályok szerint járt el, ugyanakkor a megkérdezettek 57 százaléka úgy gondolta, hogy egy ilyen csekély szabálysértést inkább pénzbírsággal, és nem az étterem bezárásával kellene büntetni. A válaszadók 86 százaléka nem értett egyet azzal az állítással, hogy a törvényeket nem megkérdőjelezni kell, hanem betartani, és aki nem így tesz, az viselje a következményeket. „Természetesen törvényi szabályozásra szükség van, de fontos lenne, hogy a szabályozás kezelje a mi esetünkhöz hasonló speciális, ugyanakkor nem egyedi helyzeteket – emelte ki Bozó Zsuzsanna. – Többek között ezt a kérdést tárgyalja a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) konferenciája, mely a HOVENTA keretén belül október 17-én kerül megrendezésre.”

A kutatásban részt vevők többsége (87%) egyébként a szakmával összhangban nem értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy a vendéglátóhelyek esetében indokolt lenne a szigorú szabályozás, a megkérdezettek közel fele úgy gondolja, hogy a hatóságoknak komolyabb szabálysértésekre kellene koncentrálnia, mint hogy hogyan tárolják a szeszes italokat az éttermekben.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.