Egy ötcsillagos pesti szálloda a belsőépítész szemével

Az épület csodái, mint például a melegséget árasztó eredeti falfestmények, az úton-útfélen előbukkanó rejtélyes szimbólumok és a leporolt történelem mind olyan adottság, ami meghatározza a hely szellemét, de a házat megtölteni különlegességekkel - ez a belsőépítész feladata volt.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy szállodanyitásnál – főleg, ha valaki szabad kezet kap – az a legszebb, hogy mindenben a nulláról indulhat, aki megkapja a feladatot, mondta el Varró Zoltán sztárdizájner, egy különleges háznéző túra alkalmával, amelyre december 15-én délután került sor az ötcsillagos Mystery Hotel Budapestben.

A ház története maga volt az inspiráció

Bár a keretek adottak voltak, derült ki, de a lehetőségek közül neki kellett kiválasztani a legjobb megoldásokat. A tematika egy percig sem jelentett kötöttséget, sokkal inkább inspirációt. Olyan alapot, amire az ember folyamatosan építhet.

A cél az volt, hogy létrejöjjön egy igazi luxusszálloda, de nem a hagyományos értelemben. Ahol a luxust nem a hivalkodással, hanem a szolid, de büszke eleganciával azonosítják, ahol a magas színvonalat nem központi standardok, hanem a belső igények szerint mérhetjük. A jól bevált megoldások helyett inkább az izgalmakat kereste a tervező, a vendégektől pedig nem a sokat látott utazó illedelmes megelégedését, hanem igazi, szívből jövő rácsodálkozást remélt. Mert ha az ember egyszer felkerekedik, azért indul el, hogy valami olyat tapasztaljon a világból, amit azelőtt még sosem látott.

Tradíció és megújulás

A magyar millenniumi építőművészet egyik gyöngyszeme, a 82 szobás, ötcsillagos luxusszálloda, a Mystery Hotel Budapest. Ahol a lenyűgöző belső terek Varró Zoltán tervei alapján készültek.

A Budapest VI. kerületében, a Podmaniczky és Vörösmarty utca sarkán található eklektikus épületet a Magyar Szabadkőművesek Szimbolikus Nagypáholya építtette 1896-ban. A Ruppert Vilmos műépítész által megálmodott tereket a XIX. század egyik legelismertebb magyar festőjének, Than Mórnak művei díszítették, az üvegablakokat a világhírű Róth Miksa készíttette.

Az épület történelme során több ízben tulajdonost és funkciót váltott, jelenlegi formáját a nemzetközi szinten jegyzett és elismert sztárdizájner, Varró Zoltán tervei alapján nyerte el.

Luxus és varázslat

A szálloda a legújabb trendeknek megfelelően önálló tematikával várja vendégeit, mely a luxus - varázslat - élmény hármasára épül. A koncepciót a több mint százéves épület történelmi örökségét tiszteletben tartva, annak építészeti értékeit megőrizve különleges megoldások, egyedülállóan újszerű vizuális trükkök, optikai illúziók egészítik ki és teszik teljessé.

A tervező nem elégedett meg azzal, hogy az épület közös tereit újjávarázsolta: munkatársaival két éven át dolgozott azon, hogy minden egyes szobában egyedi, különleges hangulat bűvölje el az érkezőket: ezt sejtelmes fényekkel, puha szőnyegekkel, kristályon csillanó festményrészletekkel valósította meg.

Az épület szíve a The Great Hall Restaurant & Lounge. A terem meghatározó része az óriási csillár, az oszlopok, a súlyos függönyök és a loggiára vezető két vas csigalépcső. A ház egyik felső szintjén lévő étterem gasztronómiai inspirációját a nagypolgári, századfordulós ízek adták, amelyeket - az épülethez hasonlóan - a mai kor szellemének megfelelően, a nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező séf és csapata dolgozott át.

Lakosztályai egytől egyig unikumok

A szállodában 3 különböző stílusú szobát találunk, amelyek a görög oszloprend alapján a dór, a ión és a korinthoszi neveket viselik. Az antik görög oszlopnak meghatározó szerepe van a szálloda tematikájában, olyannyira, hogy visszaköszönnek a közös terekben is.

A lakosztályok is maradandó élményt ígérnek: az Atelier Studio egy festőművész otthonát idézi meg, a Da Vinci Suite századfordulós szellemben nyújt fenséges kényelmet, a Monalisa Studio pedig egy üvegfalú és üvegtetőjű építészeti különlegesség.

Miért pont a spa és a tetőtéri bár lenne átlagos?

A The Secret Garden Day Spa egyedülálló spa egész Magyarországon. A gyönyörű eklektikus épület belső udvara igazi elvarázsolt barokk kertté változott, ahol hatalmas pálmafák alatt pihenhetnek a vendégek.

A spa-rész a szállóvendégek mellett a budapesti közönséget is várja luxus testkezelésekkel, személyi edzéssel.

A The Sky Garden Rooftop Terrace tetőteraszról Budai Várra nyíló kilátást élvezhetnek a vendégek, az épület tetején egy privát, szabadtéri jacuzzit is kipróbálhatnak.

A szálloda épületében külön bejárattal közelíthető meg három rendezvényterem, ahol konferenciák és privát rendezvények is otthont találnak. 

Nemzetközi és hazai elismerések

• A 23. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton a szálloda kategóriában az első hely (2021 NOV)

• Business Excellence díj -Legjobb Budapesti Business Hotel (2020 SEPT)

• Gold Key Awards ’for Excellence in Hospitality Design’ díjak 2019 (Legjobb európai Luxus Vendégszoba, Legjobb európai Luxus Lobby döntős)

Forrás: Mystery Hotel / Turizmus Online


Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.