Árképzés, energiaköltségek, mit hoz a jövő?

Vajon a belföldi vendégek „kiárazódtak” a hazai szálláshelyekről? Mi volt az elmúlt időszak tapasztalata átlagár esetén? Mit hozott a konyhára és mit vett el a bevételekből az energiára fordított költség, és mit a munkaerőhelyzet? Mi a helyzet a foodcost-tal? Miképp lehet a tulajdonosi kör elvárásait menedzselni? És mi várható a következő esztendőtől?

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Baldauf Csaba, a Kolping Hotel Family Resort & Spa igazgatója, Csordás Imre, az Accent Hotels cégvezetője, Juszkó Anita, a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont igazgatója és Somlyai Zoltán, a BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatója. A beszélgetés moderátora Kovács Balázs, a Danubius Hotels Zrt. vezérigazgatója volt.

 

A RevPAR-t kell mindig figyelni, hallhattuk, valamint azt, hogy a költségnövekedés miatt az átlagárat kell fókuszba helyezni. Volt, ahol idén 15 százalékos visszaesést regisztráltak a bázishoz képest, és tényként megállapításra került, hogy a hazai családok ma óvatosabban költenek, a gazdasági környezet erősen befolyásolja azt, hogy mire fordítanak és mennyit a családi költségvetésből – főként egy nyaralás, pihenés esetén. Áremelés terén, hallhattuk a kerekasztal résztvevőitől, már a fájdalomküszöbnél tartanak a hazai házak, valamint az is kiderült, hogy többen elkezdtek ennek hatására árakat csökkenteni, erre főleg vidéki házaknál látnak példát.

Az energiakérdés kapcsán elhangzott, nem mindegy, hogy ki mikor köt szerződést, milyen feltételekkel és a napelem beépítésének kérdése is egyre fontosabb tényező. Elhangzott az élelmiszeralapanyag-árak kapcsán, hogy e téren nem tárgyalások, hanem inkább bejelentések vannak a beszállítói oldaltól, pedig jó lenne, ha végre árcsökkenésről hallhatna a szállodai fél, valamint azt tanácsolták a pódiumon ülők a kollégáknak, hogy versenyeztessék meg egy-egy adott területen a beszállítókat, ne mindig ugyanazokkal működjenek együtt.

A munkaerőkölcsönzés kapcsán elhangzott, többen már az állandó munkaerő kiváltásához is igénybe veszik ezt a szolgáltatást, de azt is hallhattuk, van példa egyes házaknál idehaza kétlépcsős béremelésre is – nyilván ez is a munkaerőmegtartása érdekében történik.

A tulajdonosi elvárások kapcsán türelemre intették a jelenlévőket a pódiumon ülők, valamint elmondták azt is, örvendetes, hogy a minőségi szolgáltatás terén egyre nyitottabb több helyütt a tulajdonosi kör.

A 2024. évi elvárásokról szólva pedig óva intették a kollégákat az árcsökkentéstől, az energetikai befektetések fontosságát is kiemelték, valamint azt, hogy az edukáció, tréningek fontossága egyre jobban előtérbe kerül.

 

Forrás: Turizmus Online


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.