Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben. Esetleg disznótor – disznóvágás nélkül? Kiderült, nem, nem erről van szó.

Idén 16. alkalommal rendezik meg a programot a hajú-bihari településen szombaton, közölte a város polgármestere szerdán, aki hozzátette:

A gasztronómiai élménynyújtáson túl fontos célja a rendezvénynek a helyi közösségek és Derecske ismertségének erősítése, a hagyományok bemutatása és a fiatalok edukációja is. Egy modern köntösbe öltöztetett hagyomány újra vonzóvá válhat azon fiatalok, családok és érdeklődők számára, akik már csak családi anekdotákból ismerik a régi disznótorokat, amit ezúttal aktív résztvevőként újra felfedezhetnek egy közösségi élményen keresztül.

Hagyományos disznótoros hústál
Hagyományos disznótoros hústál
Fotó: Depositphotos

Elhangzott még, hogy a disznótoros főzőverseny hazai résztvevői mellett érkeznek csapatok a határon túlról, egyebek között Székelykeresztúrról, Nagyszalontáról és Bánffyhunyadról is.

A disznótornak otthont adó téren felállított színpadon egész nap hagyományőrző körök, táncegyüttesek és énekesek adnak műsort, a szomszédos művelődési központban pedig a debreceni tímárház kiállítását, illetve a derecskei régészeti kincseket bemutató tárlatot tekinthetik meg az érdeklődők.


Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.
Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást?

Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást? 

A Kisfaludy Program tájékoztatása szerint az üzletenkénti 3 millió forintos forrásra a pályázatra jogosult italüzletek mintegy 80 százaléka jelentkezett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.