Áfacsökkentés, munkaerőhelyzet és jövő évi célok

Az MSZÉSZ hajdúszoboszlói közgyűlésének második napján tájékoztatót tartott többek között a szövetség elnöksége és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója is.

A délelőtti plenáris ülést Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a turizmus a város múltja, jelene és jövője. Hozzátette: tavaly 1,3 millió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek, ezzel ma hazánk második leglátogatottabb települése. Elmondta, hogy a városban található Európa legnagyobb és egyik legszebb fürdője, ahová tavaly több mint 1,8 millióan érkeztek.

Hangsúlyozta, hogy a fürdő önerőből is fenn tudja magát tartani és fejleszteni is tud, de számos nagyobb beruházás valósulhat meg azáltal, hogy a Debrecen - Hajdúszoboszló - Hortobágy - Tisza-tó kiemelt turisztikai térség része lett.

A polgármester beszéde után, Könnyid László elnöki beszámolójában sorra vette, hogy a tavalyi tisztújítás óta, milyen lépéseket tett meg a szövetség. Kiemelte, hogy a számok szép eredményeket mutatnak, a budapesti szállodák mellett a vidéki szálláshelyeknél is elindult a növekedés. Az elnök hozzátette, hogy ha csak a sikerekre fókuszálnak az nem fest reális képet az ágazatról, a jelentős szobaárbevétel és szobafoglaltság mellett a jövedelmezőség nem nőtt nagy mértékben, mert a költségek is magasak voltak.

Az MSZÉSZ tevékenyégének egyik legfontosabb része volt az MTÜ-vel való stratégia partnerség, melynek keretén belül szakmai partnerszervezetként részt vettek a Kisfaludy program kidolgozásában és véleményezték a turizmusfejlesztési stratégiát. Ezenfelül a hazai panziók felkeresése után megalkották a panziók minősítésének követelményrendszerét is.

Könnyid László hangsúlyozta, hogy elsősorban azokat a panziósokat kellene támogatni, akik fehéríteni próbálnak, majd hozzátette, hogy a Kisfaludy program transzparens része, hogy átláthatóbb legyen a rendszer. A szervezet az MTÜ támogatásával az Oktatási Hivatalhoz is eljutott, hogy a gyakorlati idő meghosszabbítását kérjék, ugyanis a szervezet szerint az oktatás fejlesztése és gyakorlatiasabbá tétele az egyik legfontosabb feladat.

Azt is elmondta, hogy a szálláshelyek december 1-ig jelentkezhetnek az Év szállodája pályázatra, melynek nyerteseinek az MTÜ 4,5-5 millió forintos marketingtámogatást biztosít.

Könnyid László idén a kormánydelegációk tagjaként, személyesen is tájékoztatta az ágazat problémáiról a döntéshozókat többek között az adó kérdéséről, melyre azt a választ kapta, hogy a szálláshely áfa csökkentésének kérdése akkor kerül majd napirendre, ha a vendéglátóipari áfa csökkentésének hatásai már mérhetők lesznek.

Továbbra is nagy kérdés a munkaerőhelyzet javítása, melyre megoldásként felmerült, hogy Ukrajnából és Szerbiából hozzanak be vendégmunkásokat illetve, hogy emeljék a szobalányok és takarítók bérét.

Az üzleti turizmus fejlesztése érdekében a szervezet továbbra támogatja egy nagy kapacitású budapesti kongresszusi központ megépítését, melyről jelenleg is folynak a tárgyalások.

Az elnök azt is elmondta, hogy közel 600 taggal az MSZÉSZ a legreprezentatívabb szervezet ebből a szektorból.
Kiemelte, hogy sikeres kezdeményezés volt a regionális igazgatói reggeli-sorozat, ahol szakmailag jobban megismerhették egymást a résztvevők.

Az MSZÉSZ egyik célkitűzése, hogy a jövőben több szolgáltatást tudjon adni tagjainak, melynek része, hogy hamarosan kedvezményes áram- és gázbeszerzési ajánlatot kaphatnak a tagok az E-On Hungaria-tól, a szövetség partnerétől.

Arról, hogy mi várható a szövetség életében a jövő évben, Flesch Tamás, alelnök tartott beszámolót. Elmondta, hogy kitolódott az új, szigorúbb adatkezelési szabályok bevezetésének határideje, de 2018 május végén mindenképp életbe lép. A szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy ez minél kevesebbe kerüljön a szálláshelyeknek.

Szólt arról is, hogy egyelőre még nincs meghatározva, hogy mennyi jogdíjat kell majd fizetni a szállodáknak az MPLC nevű szervezetnek, a vetített filmek után.

Egyik legfontosabb jövő évi célnak, az airbnb típusú szálláskiadás szabályainak újragondolását tűzte ki a szervezet. Mint mondta, az airbnb-re szükség van a megnövekedett turistaszám miatt, de sokkal szabályozottabb és ellenőrizhetőbb keretek között.

Azért is lobbizik a szövetség, hogy legyen kötelező minden szálloda számára a Hotelstars Union-tagság.
Az alelnök azt is elmondta, hogy a jövő évben ünnepli az MSZÉSZ az 50. születésnapját, melyet március végén fognak megünnepelni és november végén pedig tisztújításra kerül majd sor.

Ezután Hamvas Zoltán, a szövetség gasztronómiai társelnöke beszélt az elmúlt időszak legfontosabb eseményeiről.

Az éttermi szekcióban elkészült egy kritériumrendszer a szállodai éttermek színvonalának javítására, melyben szerepel a minőségi regionális és szezonális alapanyagok használata, a minőség és a tisztaság kérdése, a megfelelő konyhatechnológia és a napszaknak megfelelő menükínálat.

A szakember szerint Európában hétmillió gasztroturista van, melyek könnyen Magyarországra csábíthatók.
Elmondta, hogy a vendéglátó ágazat érdekében az MSZÉSZ szorosan együttműködik többek között a Pannon Gasztronómiai Akadémiával és a Bocuse d'Or Akadémiával is.

Kiemelte, hogy a jövőben szeretnének partneri viszonyt kialakítani a szakmai hatóságokkal (NÉBIH, NAV), elérni a kedvezményes ÁFA kulcs bevezetését az alkoholmentes italokra és a munkaerő problémát is megoldani.

A plenáris ülés utolsó előadója Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója volt, aki elmondta a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia legfontosabb elemeit. Egyelőre 828 milliárd forint áll a stratégia megvalósítására, összesen körülbelül 1000 milliárd forint lesz majd a végső összeg.

Kiemelt szerep jut a szálláshelyfejlesztésnek, kihirdették a Kisfaludy program első pályázatait és jövő év március 31-ig meghirdetik az összes pályázatot.

Az első pályázati kiírás nyerteseit november 30-án hozzák nyilvánosságra.
A vezérigazgató arról is szólt, hogy a nagyobb átláthatóság és a pontosabb adatok érdekében, az MTÜ azt tervezi, hogy 2019-től egy olyan informatikai rendszer használatát követelik meg a szálláshelyektől, amelybe a vendégekkel kapcsolatos minden információt fel kell majd tölteni.

Az áfacsökkentés kapcsán megjegyezte, hogy szálláshelyek gondoljanak a hatékonyság növelésére is és ne minden esetben az államtól várják a megoldást. A szállásáfa csökkentésére van esély, de garanciát vár az állam, hogy a csökkentéssel megmaradt összeget valóban a munkabérek emelésére költik majd a szálláshelyek.


Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.