Áfacsökkentés, munkaerőhelyzet és jövő évi célok

Az MSZÉSZ hajdúszoboszlói közgyűlésének második napján tájékoztatót tartott többek között a szövetség elnöksége és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója is.

A délelőtti plenáris ülést Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a turizmus a város múltja, jelene és jövője. Hozzátette: tavaly 1,3 millió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek, ezzel ma hazánk második leglátogatottabb települése. Elmondta, hogy a városban található Európa legnagyobb és egyik legszebb fürdője, ahová tavaly több mint 1,8 millióan érkeztek.

Hangsúlyozta, hogy a fürdő önerőből is fenn tudja magát tartani és fejleszteni is tud, de számos nagyobb beruházás valósulhat meg azáltal, hogy a Debrecen - Hajdúszoboszló - Hortobágy - Tisza-tó kiemelt turisztikai térség része lett.

A polgármester beszéde után, Könnyid László elnöki beszámolójában sorra vette, hogy a tavalyi tisztújítás óta, milyen lépéseket tett meg a szövetség. Kiemelte, hogy a számok szép eredményeket mutatnak, a budapesti szállodák mellett a vidéki szálláshelyeknél is elindult a növekedés. Az elnök hozzátette, hogy ha csak a sikerekre fókuszálnak az nem fest reális képet az ágazatról, a jelentős szobaárbevétel és szobafoglaltság mellett a jövedelmezőség nem nőtt nagy mértékben, mert a költségek is magasak voltak.

Az MSZÉSZ tevékenyégének egyik legfontosabb része volt az MTÜ-vel való stratégia partnerség, melynek keretén belül szakmai partnerszervezetként részt vettek a Kisfaludy program kidolgozásában és véleményezték a turizmusfejlesztési stratégiát. Ezenfelül a hazai panziók felkeresése után megalkották a panziók minősítésének követelményrendszerét is.

Könnyid László hangsúlyozta, hogy elsősorban azokat a panziósokat kellene támogatni, akik fehéríteni próbálnak, majd hozzátette, hogy a Kisfaludy program transzparens része, hogy átláthatóbb legyen a rendszer. A szervezet az MTÜ támogatásával az Oktatási Hivatalhoz is eljutott, hogy a gyakorlati idő meghosszabbítását kérjék, ugyanis a szervezet szerint az oktatás fejlesztése és gyakorlatiasabbá tétele az egyik legfontosabb feladat.

Azt is elmondta, hogy a szálláshelyek december 1-ig jelentkezhetnek az Év szállodája pályázatra, melynek nyerteseinek az MTÜ 4,5-5 millió forintos marketingtámogatást biztosít.

Könnyid László idén a kormánydelegációk tagjaként, személyesen is tájékoztatta az ágazat problémáiról a döntéshozókat többek között az adó kérdéséről, melyre azt a választ kapta, hogy a szálláshely áfa csökkentésének kérdése akkor kerül majd napirendre, ha a vendéglátóipari áfa csökkentésének hatásai már mérhetők lesznek.

Továbbra is nagy kérdés a munkaerőhelyzet javítása, melyre megoldásként felmerült, hogy Ukrajnából és Szerbiából hozzanak be vendégmunkásokat illetve, hogy emeljék a szobalányok és takarítók bérét.

Az üzleti turizmus fejlesztése érdekében a szervezet továbbra támogatja egy nagy kapacitású budapesti kongresszusi központ megépítését, melyről jelenleg is folynak a tárgyalások.

Az elnök azt is elmondta, hogy közel 600 taggal az MSZÉSZ a legreprezentatívabb szervezet ebből a szektorból.
Kiemelte, hogy sikeres kezdeményezés volt a regionális igazgatói reggeli-sorozat, ahol szakmailag jobban megismerhették egymást a résztvevők.

Az MSZÉSZ egyik célkitűzése, hogy a jövőben több szolgáltatást tudjon adni tagjainak, melynek része, hogy hamarosan kedvezményes áram- és gázbeszerzési ajánlatot kaphatnak a tagok az E-On Hungaria-tól, a szövetség partnerétől.

Arról, hogy mi várható a szövetség életében a jövő évben, Flesch Tamás, alelnök tartott beszámolót. Elmondta, hogy kitolódott az új, szigorúbb adatkezelési szabályok bevezetésének határideje, de 2018 május végén mindenképp életbe lép. A szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy ez minél kevesebbe kerüljön a szálláshelyeknek.

Szólt arról is, hogy egyelőre még nincs meghatározva, hogy mennyi jogdíjat kell majd fizetni a szállodáknak az MPLC nevű szervezetnek, a vetített filmek után.

Egyik legfontosabb jövő évi célnak, az airbnb típusú szálláskiadás szabályainak újragondolását tűzte ki a szervezet. Mint mondta, az airbnb-re szükség van a megnövekedett turistaszám miatt, de sokkal szabályozottabb és ellenőrizhetőbb keretek között.

Azért is lobbizik a szövetség, hogy legyen kötelező minden szálloda számára a Hotelstars Union-tagság.
Az alelnök azt is elmondta, hogy a jövő évben ünnepli az MSZÉSZ az 50. születésnapját, melyet március végén fognak megünnepelni és november végén pedig tisztújításra kerül majd sor.

Ezután Hamvas Zoltán, a szövetség gasztronómiai társelnöke beszélt az elmúlt időszak legfontosabb eseményeiről.

Az éttermi szekcióban elkészült egy kritériumrendszer a szállodai éttermek színvonalának javítására, melyben szerepel a minőségi regionális és szezonális alapanyagok használata, a minőség és a tisztaság kérdése, a megfelelő konyhatechnológia és a napszaknak megfelelő menükínálat.

A szakember szerint Európában hétmillió gasztroturista van, melyek könnyen Magyarországra csábíthatók.
Elmondta, hogy a vendéglátó ágazat érdekében az MSZÉSZ szorosan együttműködik többek között a Pannon Gasztronómiai Akadémiával és a Bocuse d'Or Akadémiával is.

Kiemelte, hogy a jövőben szeretnének partneri viszonyt kialakítani a szakmai hatóságokkal (NÉBIH, NAV), elérni a kedvezményes ÁFA kulcs bevezetését az alkoholmentes italokra és a munkaerő problémát is megoldani.

A plenáris ülés utolsó előadója Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója volt, aki elmondta a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia legfontosabb elemeit. Egyelőre 828 milliárd forint áll a stratégia megvalósítására, összesen körülbelül 1000 milliárd forint lesz majd a végső összeg.

Kiemelt szerep jut a szálláshelyfejlesztésnek, kihirdették a Kisfaludy program első pályázatait és jövő év március 31-ig meghirdetik az összes pályázatot.

Az első pályázati kiírás nyerteseit november 30-án hozzák nyilvánosságra.
A vezérigazgató arról is szólt, hogy a nagyobb átláthatóság és a pontosabb adatok érdekében, az MTÜ azt tervezi, hogy 2019-től egy olyan informatikai rendszer használatát követelik meg a szálláshelyektől, amelybe a vendégekkel kapcsolatos minden információt fel kell majd tölteni.

Az áfacsökkentés kapcsán megjegyezte, hogy szálláshelyek gondoljanak a hatékonyság növelésére is és ne minden esetben az államtól várják a megoldást. A szállásáfa csökkentésére van esély, de garanciát vár az állam, hogy a csökkentéssel megmaradt összeget valóban a munkabérek emelésére költik majd a szálláshelyek.


Hosszabb nyitva tartás és délutáni jegy a szántódi Family Parkban

Hosszabb nyitva tartás és délutáni jegy a szántódi Family Parkban  

A nyári vakáció beköszöntével a szántódi Mövenpick BalaLand Resort Lake hosszabb nyitva tartást és különböző kedvezményeket vezet be.
Az Accor újabb TRIBE-nyitásai - itt az idei házavatók listája

Az Accor újabb TRIBE-nyitásai - itt az idei házavatók listája 

Az Accor jelentősen bővíti a TRIBE márka jelenlétét Európában.
A mádi Hotel Botrytis fiatal igazgatójától búcsúzunk

A mádi Hotel Botrytis fiatal igazgatójától búcsúzunk 

Hétfőn egy kisteherautó halálra gázolta lakhelyén, Rakamazon Bányai Gábort, a mádi Hotel Botrytis fiatal, tehetséges igazgatóját. Mindössze 37 éves volt.
Visszatért Európába a világ legismertebb economy szállodamárkájának zenei programja

Visszatért Európába a világ legismertebb economy szállodamárkájának zenei programja  

Az ibis MUSIC és az ALL erős kínálattal tér vissza Európa nyári fesztiváljaira.
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Mérföldkő a román szálláshelypiacon

Mérföldkő a román szálláshelypiacon 

Csaknem a teljes román tengerparti hotel kínálat elérhető lesz a magyaroknak 2025 nyarára.
Üzemeltetőváltás a sikondai szálláshelynél

Üzemeltetőváltás a sikondai szálláshelynél 

A Mecsek völgyében, Sikondán található Ambient Hotel & AromaSPA június 1-től a Hilaris Hotels szállodalánc tagjaként üzemel tovább.
Prémium szobákkal újult meg a hévízi Ensana Thermal Aqua - fotók

Prémium szobákkal újult meg a hévízi Ensana Thermal Aqua - fotók 

Az idei évben 40. születésnapját ünneplő Ensana Thermal Aqua szálloda életébe a 2024-es év megújulást hoz.
Hamarosan kezdődik az ikonikus budapesti hotel felújítása

Hamarosan kezdődik az ikonikus budapesti hotel felújítása 

Nem csak teljeskörű felújítást, de új nevet is kap majd a legendás szálloda.