Újranyit a Japán kávéház

Az Omnia közreműködésével látogatható újra a Japán Kávéház. Kávékülönlegességeket kóstolva tekinthető meg a korabeli mennyezet eredeti részlete és egy rekonstruált nagyobb felület is.

A hangulatos kávékóstolást egy városi séta előzi meg történelmi kávéházakat érintve. Az első séta szeptember 29-én, a kávé világnapján indul, amikor egy hatalmas Omnia csészeinstalláció és kóstoló várja a kávérajongókat az Erzsébet téren. A városi séták keretében a résztvevők visszatérhetnek a kávéházak aranykorának számító századfordulóba. A legendás kávéházak végiglátogatása után a volt Japán Kávéházban, a jelenlegi Írók Boltjának első emeletén kóstolhatnak területszelektált Douwe Egberts Omnia Reserve kávékülönlegességeket. Három napra egy hatalmas csészébe is beülhetnek az érdeklődők: szeptember 27-től az Erzsébet téren található a Hello Wood által tervezett és épített installáció, melynek látogatói a kávé világnapján kávékóstolót is kapnak.

 A századforduló kávéháza varázslat volt, a nagyvárosi életforma nélkülözhetetlen eleme, a művészeti és kulturális élet pezsgő központja, ugyanakkor volt benne valami különleges, egzotikus is. A sétán az érdeklődők ennek erednek nyomába megidézve a múltat, Kosztolányi, Rippl Rónai, József Attila asztaltársaságává válva. A kávéház bizonyíték volt arra is, hogy lehetséges lenne barátságosan egyesíteni a legkülönbözőbb rendeket és osztályokat, pártokat és nemzeteket.

 A kávéház volt az első olyan intézmény, amit nők is (viszonylag) szabadon látogathattak, ahol egymás mellett, teljes békességben ült gazdag iparos és szegény művész. Minden kávéháznak saját törzsasztala, közönsége, arculata volt. A Zrínyi például Pest rosszhírű kávéházainak egyike volt, innen ered a zrínyista, zrinyiszt kifejezés, ami a korabeli argóban naplopót, dologkerülőt jelentett. A legjobb történetek és legendák is a kávéházakban születtek. A résztvevők többek között megtudhatják, miért készült az „Ezt a képet az Abbazia kávéházból loptam” bélyegző, és hogyan került őrültek házába egy tréfa következményeként egy fiatal újságíró.

Aki kedvet kapott a történelmi körúthoz bátran jelentkezzen

Forrás: Vendég & Hotel


A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.