Úristen, főzök!

Jó, egy háziasszonynak ez napi elfoglaltság, na de nagykonyhán, versenyviszonyok közt, egy óra leforgása alatt különlegeset alkotni, és öt tányérra profi módon tálalni - azért az egész más.

Közös főzőpartira invitálta barátait, üzletfeleit, és legfőképp a hazai gasztroújságírás színe-javát az ötcsillagos Sofitel Budapest Chain Bridge konyháját vezető executive chef, Alain Losbar. Az apropó az volt, hogy éttermük nagykonyhája hamarosan bezár. Méghozzá azért, hogy megújulva, teljesen átalakítva és a legkorszerűbb technológiával felszerelve nyithasson ki hamarosan ismét. Egy délutánra, május 2-án, azonban átadták a terepet a gasztro szakma felkent híveinek, hogy mindenki bebizonyíthassa, nemcsak írni tud, és remek fotókat készíteni pompás fogásokról, hanem ő maga is legény a talpán.

A meghívottakat két-két fős csapatokra osztották, mindenki megkapta ugyanazon alapanyagokat, valamint hasonlóan 1-1 órát az elkészítésre, és eldördült a startpisztoly, Először volt nagy tanakodás, akadt, aki lerajazolta, mit és hogy képzel, aztán jött a rohangászás a konyhán, parancsszavak hangzottak, gázlángok izzottak fel, serpenyők kerültek a tűzhelyekre, és kezdetét vette a Nagy Főzés.

Több pár teljesen szétszakadva, szétosztva a feladatot, külön-külön végezte a munka legjavát. Mások egységet alkotva álltak a tálak, lábosok, serpenyők mellé. Volt, aki turmixgéppel brillírozott, mások a nyers ízekre esküdve bőszen vágtak, aprítottak mindent, ami kezük ügyébe került. 

Közben a séf, Alain sztoikus nyugalommal szemlélte a kaotikus rohangálást birodalmán. Néha persze segített is egysmást. Hol egy serpenyőt nyomott valaki kezébe, máskor a megfelelő fűszeres ládikát mutatta, megint más esetben fehér borsot hozott valahonnét elő a konyha mélyéről. 

Elröpült az egy óra, elérkezett az igazság pillanata. A csapatok öt-öt versenytányérja katonás sorban sorakozott a melegítőpultnál, a versenyzők körbe ülték az asztalt a konyhán, mindenki a másik fogását kóstolgatta, és a csapattagok csendesen megállapították egymás közt: hű, a nem jóját, ezek milyen jól főztek!

Zsűrizéskor azt is figyelték a bírálók, hogy ki mennyi élelmiszerhulladékot hagyott maga után: a 4 kg alapanyagból mindössze úgy 20-40 dkg maradt minden csapatnál, ezt már tényleg senki nem tudta feldolgozni.

Aztán jött a pontozás, és az eredményhirdetés. Minden csapat a legjobb formáját hozta, meg is lett az eredmény, de a legjobb az egészben az volt, hogy egy igazi nagykonyhán, versenykörülmények közt, de persze játékos formában, kiderült, ott csillog mindenkiben a tehetség, kreativitással sincs senki híjján, érdekes és tartalmas meghívás volt, igazi élmény, köszönjük, Sofitel!

Forrás: turizmusonline.hu


Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.