Újra magyar szakács a gasztronómia élmezőnyében

Fehér Gábor fogja Magyarországot képviselni a 2013. szeptember 6-án, Isztambulban megrendezésre kerülő Nemzetközi Ifjúsági Szakács Világbajnokságon. Az ifjú tehetség felkészítésében Kovács Lázár (Lázár Chef) is közreműködik.  

A Chaîne des Rôtisseurs a világ legrégibb, legnívósabb és legnagyobb gasztronómiai egyesülete, amely elkötelezett híve az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómiának. A világszervezet a Bocus D’Or-hoz hasonló rangos szakácsversenyeket szervez az ifjú szakács tehetségek nemzetközi megmérettetéséhez.

A hazai elődöntő 2013. május 11-én, a Budapesti Gazdasági Főiskolán került megrendezésre. A verseny főtámogatója: a CBA Kereskedelmi Kft., a verseny további támogatói: a Vörös Homár Halkereskedések Kft., a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt., valamint a T. Nagy Tamás Kft.

Az idei év hazai meglepetés kosara (u.n. black box) vöröstonhalat, sertésszüzet, sertéshálót, spárgát, padlizsánt, vajat, tejszínt és különleges minőségű Valrhona csokoládét tartalmazott. Ezen alapanyagok kötelező felhasználásával kellett a versenyre nevezett ifjú szakácsoknak 3 óra alatt elkészíteniük egy előételt, egy főételt és egy desszertet.

Az elkészült ételek értékelésében, Kovács Lázár zsűri elnök mellett közreműködött: Bíró Lajos, Danó Zoltán, Jakabffy László, Hanzély Attila, Neubauer Edit és Dr. Sándor Dénes. A zsűrizés szempontjai megegyeztek a nemzetközi szabályokkal, így értékelésre került az íz, a tálalás, az eredetiség és a konyhai munka is.

Az eredményhirdetésre a Halászbástya étteremben került sor, a Chaîne des Rôtisseurs gálavacsoráján. A hazai elődöntő III. helyezettje Elek Richárd, a Budapest Bisztró, II. helyezettje Humli Dávid, a Villa Medici (Veszprém), I. helyezettje Fehér Gábor, a Prímás Pince (Esztergom) ifjú szakácstehetsége lett.

A Budapesti Gazdasági Főiskolán megrendezett hazai elődöntő tétje – a hazai megértettetés mellett –, a világversenyen való részvétel megszerzése volt. Fehér Gábor, a Prímás Pince ifjú szakácsa fogja Magyarországot képviselni a 2013. szeptember 6-án, Isztambulban megrendezésre kerülő Nemzetközi Ifjúsági Szakács Világbajnokságon. Az ifjú tehetség felkészítésében Kovács Lázár (Lázár Chef) is közreműködik.


Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán

Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán 

Farsang Kupa néven rendezik meg az ország ételkészítőinek legnagyobb versenyét szombaton a városban.
Kihirdették az Év Mentes Séfjeit

Kihirdették az Év Mentes Séfjeit 

Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt. 
Megvan az ország legjobb lekvárja

Megvan az ország legjobb lekvárja 

Több kategóriában keresték az ország legjobb helyi termékét, a legjobb lekvár címet a Szatmári Éden nyerte el.
Hat furcsa étterem a nagyvilágból

Hat furcsa étterem a nagyvilágból 

A világ számos pontján találhatók olyan éttermek, amelyek nemcsak kulináris élvezeteket kínálnak, hanem egyedi és szokatlan környezetükkel is maradandó élményt nyújtanak.
Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja?

Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja? 

Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt a 25. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében

Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében 

Budapest egyik legújabb közösségi tere, a GlassHouse Kolosy a II. és III. kerület határán nyitotta meg kapuit, izgalmas gasztronómiai és kulturális élményeket kínálva.
A mesterséges intelligencia már a konyhában van

A mesterséges intelligencia már a konyhában van 

Okoseszközök a közelgő Konyhakiállítás idei sztárjai
Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.