A kierjedt bor a következő szüretig újbornak számít. A borászok általában az olyan borokat nevezik újbornak, melyekben még nem dominálnak az érlelési illatok és ízek. Az újbor az erjesztés után "nulla érleléssel" egyből a palackba kerül. Azonban idővel a palackban is kialakulnak érlelési jegyek, ezért általában a következő év húsvétjáig nevezhetjük az előző évben szüretelt szőlőből készült borokat újboroknak.
Ausztriában II. József 1784-ben adott engedélyt a Bécs környéki borászoknak, hogy saját újborukat a pincéikben árusíthassák. A bécsi Iparművészeti Múzeum (MAK - Museum für Angewandte Kunst) már évek óta minden ősszel megrendezi az Újborok - Új művészek című rendezvényt, amelyben az új borok fiatalos lendülete izgalmasan társul a fiatal művészek újító szándékú alkotásaival.
Itt mutatkoznak be először a 2009-es osztrák újborok, és itt mutathatják be elsőként műveiket azok a fiatal művészek, akik a Bécsi Iparművészeti Egyetem mesterkurzusaira járnak. A rendezvényen immár hagyománynak számít, hogy a kiállító művészek egyik alkotását a Junger Österreicher (az ifjú osztrák) kitüntető címmel díjazzák.
Izgalmas 21. századi ipar- és képzőművészeti alkotások és 110 pincészet legfrissebb borai várják az érdeklődőket a Weiskirchnerstraße 3. szám alatt délután négy órától este tízig (kilenc után már nem fogadnak újabb látogatókat). A belépőjegy ára előrendeléssel 13, a helyszínen 15 euróba kerül.
Újborokat és fiatal művészeket ünnepelnek Bécsben
Bécsben idén is megrendezik a Junger Wein - Junge Kunst rendezvényt, az újborok és fiatal művészek ünnepét. November 4-én az osztrák Iparművészeti Múzeumban találkozhatunk a frissen készített nedűkkel.
Természetközeli design, magyaros elemekben gazdag gasztronómia
Újranyitott a pesti Andrássy út egyik titkosan legjobb kertje.
Legyen Ön is részese a hazai gasztroélet kimagasló ünnepének!
Itt a Gundel-díjátadó ünnepség gáláns ebédjének teljes menüsora.
Kávé világnapja: néhány érdekesség a híres kávézóláncról
Az eredetileg Ausztráliából származó márka az elsők között jelent meg Magyarországon.
Lenyűgözte a magyar víz a híres víz sommeliert
A neves vízszakértő kipróbálta a FloeWater aludobozos vizét, amelyet közösségi oldalán értékelt.
Kiderült, miért nem nyit ki időben Gerendai Károly új étterme
Szeptemberben nyitott volna Gerendai Károly legújabb projektje.
Dohányzás a vendéglátóhelyek teraszain - reagált a kormány
A javaslat kibővítené a jelenleg érvényben lévő, 2009-ben elfogadott tiltást.
Mindenkiben ott lakik a költő: középiskolásokat vár a legendás kávéház
A budapesti Centrál Kávéház a XIX. században a magyar irodalmi élet központja volt. Most ezt a régi kort és az irodalom akkori nagy alakjait idézi meg legújabb programjával.
Eladták Andy Vajna egykori magyarországi üzleteinek ékkövét
A Kempinski Hotel Corvinus Budapest oldalában működő Nobu Budapestről van szó, amelyet a 2019-ben meghalt Andy Vajna özvegye, Palácsik-Ráthonyi Tímea most más tulajdonosnak adott át.
Járatlan utakon - elindult az új boros kampány
Az idei kampány keretében a három kiemelt borvidékről készült videóban mutatják be az egyes vidékek ikonikus fajtáit.
Badacsonyi borokat díjaztak a Winelovers Wine Awards-on
Kilenc borvidéki bor hamarosan a 100 Legjobb bor kiadványban is megjelenik.
Interjú
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén
A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.