Úgysem találná ki, hol van az orosz fagyi legnagyobb felvevő piaca

Ezért inkább eláruljuk: az Egyesült Államok volt az orosz fagylalt legnagyobb külföldi piaca 2021-ben.

Az Egyesült Államok volt az orosz fagylalt legnagyobb külföldi piaca tavaly, a speciális orosz termékből többet és drágábban értékesítettek külföldön tavaly, mint 2020-ban, áll az orosz mezőgazdasági minisztérium alá tartozó Agroexport kutatóközpont nem végleges jelentésében.

 

A jelentés szerint Oroszországból tavaly 32,8 ezer tonna fagylaltot exportáltak, 26,5 százalékkal többet a 2020. évinél, miközben a kivitelből származó bevétel 49,8 százalékkal, 84,5 millió dollárra nőtt.
Az orosz csemege legnagyobb felvevő külpiacára, az Egyesült Államokba 10,6 ezer tonna fagylaltot szállítottak Oroszországból, ami 2,8-szorosa az egy évvel korábbinak, az orosz importfagyi értéke pedig 3,1-szeresére, 28,7 millió dollárra ugrott.
Az orosz fagylalt második legnagyobb külföldi piaca Kazahsztán volt, miután 2020-ban még az első helyet foglalta el. Az oda exportált orosz fagylalt mennyisége éves szinten 12,2 százalékkal, 9,6 ezer tonnára csökkent tavaly, miközben értéke 10,6 százalékkal, 21,5 millió dollárra nőtt.
A lista 3. helyén tavaly Mongólia állt. Az országba irányuló orosz fagylaltexport 2,2 ezer tonnát tett ki 5,7 millió dollárért, ami 7,1 százalékkal, illetve 18,9 százalékkal több, mint 2020-ban.
Oroszország tavaly a világ több mint 20 országába exportált fagylaltot.

Forrás: MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.