Újra magyar szakács a gasztronómia élmezőnyében

Fehér Gábor fogja Magyarországot képviselni a 2013. szeptember 6-án, Isztambulban megrendezésre kerülő Nemzetközi Ifjúsági Szakács Világbajnokságon. Az ifjú tehetség felkészítésében Kovács Lázár (Lázár Chef) is közreműködik.  

A Chaîne des Rôtisseurs a világ legrégibb, legnívósabb és legnagyobb gasztronómiai egyesülete, amely elkötelezett híve az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómiának. A világszervezet a Bocus D’Or-hoz hasonló rangos szakácsversenyeket szervez az ifjú szakács tehetségek nemzetközi megmérettetéséhez.

A hazai elődöntő 2013. május 11-én, a Budapesti Gazdasági Főiskolán került megrendezésre. A verseny főtámogatója: a CBA Kereskedelmi Kft., a verseny további támogatói: a Vörös Homár Halkereskedések Kft., a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt., valamint a T. Nagy Tamás Kft.

Az idei év hazai meglepetés kosara (u.n. black box) vöröstonhalat, sertésszüzet, sertéshálót, spárgát, padlizsánt, vajat, tejszínt és különleges minőségű Valrhona csokoládét tartalmazott. Ezen alapanyagok kötelező felhasználásával kellett a versenyre nevezett ifjú szakácsoknak 3 óra alatt elkészíteniük egy előételt, egy főételt és egy desszertet.

Az elkészült ételek értékelésében, Kovács Lázár zsűri elnök mellett közreműködött: Bíró Lajos, Danó Zoltán, Jakabffy László, Hanzély Attila, Neubauer Edit és Dr. Sándor Dénes. A zsűrizés szempontjai megegyeztek a nemzetközi szabályokkal, így értékelésre került az íz, a tálalás, az eredetiség és a konyhai munka is.

Az eredményhirdetésre a Halászbástya étteremben került sor, a Chaîne des Rôtisseurs gálavacsoráján. A hazai elődöntő III. helyezettje Elek Richárd, a Budapest Bisztró, II. helyezettje Humli Dávid, a Villa Medici (Veszprém), I. helyezettje Fehér Gábor, a Prímás Pince (Esztergom) ifjú szakácstehetsége lett.

A Budapesti Gazdasági Főiskolán megrendezett hazai elődöntő tétje – a hazai megértettetés mellett –, a világversenyen való részvétel megszerzése volt. Fehér Gábor, a Prímás Pince ifjú szakácsa fogja Magyarországot képviselni a 2013. szeptember 6-án, Isztambulban megrendezésre kerülő Nemzetközi Ifjúsági Szakács Világbajnokságon. Az ifjú tehetség felkészítésében Kovács Lázár (Lázár Chef) is közreműködik.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.