Ünnepel a New York Palota

Az Europa Nostra-díjas New York Palota, mely Hauszman Alajos tervei alapján 1894- ben nyitotta meg kapuit, idén ünnepli fennállásának 120. évfordulóját.

A palota földszintjén megnyitott kávéház 1894. október 23-án megtartott ünnepélyes megnyitójára pedig tódult az akkori hazai irodalmi és művészetvilág. A nyitás napjáról maradt fenn az a híres történet, amely szerint a kor ünnepelt hazai írója, Molnár Ferenc egy vidám újságírócsapat élén a Dunához indult, ahol a vízbe dobta a kávéház kulcsait, hogy az éjjel-nappal nyitva maradhasson. A New York tehát a hazai irodalmi élet találkozóhelyévé, igazi m!vészkávéházzá vált.

Az épület megsínylette mind az első, mind a második világháborút, szerencsére a rendszerváltást követően ismét magára talált. Maurizio Papiri és Tihanyi D. Ádám tervei alapján nyerte vissza régi, lenyűgöző pompáját, és 2006-ban nyithatta meg kapuit az ötcsillagos Boscolo Budapest Hotel, olasz stílusjegyekben gazdag 185 elegáns szobával. 2011-ben az UCityguides.com internetes portál közönsége az épületben lévő kávéházat a világ legszebbjének választotta.

Január 27-én, a ház 120 éves évfordulóját ünneplő sajtótájékoztatón hangzott mindez el, ahol Engelbrecht Kingának, a Boscolo Budapest Hotel igazgatónőjének köszönő szavai után Szabó Csaba F & B igazgató kapott szót.

Elmondta, terveik szerint idén felveszik a kapcsolatot a világ híres kávéházaival, cukrászdáival, és felkérik őket, készítsenek számukra egy-egy süteményt. Ezek felkerülnek a saját kínálatukra, az ajándékozó kávéházra utaló jelzéssel. Gasztronómiai konferenciát is terveznek, rangos hazai és nemzetközi előadók részvételével. A 25 évesnél fiatalabb diákok számára pedig tehetségkutató versenyt rendeznek – a konyhát vezető Wolf András irányításával.

A New York bárzongorista-verseny idei fordulója már elkezdődött: kilenc fiatal tehetség méri össze tudását, a látványos döntő május 9-én lesz. Végül szó esett a New York Művész Páholyról is, hiszen „kávéház nélkül nincs irodalom”, tudjuk Márai óta, így a Libri Médiával öszszefogva a Páholyba 2014-ben meghívják a magyar kulturális, m!vészeti élet kiemelkedő képviselőit, emellett irodalmi pályázatot is meghirdetnek, amelynek témája ebben az évben a 120 éves évforduló, a kávéház megújhodása és a kávézás szerepe az emberek életében lesz. 


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.