Átvették a robotok az uralmat egy japán szálloda felett

Mit szólna hozzá, ha a szálloda bejáratánál robot üdvözölné, robotportásnál jelentkezne be, automata vinné fel a csomagját, és a szobában is robot érdeklődne az igényeiről? Japánban ez már a valóság!

Hideo Sawada, aki valami nagyon is egyedülállót akart létrehozni, megnyitotta az első majdnem teljesen automatizált robotszállodáját a Huis Ten Bosch élménypark részeként. A vendéget az ajtóban a robot fogadja és üdvözli (egyenlőre csak japán nyelven), kinyitja és becsukja az ajtót, a robotportás felveszi bemondás alapján az adatait, és elkészíti a vendég fotóját a későbbi azonosításhoz és számlázáshoz.

Ezt követően a poggyászt egy automata viszi fel a szobába, ahova a vendég a fényképe alapján – arcfelismerő rendszer segítségével –, szobakulcs nélkül bejuthat. Ott szintén robot érdeklődik kívánságairól, felhívja a figyelmét a szállodai szolgáltatásokra, ismerteti a várható időjárást és jó néhány kérdést is meg tud válaszolni.

A Henn-na Hotel névre keresztelt szálloda szobaárai 80 jennél kezdődnek, mely Japánban jó árnak számít, és három kategóriában is bérelhetők: standard, superior és deluxe. A szállót majdnem teljes egészében robotok irányítják, kivételt képez a konyha, a szobaasszony és a biztonsági szolgálat. A jelenlegi állapotban a komputerek csak japánul „értenek és beszélnek”, de a menedzsment elképzelése szerint még ez évben „megtanítják” őket kínaiul és koreaiul is.

A vendégek véleménye megoszlik a szállodáról. Vannak, aki szertik, ha minél kevesebb személyes kontaktjuk van, mások viszont igénylik ezt. Az azonban egyértelmű, hogy ilyen árakat teljes személyzettel nem tudnának fenntartani, ezért főleg az üzletembereknél sikeres a kezdeményezés. A vezetés a kezdeti sikerek után elhatározta, hogy a jövő év folyamán még több hasonló, automatizált szállót kíván nyitni.


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.