Új trend: megosztott konyha

Spanyolországban most alakítják ki az első közösségi konyhákat - raktárhelyiségekből.

Spanyolországban is fellendült az ételkiszállítás a koronavírus-járvány miatt. Juan Diego Gaitán például hamburgereket és desszerteket készít madridi konyhájában. Úgy, mint egy étterem. A különbség az, hogy nincs étkezőtér, nincsenek pincérek és földszinti bejárat sem. Ételeit közvetlenül a vásárlók ajtajához viszik, adja hírül az euronews.com tudósítása.

Üres raktárhelyiségből konyha

Egy raktárhelyiségben alakította ki konyhát. Juan azután kezdte vállalkozását társaival, hogy a pandémia miatt elvesztette az állását. Kis befektetéssel, kevesebb kockázattal fogott hozzá.

"Ha hagyományos éttermünk lenne, akkor a fix költségeink sokkal magasabbak volnának. A korlátozások idején is kellene fizetnünk a bérleti díjat, a munkabéreket. Ez viszont nagy rugalmasságot ad nekünk, a burgerbrandtől az édességekig, bármilyen extraköltség nélkül”, magyarázza Juan.

Az ételkiszállítás nagyon megy

A pandémia alaposan megváltoztatta az ételfogyasztási szokásokat. A spanyolok kétszer annyi élelmiszert rendelnek most, mint a lezárások előtt. 23 százalékkal nőtt azoknak a vállakozásoknak a száma, amelyeknél kizárólag online lehet rendelni.

"Tucatnyi ilyen konyha működik már Madrid-szerte. Szaporodásuk súrlódásokat is okoz, a helybeliek panaszkodnak a szagokra és a megnövekedett járműforgalomra. A hagyományos éttermek tulajdonosai pedig a szektor szabályozását kérik."

Egy Madrid központjában lévő csarnokban hamarosan 18 konyhát vehetnek bérbe olyan éttermek, amelyek be akarnak szállni az ételkiszállításba. Tulajdonosa megérti, hogy egyesek aggódva figyelik ezt az üzleti modellt, de azt mondja, mindenben megfelelnek az előírásoknak.

"Az egészségügyi, higiéniás és tervezési követelmények ugyanolyanok az efféle vállakozásoknak, sőt még szigorúbbak is“, mondja ezzel kapcsolatban Martínez de Velasco.

Maradnak a megosztott konyhák a későbbiekben is

A megosztott konyhák valószínűleg fenn fognak maradni, és egyesülnek a hagyományos éttermekkel. Ahogyan a ruhamárkák esetében is vegyítik az elegáns üzleteket az online platformokkal.

“A vállakozóknak lesznek éttermeik a forgalmas főutcákban, ugyanakkor működtetnek majd konyhákat is, amelyek révén gyorsan reagálhatnak, és rendelésre is tudnak szállítani”, véli Martinez.

A várakozások szerint a járvány idején megerősödött ágazat tovább erősödik Spanyolországban. Az ételkiszállítás idén további 20 százalékkal növekedhet, és valószínűleg a korlátozások feloldása után is népszerű marad.

Forrás: Euronews


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.