Árképzés, energiaköltségek, mit hoz a jövő?

Vajon a belföldi vendégek „kiárazódtak” a hazai szálláshelyekről? Mi volt az elmúlt időszak tapasztalata átlagár esetén? Mit hozott a konyhára és mit vett el a bevételekből az energiára fordított költség, és mit a munkaerőhelyzet? Mi a helyzet a foodcost-tal? Miképp lehet a tulajdonosi kör elvárásait menedzselni? És mi várható a következő esztendőtől?

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Baldauf Csaba, a Kolping Hotel Family Resort & Spa igazgatója, Csordás Imre, az Accent Hotels cégvezetője, Juszkó Anita, a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont igazgatója és Somlyai Zoltán, a BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatója. A beszélgetés moderátora Kovács Balázs, a Danubius Hotels Zrt. vezérigazgatója volt.

 

A RevPAR-t kell mindig figyelni, hallhattuk, valamint azt, hogy a költségnövekedés miatt az átlagárat kell fókuszba helyezni. Volt, ahol idén 15 százalékos visszaesést regisztráltak a bázishoz képest, és tényként megállapításra került, hogy a hazai családok ma óvatosabban költenek, a gazdasági környezet erősen befolyásolja azt, hogy mire fordítanak és mennyit a családi költségvetésből – főként egy nyaralás, pihenés esetén. Áremelés terén, hallhattuk a kerekasztal résztvevőitől, már a fájdalomküszöbnél tartanak a hazai házak, valamint az is kiderült, hogy többen elkezdtek ennek hatására árakat csökkenteni, erre főleg vidéki házaknál látnak példát.

Az energiakérdés kapcsán elhangzott, nem mindegy, hogy ki mikor köt szerződést, milyen feltételekkel és a napelem beépítésének kérdése is egyre fontosabb tényező. Elhangzott az élelmiszeralapanyag-árak kapcsán, hogy e téren nem tárgyalások, hanem inkább bejelentések vannak a beszállítói oldaltól, pedig jó lenne, ha végre árcsökkenésről hallhatna a szállodai fél, valamint azt tanácsolták a pódiumon ülők a kollégáknak, hogy versenyeztessék meg egy-egy adott területen a beszállítókat, ne mindig ugyanazokkal működjenek együtt.

A munkaerőkölcsönzés kapcsán elhangzott, többen már az állandó munkaerő kiváltásához is igénybe veszik ezt a szolgáltatást, de azt is hallhattuk, van példa egyes házaknál idehaza kétlépcsős béremelésre is – nyilván ez is a munkaerőmegtartása érdekében történik.

A tulajdonosi elvárások kapcsán türelemre intették a jelenlévőket a pódiumon ülők, valamint elmondták azt is, örvendetes, hogy a minőségi szolgáltatás terén egyre nyitottabb több helyütt a tulajdonosi kör.

A 2024. évi elvárásokról szólva pedig óva intették a kollégákat az árcsökkentéstől, az energetikai befektetések fontosságát is kiemelték, valamint azt, hogy az edukáció, tréningek fontossága egyre jobban előtérbe kerül.

 

Forrás: Turizmus Online


Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.
Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén  

Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.
MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly 

Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.
Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál

Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál 

A Mövenpick bejelentette a Mövenpick Hotel Budapest Centre megnyitását.
Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke

A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke  

Május 7-én a nemrég újranyitott hajdúszoboszlói Hunguest Béke szállodában rendezik meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) keleti régióülését.  
Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén

Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén 

Az ötcsillagos budapesti belvárosi ház vezetése 2025 március elsejétől változott.
Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen

Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen 

Az ötcsillagos szállodában a vendégeket nem csak a luxus legmagasabb foka, hanem valódi testi-lelki feltöltődés várja.
Boeingből luxushotel

Boeingből luxushotel 

Felix Demin 2023 végén nyitotta meg a világ egyik legkülönlegesebb szálláshelyét: a Private Jet Villát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.