Balatoni vendéglátás vs. külföldi meló

Elég ütős bejegyzés jelent meg a minap egyik kedvenc közösségi oldalamon, abban a csoportban, amelyben immár 15 000 tagot jegyeznek! Egy szakács üzent a balatoni vendéglátósoknak: reméli, hogy az elmúlt években alaposan megszedték magukat, mert az idei szezontól változik a helyzet. Nem tudják tovább szipolyozni a szakácsokat, kisegítőket, felszolgálókat, sokkal mélyebben kell belenyúlniuk a pénztárcájukba ahhoz, hogy ezentúl is profi gárda dolgozzon náluk.

A balatoni munkaerőhelyzetről, pontosabban szólva munkaerőhiányról a vendéglátás területén számos leleplező cikk, riport készült idén – nem is szaporítanánk ezek számát. Inkább megmutatjuk az érem másik oldalát: azaz hová és miért tűntek el a tóparti konyhákon, vendégtérben és teraszokon dolgozók? Ahhoz is tanácsot adnak a legilletékesebbek, mivel lehetne ismét visszacsalogatni őket nyárra a víz mellé…

Stressz fillérekért vagy nyugodt élet sok pénzért?

Egy kezdő szakács (!) havi 160 órát dolgozik 400 ezer forintnyi euróért Németországban, és a fizetése felét még félre is teszi, mert lakásra gyűjt. Azt mondja – és ugyanezt állítja a többi külföldön dolgozó –, nemcsak jobban keres, mint idehaza, hanem nyugodt, stresszmentes, kiszámítható az élete. Másvalaki nyersen fogalmaz: „A tulajok a Balatonnál három hónap alatt akarnak nagyot kaszálni, ezért havi 400 órában dolgoztatják, akit sikerül felvenniük. Ki lehet számolni: nulla szabadnap, negyven fokos hőségben éjjel-nappal kőkemény meló, semmi elismerés, csak a robot, jó esetben minimálbérért, de inkább feketén, és persze szeptembertől ott állsz munka nélkül.”

Hirtelen meggazdagodás vagy egész éves nyitva tartás?

Egy másikuk még tovább megy: „Simli, sumákság, pénzmosás. A Balaton nem arról híres, hogy profi vendéglátósok színtere lenne, inkább zavaros pénzmosodák, hozzá nem értő, lóvéban dúskáló, hatalmas dzsipekkel járó aranyifjak gyűjtőhelye, akik ráadásul még a szakács munkájába is szeretnek beleszólni: azt kell főzni, amit a tulaj szeret. A munkakörülményekre figyelnek a legkevésbé, az alapanyag minősége sem érdekli őket igazán, inkább az, hogy bőven legyen mindenből a konyha hűtőjében, olcsón beszerezve, a munkaerő pedig, ha egy mód van rá, számlamentesen, jó esetben minimálbérért, a többit zsebből fizetve álljon rendelkezésre.”

Olvashatunk még amúgy ugyanezen a portálon arról, hogy a konyhán dolgozó azt sem tudja, hogyan kell megfőzni a paradicsomlevest. Máshol nem tudja a kezdő szakács, miből készül a rántott szelethez a rá való panír – de hagyjuk inkább most ezeket a (rém)történeteket, és lássunk egy lehetséges megoldást! Sikertörténetet írnak a Balaton déli partján, egy faluszéli kis étteremben, ahol a következő a recept: próbálnak a környékről megnyerni munkatársakat, nem érdekli a ház vezetését, hogy ért-e a jelentkező az adott területhez, inkább vállalják, hogy ők betanítják. Belátták, hogy minden tavasz végére új csapattal felállni képtelenség, ezért jó döntésnek látják az egész éves nyitva tartást. Alaposan emeltek idén a béreken. A teljes csapat legálisan, bejelentve, tisztes fizetésért dolgozik. Azt pedig elfogadják, ha valaki elmegy tőlük – például a konyháról –, mert megértik, hogy vagy feljebb lép, vagy önállóan, séfként dolgozik tovább. Próbanap nincs a konyhán, sem a vendégtérben, három hónapig kölcsönösen kipróbálják egymást, és ha tetszik egyik a másiknak, a másik az egyiknek, és befogadja a közösség – és bővül a csapat.


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.