Áfacsökkentés, munkaerőhelyzet és jövő évi célok

Az MSZÉSZ hajdúszoboszlói közgyűlésének második napján tájékoztatót tartott többek között a szövetség elnöksége és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója is.

A délelőtti plenáris ülést Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a turizmus a város múltja, jelene és jövője. Hozzátette: tavaly 1,3 millió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek, ezzel ma hazánk második leglátogatottabb települése. Elmondta, hogy a városban található Európa legnagyobb és egyik legszebb fürdője, ahová tavaly több mint 1,8 millióan érkeztek.

Hangsúlyozta, hogy a fürdő önerőből is fenn tudja magát tartani és fejleszteni is tud, de számos nagyobb beruházás valósulhat meg azáltal, hogy a Debrecen - Hajdúszoboszló - Hortobágy - Tisza-tó kiemelt turisztikai térség része lett.

A polgármester beszéde után, Könnyid László elnöki beszámolójában sorra vette, hogy a tavalyi tisztújítás óta, milyen lépéseket tett meg a szövetség. Kiemelte, hogy a számok szép eredményeket mutatnak, a budapesti szállodák mellett a vidéki szálláshelyeknél is elindult a növekedés. Az elnök hozzátette, hogy ha csak a sikerekre fókuszálnak az nem fest reális képet az ágazatról, a jelentős szobaárbevétel és szobafoglaltság mellett a jövedelmezőség nem nőtt nagy mértékben, mert a költségek is magasak voltak.

Az MSZÉSZ tevékenyégének egyik legfontosabb része volt az MTÜ-vel való stratégia partnerség, melynek keretén belül szakmai partnerszervezetként részt vettek a Kisfaludy program kidolgozásában és véleményezték a turizmusfejlesztési stratégiát. Ezenfelül a hazai panziók felkeresése után megalkották a panziók minősítésének követelményrendszerét is.

Könnyid László hangsúlyozta, hogy elsősorban azokat a panziósokat kellene támogatni, akik fehéríteni próbálnak, majd hozzátette, hogy a Kisfaludy program transzparens része, hogy átláthatóbb legyen a rendszer. A szervezet az MTÜ támogatásával az Oktatási Hivatalhoz is eljutott, hogy a gyakorlati idő meghosszabbítását kérjék, ugyanis a szervezet szerint az oktatás fejlesztése és gyakorlatiasabbá tétele az egyik legfontosabb feladat.

Azt is elmondta, hogy a szálláshelyek december 1-ig jelentkezhetnek az Év szállodája pályázatra, melynek nyerteseinek az MTÜ 4,5-5 millió forintos marketingtámogatást biztosít.

Könnyid László idén a kormánydelegációk tagjaként, személyesen is tájékoztatta az ágazat problémáiról a döntéshozókat többek között az adó kérdéséről, melyre azt a választ kapta, hogy a szálláshely áfa csökkentésének kérdése akkor kerül majd napirendre, ha a vendéglátóipari áfa csökkentésének hatásai már mérhetők lesznek.

Továbbra is nagy kérdés a munkaerőhelyzet javítása, melyre megoldásként felmerült, hogy Ukrajnából és Szerbiából hozzanak be vendégmunkásokat illetve, hogy emeljék a szobalányok és takarítók bérét.

Az üzleti turizmus fejlesztése érdekében a szervezet továbbra támogatja egy nagy kapacitású budapesti kongresszusi központ megépítését, melyről jelenleg is folynak a tárgyalások.

Az elnök azt is elmondta, hogy közel 600 taggal az MSZÉSZ a legreprezentatívabb szervezet ebből a szektorból.
Kiemelte, hogy sikeres kezdeményezés volt a regionális igazgatói reggeli-sorozat, ahol szakmailag jobban megismerhették egymást a résztvevők.

Az MSZÉSZ egyik célkitűzése, hogy a jövőben több szolgáltatást tudjon adni tagjainak, melynek része, hogy hamarosan kedvezményes áram- és gázbeszerzési ajánlatot kaphatnak a tagok az E-On Hungaria-tól, a szövetség partnerétől.

Arról, hogy mi várható a szövetség életében a jövő évben, Flesch Tamás, alelnök tartott beszámolót. Elmondta, hogy kitolódott az új, szigorúbb adatkezelési szabályok bevezetésének határideje, de 2018 május végén mindenképp életbe lép. A szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy ez minél kevesebbe kerüljön a szálláshelyeknek.

Szólt arról is, hogy egyelőre még nincs meghatározva, hogy mennyi jogdíjat kell majd fizetni a szállodáknak az MPLC nevű szervezetnek, a vetített filmek után.

Egyik legfontosabb jövő évi célnak, az airbnb típusú szálláskiadás szabályainak újragondolását tűzte ki a szervezet. Mint mondta, az airbnb-re szükség van a megnövekedett turistaszám miatt, de sokkal szabályozottabb és ellenőrizhetőbb keretek között.

Azért is lobbizik a szövetség, hogy legyen kötelező minden szálloda számára a Hotelstars Union-tagság.
Az alelnök azt is elmondta, hogy a jövő évben ünnepli az MSZÉSZ az 50. születésnapját, melyet március végén fognak megünnepelni és november végén pedig tisztújításra kerül majd sor.

Ezután Hamvas Zoltán, a szövetség gasztronómiai társelnöke beszélt az elmúlt időszak legfontosabb eseményeiről.

Az éttermi szekcióban elkészült egy kritériumrendszer a szállodai éttermek színvonalának javítására, melyben szerepel a minőségi regionális és szezonális alapanyagok használata, a minőség és a tisztaság kérdése, a megfelelő konyhatechnológia és a napszaknak megfelelő menükínálat.

A szakember szerint Európában hétmillió gasztroturista van, melyek könnyen Magyarországra csábíthatók.
Elmondta, hogy a vendéglátó ágazat érdekében az MSZÉSZ szorosan együttműködik többek között a Pannon Gasztronómiai Akadémiával és a Bocuse d'Or Akadémiával is.

Kiemelte, hogy a jövőben szeretnének partneri viszonyt kialakítani a szakmai hatóságokkal (NÉBIH, NAV), elérni a kedvezményes ÁFA kulcs bevezetését az alkoholmentes italokra és a munkaerő problémát is megoldani.

A plenáris ülés utolsó előadója Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója volt, aki elmondta a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia legfontosabb elemeit. Egyelőre 828 milliárd forint áll a stratégia megvalósítására, összesen körülbelül 1000 milliárd forint lesz majd a végső összeg.

Kiemelt szerep jut a szálláshelyfejlesztésnek, kihirdették a Kisfaludy program első pályázatait és jövő év március 31-ig meghirdetik az összes pályázatot.

Az első pályázati kiírás nyerteseit november 30-án hozzák nyilvánosságra.
A vezérigazgató arról is szólt, hogy a nagyobb átláthatóság és a pontosabb adatok érdekében, az MTÜ azt tervezi, hogy 2019-től egy olyan informatikai rendszer használatát követelik meg a szálláshelyektől, amelybe a vendégekkel kapcsolatos minden információt fel kell majd tölteni.

Az áfacsökkentés kapcsán megjegyezte, hogy szálláshelyek gondoljanak a hatékonyság növelésére is és ne minden esetben az államtól várják a megoldást. A szállásáfa csökkentésére van esély, de garanciát vár az állam, hogy a csökkentéssel megmaradt összeget valóban a munkabérek emelésére költik majd a szálláshelyek.


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.