Vandál szőlőpusztítás Badacsonyban

ismeretlenek 20 centiméterrel a föld fölött, tőnél metszették el a Villa Sandahl 0,6 hektáros harmincéves rajnai rizling tőkéit. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ültetvény négy évig nem hoz bort - írja a Mandiner Blog.

A borászok, szőlészek, bortermelők egyik legnagyobb rémálma történt meg Badacsonyban a Villa Sandahl birtokán: ismeretlen bűnözők tőnél elmetszették a 0,6 hektáros harmincéves rajnai rizling-ültetvény új hajtásait, mintegy kétezer tőkén. „Egyszerűen visszataszító, hogyan képes bárki szándékosan így tönkretenni a világ egyik legjobb szőlőjét. Ha ez Elzászban vagy Wachauban történt volna, már a világ legszomorúbb híre között sugároznák” – írta a borászat rövid közleményében honlapjára.

Ez nemcsak azt jelenti, hogy a Badacsony nemzetközi mezőnyben egyik legelismertebb borászata elveszíti az idei év termését arról a területről, hanem azt is, hogy a következő négy évben az a terület nekik gyakorlatilag kiesik - fogalmaz a Mandiner Blog. Az első évben kihajthat egy hajtás, ami legtöbbször gyenge, így visszavágja, hogy a második évben már egy erőteljesebb jöjjön helyette. Ha erős, akkor harmadik évben felteszi karra – ekkor már teremhet, ám az még nem az igazi. Igazán csak az ötödik évben hoz olyan minőséget a szőlő, mint előtte.

Bárki is volt, bárkinek is a megbízásából történt, egészen pontosan tudta, hogy most szüret előtt okozza a legnagyobb kárt. A bűnözők ezzel nemcsak több tízmilliós – ez csak szerény becslés – kárt okoztak, hanem attól is megfosztották a közönséget, hogy a badacsonyi terroir egy-egy újabb szelete eljusson hozzájuk. És ezzel nemcsak a svéd tulajdonú Villa Sandahl borászatnak okoztak kárt, hanem a magyar bor ügyének, nemzetközi megítélésének is. (forrás: Mandiner Blog.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.