ÁTS KÁROLY a Grand Tokaj főborásza, aki saját családi pincészetet is vezet, amelyet 2012-ben alapított. Szőlői a legendás Szent Tamás, Suba és Birsalmás dűlőkben találhatók Mádon. A rendkívül szerethető személyiségű borászt a saját, ars poeticának is tekinthető szavaival lehet a legjobban bemutatni: „Tokaj-hegyaljai vagyok, most is ott élek. A szőlőben nőttem fel, apámtól lestem el a fogásokat. Soha nem gondoltam más szakmára, soha nem érdekelt igazán más, csak a szőlő és a bor.”
BÁRDOS SAROLTA, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtoktól minden évben jelölt, de idén első alkalommal van az ötös döntőben. 2000-ben alapították a Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot Bodrogkeresztúrban. Családjukban a szőlőtermelés több generációra tekint vissza. Két területen, a Barakonyi és a Csirke-mál dűlőkben, összesen 6 hektáron gazdálkodnak. Területeik első említését az 1600-as években találhatjuk meg. Ültetvényeikben 4 fajta terem: Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály és Kövérszőlő.
FIGULA MIHÁLY sem először jutott a döntőbe. A Figula Pincészet 1993-ban alakult a Pannon táj ékköveként emlegetett Balaton régióban. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel. A hagyományok tisztelete mellett munkájuk során felhasználják a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket. A jelenleg 30 hektáros birtokon – a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás szellemében – dűlőik termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva – mutatják be a borvidék sokszínűségét.
IPACS SZABÓ ISTVÁNNAK, a Vylyan főborászának gyakorlatilag bérelt helye van az ötös döntőben. Saját pincészetét 2009-ben alapította meg Villányban, ahol szívvel-lélekkel műveli a Tenkes-hegy Kövesföld dűlőben a szőlőt, és amelyről korábban így mesélt: „A család nagy örömére, a nászútra félrerakott összegből vettem ezt a szőlőt: „muszáj” volt, első látásra szerelem, ahol a világ számomra kitágul és épp belefér ebbe a másfél hektárba. E kicsiny birtok számunkra azóta is az együttlét, a kihívás, a boldogság újra megújuló jelképe”.
MAURER OSZKÁR családja négy generáció óta foglalkozik bortermeléssel, mindazonáltal csak a rendszerváltás után nyílt ismét lehetőség az árutermelői borászatra. Ezt a lehetőséget megragadva döntöttek úgy, hogy a hajdani magyar királyi borvidéken, Szerémségben is telepítenek szőlőt. Összesen 15 ha területet művelnek, amiből 6 ha a Szabadka-Horgosi borvidéken található, 9 ha pedig Szerémségben a Tarcal hegyen (Fruška Gora). Ars poeticája a következő: „A szőlészetben és a borkészítésben a maximális természetességre törekszünk, és az ezen szellemiségben született borok elsősorban a termőhelyről mesélnek, de minden cseppjükben benne van a családunk története is, és az a 3000 év….”
Forrás: Store Insider