Ecostat Turizmusbarométer: a szállodák és az éttermek rossz évet várnak

Majdnem rekordmélységben van a szálloda- és a vendéglátó-ipari vállalkozások konjunkúraindexe, ami visszatükröződik a piaci szereplők beruházási terveiben is.

A szállodaipari vállalkozások konjunktúra indexe 2008 második fél évében 36,6 százalék, ez 15,9 százalékponttal alacsonyabb az elmúlt fél évben mért értéknél és 3,4 százalékponttal marad el az egy évvel ezelőtt mért, akkor sem túl magas értéktől. Az Ecostat három éve készít felmérést a turisztikai ágazatról, és azon belül a szállodaiparról. A most mért érték eddig a legalacsonyabb, s ez a szállodák azon véleményét tükrözi, hogy a gazdaság egészének helyzete, ezen belül is a turisztikai ágazat, és saját vállalkozásuk üzleti lehetőségei a következő hat hónapban jelentős mértékben csökkenni fognak. A szállodaipari vállalatok beruházási tervei továbbra is szerények, és továbbra is azokon a területeken kénytelenek önerőből fejleszteni, amely területek szolgáltatásait már nem nélkülözhetik. A szállodák valamivel több mint fele számít új, erős versenytársak megjelenésére. A vállalatok a létszámbővítésnél nagyobb arányú munkaerő-elbocsátást terveznek. A szállodák/szálláshely szolgáltató vállalatok véleménye szerint a következő fél évben Magyarországra főleg az egészségturizmus és a szabadidő-eltöltés céljából, valamint hivatalos, üzleti célú utazás miatt érkeznek a vendégek.

A vendéglátóipari vállalkozások konjunktúra indexe 35,3 százalék, ez 5,2 százalékponttal alacsonyabb, mint az elmúlt fél évi, és 1 százalékponttal alacsonyabb, mint volt egy évvel ezelőtt. E várakozási index a három év alatt mióta felmérést készítünk a vendéglők következő időszaki terveiről nem a legrosszabbak, mert 2006. év végén, az akkori gazdaság megszorító intézkedések hatására még borúlátóbbak voltak a vendéglátóipari vállalkozások vezetői. (2006. II. fél évben 32 százalék volt.) E nem túl magas konjunktúra előrejelzésben szerepet játszik, hogy a vendéglátóipari vállalkozások a világméretű pénzügyi válság hatására kialakult magyarországi gazdasági helyzetről negatívabban vélekednek most, mint az elmúlt időszakban. Az éttermek vezetői szerint mind a népgazdaság egésze, mind a turisztikai ágazat, és így saját vállalkozásuk gazdasági teljesítménye is romlik a következő időszakban. Az éttermek, vendéglátóhelyek beruházási tervei továbbra is szerények, tevékenységeik azon részeit fejlesztik önerőből, amelyek már halaszthatatlanok és nagy pénzügyi kockázattal nem járnak. A vendéglátóipari vállalkozások 60 százaléka a romló gazdasági helyzet ellenére számít új erős versenytársak megjelenésére. Új munkaerő alkalmazását a vállalkozások 7,7 (fél éve 30,8 százalék), elbocsátást is 7,7 százalékuk tervez (fél éve 23 százalék), munkaerő-kölcsönzés igényét senki nem (hat hónapja még 15,4 százalék) jelzett. A következő fél évben az éttermek, vendéglátóhelyek mind a belföldi, mind a külföldi vendégek csökkenését prognosztizálják.

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke

A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke  

Május 7-én a nemrég újranyitott hajdúszoboszlói Hunguest Béke szállodában rendezik meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) keleti régióülését.  
Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén

Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén 

Az ötcsillagos budapesti belvárosi ház vezetése 2025 március elsejétől változott.
Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen

Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen 

Az ötcsillagos szállodában a vendégeket nem csak a luxus legmagasabb foka, hanem valódi testi-lelki feltöltődés várja.
Boeingből luxushotel

Boeingből luxushotel 

Felix Demin 2023 végén nyitotta meg a világ egyik legkülönlegesebb szálláshelyét: a Private Jet Villát.
Pihenés és konferenciaélet újratöltve:  nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája

Pihenés és konferenciaélet újratöltve: nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája 

A ház az elmúlt években teljesen megújult: a teljes felújtásnak köszönhetően modern külsővel és elegáns belső tereivel várja ismét vendégeit.
Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén

Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén 

2025. április 1-től Martos Andrást nevezték ki a Hunguest Helios és a Hunguest Panoráma szállodák igazgatójának.
Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás

Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás 

Új név, új arculat, új lehetőségek.
Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók

Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók 

A tavalyi évhez hasonlóan népszerű a húsvét a belföldi utazók körében – derült ki az egyik szállásfoglaló portál adataiból.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.