A szállodaipari vállalkozások konjunktúra indexe 2008 második fél évében 36,6 százalék, ez 15,9 százalékponttal alacsonyabb az elmúlt fél évben mért értéknél és 3,4 százalékponttal marad el az egy évvel ezelőtt mért, akkor sem túl magas értéktől. Az Ecostat három éve készít felmérést a turisztikai ágazatról, és azon belül a szállodaiparról. A most mért érték eddig a legalacsonyabb, s ez a szállodák azon véleményét tükrözi, hogy a gazdaság egészének helyzete, ezen belül is a turisztikai ágazat, és saját vállalkozásuk üzleti lehetőségei a következő hat hónapban jelentős mértékben csökkenni fognak. A szállodaipari vállalatok beruházási tervei továbbra is szerények, és továbbra is azokon a területeken kénytelenek önerőből fejleszteni, amely területek szolgáltatásait már nem nélkülözhetik. A szállodák valamivel több mint fele számít új, erős versenytársak megjelenésére. A vállalatok a létszámbővítésnél nagyobb arányú munkaerő-elbocsátást terveznek. A szállodák/szálláshely szolgáltató vállalatok véleménye szerint a következő fél évben Magyarországra főleg az egészségturizmus és a szabadidő-eltöltés céljából, valamint hivatalos, üzleti célú utazás miatt érkeznek a vendégek.
A vendéglátóipari vállalkozások konjunktúra indexe 35,3 százalék, ez 5,2 százalékponttal alacsonyabb, mint az elmúlt fél évi, és 1 százalékponttal alacsonyabb, mint volt egy évvel ezelőtt. E várakozási index a három év alatt mióta felmérést készítünk a vendéglők következő időszaki terveiről nem a legrosszabbak, mert 2006. év végén, az akkori gazdaság megszorító intézkedések hatására még borúlátóbbak voltak a vendéglátóipari vállalkozások vezetői. (2006. II. fél évben 32 százalék volt.) E nem túl magas konjunktúra előrejelzésben szerepet játszik, hogy a vendéglátóipari vállalkozások a világméretű pénzügyi válság hatására kialakult magyarországi gazdasági helyzetről negatívabban vélekednek most, mint az elmúlt időszakban. Az éttermek vezetői szerint mind a népgazdaság egésze, mind a turisztikai ágazat, és így saját vállalkozásuk gazdasági teljesítménye is romlik a következő időszakban. Az éttermek, vendéglátóhelyek beruházási tervei továbbra is szerények, tevékenységeik azon részeit fejlesztik önerőből, amelyek már halaszthatatlanok és nagy pénzügyi kockázattal nem járnak. A vendéglátóipari vállalkozások 60 százaléka a romló gazdasági helyzet ellenére számít új erős versenytársak megjelenésére. Új munkaerő alkalmazását a vállalkozások 7,7 (fél éve 30,8 százalék), elbocsátást is 7,7 százalékuk tervez (fél éve 23 százalék), munkaerő-kölcsönzés igényét senki nem (hat hónapja még 15,4 százalék) jelzett. A következő fél évben az éttermek, vendéglátóhelyek mind a belföldi, mind a külföldi vendégek csökkenését prognosztizálják.
A vendéglátóipari vállalkozások konjunktúra indexe 35,3 százalék, ez 5,2 százalékponttal alacsonyabb, mint az elmúlt fél évi, és 1 százalékponttal alacsonyabb, mint volt egy évvel ezelőtt. E várakozási index a három év alatt mióta felmérést készítünk a vendéglők következő időszaki terveiről nem a legrosszabbak, mert 2006. év végén, az akkori gazdaság megszorító intézkedések hatására még borúlátóbbak voltak a vendéglátóipari vállalkozások vezetői. (2006. II. fél évben 32 százalék volt.) E nem túl magas konjunktúra előrejelzésben szerepet játszik, hogy a vendéglátóipari vállalkozások a világméretű pénzügyi válság hatására kialakult magyarországi gazdasági helyzetről negatívabban vélekednek most, mint az elmúlt időszakban. Az éttermek vezetői szerint mind a népgazdaság egésze, mind a turisztikai ágazat, és így saját vállalkozásuk gazdasági teljesítménye is romlik a következő időszakban. Az éttermek, vendéglátóhelyek beruházási tervei továbbra is szerények, tevékenységeik azon részeit fejlesztik önerőből, amelyek már halaszthatatlanok és nagy pénzügyi kockázattal nem járnak. A vendéglátóipari vállalkozások 60 százaléka a romló gazdasági helyzet ellenére számít új erős versenytársak megjelenésére. Új munkaerő alkalmazását a vállalkozások 7,7 (fél éve 30,8 százalék), elbocsátást is 7,7 százalékuk tervez (fél éve 23 százalék), munkaerő-kölcsönzés igényét senki nem (hat hónapja még 15,4 százalék) jelzett. A következő fél évben az éttermek, vendéglátóhelyek mind a belföldi, mind a külföldi vendégek csökkenését prognosztizálják.