Úristen, főzök!

Jó, egy háziasszonynak ez napi elfoglaltság, na de nagykonyhán, versenyviszonyok közt, egy óra leforgása alatt különlegeset alkotni, és öt tányérra profi módon tálalni - azért az egész más.

Közös főzőpartira invitálta barátait, üzletfeleit, és legfőképp a hazai gasztroújságírás színe-javát az ötcsillagos Sofitel Budapest Chain Bridge konyháját vezető executive chef, Alain Losbar. Az apropó az volt, hogy éttermük nagykonyhája hamarosan bezár. Méghozzá azért, hogy megújulva, teljesen átalakítva és a legkorszerűbb technológiával felszerelve nyithasson ki hamarosan ismét. Egy délutánra, május 2-án, azonban átadták a terepet a gasztro szakma felkent híveinek, hogy mindenki bebizonyíthassa, nemcsak írni tud, és remek fotókat készíteni pompás fogásokról, hanem ő maga is legény a talpán.

A meghívottakat két-két fős csapatokra osztották, mindenki megkapta ugyanazon alapanyagokat, valamint hasonlóan 1-1 órát az elkészítésre, és eldördült a startpisztoly, Először volt nagy tanakodás, akadt, aki lerajazolta, mit és hogy képzel, aztán jött a rohangászás a konyhán, parancsszavak hangzottak, gázlángok izzottak fel, serpenyők kerültek a tűzhelyekre, és kezdetét vette a Nagy Főzés.

Több pár teljesen szétszakadva, szétosztva a feladatot, külön-külön végezte a munka legjavát. Mások egységet alkotva álltak a tálak, lábosok, serpenyők mellé. Volt, aki turmixgéppel brillírozott, mások a nyers ízekre esküdve bőszen vágtak, aprítottak mindent, ami kezük ügyébe került. 

Közben a séf, Alain sztoikus nyugalommal szemlélte a kaotikus rohangálást birodalmán. Néha persze segített is egysmást. Hol egy serpenyőt nyomott valaki kezébe, máskor a megfelelő fűszeres ládikát mutatta, megint más esetben fehér borsot hozott valahonnét elő a konyha mélyéről. 

Elröpült az egy óra, elérkezett az igazság pillanata. A csapatok öt-öt versenytányérja katonás sorban sorakozott a melegítőpultnál, a versenyzők körbe ülték az asztalt a konyhán, mindenki a másik fogását kóstolgatta, és a csapattagok csendesen megállapították egymás közt: hű, a nem jóját, ezek milyen jól főztek!

Zsűrizéskor azt is figyelték a bírálók, hogy ki mennyi élelmiszerhulladékot hagyott maga után: a 4 kg alapanyagból mindössze úgy 20-40 dkg maradt minden csapatnál, ezt már tényleg senki nem tudta feldolgozni.

Aztán jött a pontozás, és az eredményhirdetés. Minden csapat a legjobb formáját hozta, meg is lett az eredmény, de a legjobb az egészben az volt, hogy egy igazi nagykonyhán, versenykörülmények közt, de persze játékos formában, kiderült, ott csillog mindenkiben a tehetség, kreativitással sincs senki híjján, érdekes és tartalmas meghívás volt, igazi élmény, köszönjük, Sofitel!

Forrás: turizmusonline.hu


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.