Eldőlt, melyik cég üzemelteti felújítás után a Gellért Hotelt

A nemzetközi hírű, felsőkategóriás hoteleket üzemeltető Mandarin Oriental szállodalánc működteti majd Budapest emblematikus, történelmi szállodáját, a Gellért Hotelt, amely várhatóan 2027-től nyitja meg újra kapuit egy teljes körű, értékteremtő felújítást követően. 

A BDPST Group tulajdonában álló Gellért Hotel 2024-től teljes körű, műemlékvédelmi előírások mentén zajló komplex felújításon megy keresztül, és várhatóan 2027-ben nyitja meg újra kapuit, mint a Mandarin Oriental első Magyarországon üzemeltetett hotelje.

A CNBC által a Legjobb luxury hotel brandnek választott szállodalánccal történt megállapodás azért is jelentős, mert az ikonikus szálloda újranyitása egy nemzetközileg elismert, patinás szakmai múlttal bíró cégcsoporttal közösen valósulhat meg.

 

2027 nagy durranása lesz az újranyitás 

A Gellért Hotelben az előzetes tervek szerint 143 vendégszobát, köztük 38 lakosztályt alakítanak ki, amelyek időtlen és elegáns kialakításáért az Alexander Waterworth Interiors Ltd londoni belsőépítészeti stúdió felel. A háborús sérülések, majd az azt követő újjáépítések során az épület eredeti belső terei gyakorlatilag megsemmisültek: a beruházó-fejlesztő szándékai szerint a négy legikonikusabb belső teret – a Lobby, a Duna terem, a Zeneterem és a Gobelin terem – eredeti pompájának megfelelően rekonstruálja, a fennmaradt fotók és tervek alapján.

A beruházás célja az épület teljes felújítása mellett az, hogy olyan új funkciókat integráljanak, amelyek hozzájárulnak az elérhető szolgáltatások körének szélesítéséhez és minőségi javításához, visszahozva az épület „aranykorát”, kiegészítve XXI. századi innovációkkal, környezet-, és energiatudatos elemekkel.

A BDPST cégcsoport kiemelt szempontként kezelte továbbá, hogy a budapestiek is ismét büszkén magukénak érezhessék az épületet, amely éttermeivel, ahogyan régen is, elsősorban a helyiek igényeit szeretné kielégíteni.

Miért pont a Mandarin Oriental? 

A Gellért Hotel talán Budapest legikonikusabb épülete, amely közel áll a legtöbb magyar ember szívéhez. Így amellett, hogy izgalmas ingatlanfejlesztési projektként tekintünk rá, hatalmas felelősséggel is tartozunk mind az épület és annak múltja, mind a budapesti lakosság miatt. Ezért is kiemelten fontos volt számunkra, hogy egy ilyen cégcsoportra bízhatjuk ennek a nagy múltú épületnek az üzemeltetését. A Mandarin Oriental, egy több mint 60 éves tapasztalattal rendelkező luxus hotel márka, mely nagy odafigyeléssel ötvözi ezeket a tapasztalatokat az adott ország kultúrájával, emeli ki az egyedi designt, tiszteletben tartva a Gellért Hotel hagyatékát és magyar gyökereit” – mondta Tiborcz István, a BDPST Group tulajdonosa és elnöke. „A cégcsoport számára mindig kiemelten fontos volt az értékmentés és teremtés, így célunk, hogy visszaadhassuk a Gellért Hotel egykori fényét, továbbadva ezt a jövő generációi számára”, tette hozzá.

A Gellért Hotel és a Mandarin Oriental közötti partnerség történelmi és kulturális szempontból is jelentős: a Gellért Hotel hozzájárul Budapest turisztikai vonzerejéhez, míg a Mandarin Oriental elismert globális márkaként hozza magával a kivételes eleganciát és nagy múltú tapasztalatát. A két cégcsoport együttműködése új fejezetet nyithat a magyar idegenforgalomban.

Értékmegőrzés és értékteremtés egyben 

Mindkét márkát szorosan kötik azok az értékek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a Gellért Hotel továbbra is Budapest egyik meghatározó jelképe legyen, amelyet nemcsak a régióban, hanem Európában is ismernek. A Mandarin Oriental a világ egyik legelismertebb menedzsmentcsoportja, amely ugyanakkor korlátozott számú, körülbelül 80 szállodát üzemeltet, ezzel is növelve a hotelek unikális és tradicionális értékét.

A luxusmárkát képviselő cégcsoport első magyarországi tagja

Ugyanazt az aprólékos megközelítést alkalmazzuk a Gellért Hotel esetében is, mint más, általunk üzemeltetett történelmi ingatlannál a világ bármely pontján: tiszteletteljesen építünk a helyi kulturális örökségre, miközben integráljuk a hotelbe a legmagasabb kortárs komfortot és fenntarthatósági normákat. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy megnyitjuk első szállodánkat a magyar fővárosban és részesei lehetünk annak, ahogyan ez az igazi európai hírű, legendás intézmény újjászületik, lehetővé téve a jövő nemzedékei számára, hogy saját történetüket és élményeiket megalkothassák e híres falak között. A Gellért Hotel, valamint a prágai és a közelmúltban bejelentett bécsi projektünk egy összetéveszthetetlen hármast alkotnak majd közép-európai rajongóink számára”, fogalmazott Laurent Kleitman, a Mandarin Oriental Group vezérigazgatója. 

Fókuszban a Gundel-hagyaték 

A hotel számos adottsága nemcsak Magyarországon, de Európában is páratlan. A szecessziós miliő, a saját gyógyforrás és a „Gellért Hotelben semmi sem lehetetlen” hozzáállás mellett a hotel a jövőben is az egyik legnagyobb hangsúlyt a gasztronómiára fekteti majd. Ezzel tisztelegve Gundel Károly hagyatékához, aki 1927 és 1947 között vezette a hotel éttermét, amely ekkor vált a gasztronómia budapesti fellegvárává és aminek köszönhetően a Gellértet utána bő húsz évig az európai élvonalban emlegették.

Wellness-részlege sem lesz akármi 

A jövőben a sokrétű wellness szolgáltatások mellett a Gellért Hotel egyedi fedett medencével is rendelkezik majd a tetőtérben, kihúzható üvegtető alatt, termálvizű medencével, hideg merülő medencével és kültéri pihenőhellyel. Ezenfelül egy rooftop bár is csatlakozik hozzá panorámás kilátással a város pesti oldalára és a Dunára.

Forrás: BDPST / Turizmus Online


Accor-jelentés 2023-ról: növekedés nemzetközi szinten, a magyar piacot is beleértve

Accor-jelentés 2023-ról: növekedés nemzetközi szinten, a magyar piacot is beleértve 

A világ vezető szállodaipari csoportja közzétette 2023-as évre vonatkozó pénzügyi eredményeit.
Budapesti kiállításon debütál a hazai sztárdesigner új kollekciója

Budapesti kiállításon debütál a hazai sztárdesigner új kollekciója 

Budapesten, a Bútor, Lámpa, Lakástextil kiállításon állítják ki Varró Zoltán comói palotába tervezett tapétáit.
Itt épülnek jelenleg az ország legdrágább szállodái

Itt épülnek jelenleg az ország legdrágább szállodái 

A fővárosban járva egyre több helyen tűnnek fel az utóbbi években szállodafejlesztések, melyek között meglehetősen sok a látványos, felsőkategóriás hotel.
Beköltözött a tavasz a JAB Villa bemutatótereibe

Beköltözött a tavasz a JAB Villa bemutatótereibe 

És mivel megérkezett – be is mutatja a JAB magyarországi csapata, Bakody Katalin vezetésével a tavasz jegyében készült, csodaszép, friss Chivasso, JAB és Gardisette tavaszi kollekcióit üzleti partnereiknek.
Új csapattaggal bővült az Accent Hotels osztrák divíziója

Új csapattaggal bővült az Accent Hotels osztrák divíziója 

2024. február 12-től Kálmán-Vörös Júlia vette át az Accent Hotels által Ausztriában üzemeltetett 6 szállodának a marketing területét.
Átalakulóban a hazai ingatlanpiac

Átalakulóban a hazai ingatlanpiac 

Jönnek a bérlakások és a hibridmodellek - ez utóbbi esetben irodákat alakítanak át hotelekké.
A magyar belsőépítész, aki Ázsiában és Dél-Amerikában is tervez

A magyar belsőépítész, aki Ázsiában és Dél-Amerikában is tervez 

Varró Zoltán, aki több éven át töltötte be Klasszis TopDesign versenyünk zsűri elnöki tisztét, a legismertebb hazai belsőépítészek egyike, aki az utóbbi években külföldön is egyre kapósabb.
Cleanspire: a környezettudatos takarítás területén egyedülálló hazai újítás

Cleanspire: a környezettudatos takarítás területén egyedülálló hazai újítás 

Mondhatnánk, olyan ez a történet, mint a mesékben – csakhogy nem egészen lenne igaz.
Mennyire etikus a megnövekedett rezsiköltséget áthárítani a vendégre?

Mennyire etikus a megnövekedett rezsiköltséget áthárítani a vendégre? 

Jókora meglepetések érik mostanában a vendégeket a Balaton partján és másutt is. A szállodák a megnövekedett rezsi és egyéb költségeket különféle módokon próbálják áthárítani a hozzájuk érkezőkre.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.