Újra magyar szakács a gasztronómia élmezőnyében

Fehér Gábor fogja Magyarországot képviselni a 2013. szeptember 6-án, Isztambulban megrendezésre kerülő Nemzetközi Ifjúsági Szakács Világbajnokságon. Az ifjú tehetség felkészítésében Kovács Lázár (Lázár Chef) is közreműködik.  

A Chaîne des Rôtisseurs a világ legrégibb, legnívósabb és legnagyobb gasztronómiai egyesülete, amely elkötelezett híve az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómiának. A világszervezet a Bocus D’Or-hoz hasonló rangos szakácsversenyeket szervez az ifjú szakács tehetségek nemzetközi megmérettetéséhez.

A hazai elődöntő 2013. május 11-én, a Budapesti Gazdasági Főiskolán került megrendezésre. A verseny főtámogatója: a CBA Kereskedelmi Kft., a verseny további támogatói: a Vörös Homár Halkereskedések Kft., a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt., valamint a T. Nagy Tamás Kft.

Az idei év hazai meglepetés kosara (u.n. black box) vöröstonhalat, sertésszüzet, sertéshálót, spárgát, padlizsánt, vajat, tejszínt és különleges minőségű Valrhona csokoládét tartalmazott. Ezen alapanyagok kötelező felhasználásával kellett a versenyre nevezett ifjú szakácsoknak 3 óra alatt elkészíteniük egy előételt, egy főételt és egy desszertet.

Az elkészült ételek értékelésében, Kovács Lázár zsűri elnök mellett közreműködött: Bíró Lajos, Danó Zoltán, Jakabffy László, Hanzély Attila, Neubauer Edit és Dr. Sándor Dénes. A zsűrizés szempontjai megegyeztek a nemzetközi szabályokkal, így értékelésre került az íz, a tálalás, az eredetiség és a konyhai munka is.

Az eredményhirdetésre a Halászbástya étteremben került sor, a Chaîne des Rôtisseurs gálavacsoráján. A hazai elődöntő III. helyezettje Elek Richárd, a Budapest Bisztró, II. helyezettje Humli Dávid, a Villa Medici (Veszprém), I. helyezettje Fehér Gábor, a Prímás Pince (Esztergom) ifjú szakácstehetsége lett.

A Budapesti Gazdasági Főiskolán megrendezett hazai elődöntő tétje – a hazai megértettetés mellett –, a világversenyen való részvétel megszerzése volt. Fehér Gábor, a Prímás Pince ifjú szakácsa fogja Magyarországot képviselni a 2013. szeptember 6-án, Isztambulban megrendezésre kerülő Nemzetközi Ifjúsági Szakács Világbajnokságon. Az ifjú tehetség felkészítésében Kovács Lázár (Lázár Chef) is közreműködik.


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.