Vandál szőlőpusztítás Badacsonyban

ismeretlenek 20 centiméterrel a föld fölött, tőnél metszették el a Villa Sandahl 0,6 hektáros harmincéves rajnai rizling tőkéit. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ültetvény négy évig nem hoz bort - írja a Mandiner Blog.

A borászok, szőlészek, bortermelők egyik legnagyobb rémálma történt meg Badacsonyban a Villa Sandahl birtokán: ismeretlen bűnözők tőnél elmetszették a 0,6 hektáros harmincéves rajnai rizling-ültetvény új hajtásait, mintegy kétezer tőkén. „Egyszerűen visszataszító, hogyan képes bárki szándékosan így tönkretenni a világ egyik legjobb szőlőjét. Ha ez Elzászban vagy Wachauban történt volna, már a világ legszomorúbb híre között sugároznák” – írta a borászat rövid közleményében honlapjára.

Ez nemcsak azt jelenti, hogy a Badacsony nemzetközi mezőnyben egyik legelismertebb borászata elveszíti az idei év termését arról a területről, hanem azt is, hogy a következő négy évben az a terület nekik gyakorlatilag kiesik - fogalmaz a Mandiner Blog. Az első évben kihajthat egy hajtás, ami legtöbbször gyenge, így visszavágja, hogy a második évben már egy erőteljesebb jöjjön helyette. Ha erős, akkor harmadik évben felteszi karra – ekkor már teremhet, ám az még nem az igazi. Igazán csak az ötödik évben hoz olyan minőséget a szőlő, mint előtte.

Bárki is volt, bárkinek is a megbízásából történt, egészen pontosan tudta, hogy most szüret előtt okozza a legnagyobb kárt. A bűnözők ezzel nemcsak több tízmilliós – ez csak szerény becslés – kárt okoztak, hanem attól is megfosztották a közönséget, hogy a badacsonyi terroir egy-egy újabb szelete eljusson hozzájuk. És ezzel nemcsak a svéd tulajdonú Villa Sandahl borászatnak okoztak kárt, hanem a magyar bor ügyének, nemzetközi megítélésének is. (forrás: Mandiner Blog.


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.