Francia recept, magyar hozzávalókkal

A SIRHA Budapest – Nemzetközi Élelmiszer-ipari, Sütő- és Cukrászipari, Szálloda és Vendéglátó-ipari és Gasztronómiai Szakvásár tavasszal debütál a HUNGEXPO „A” pavilonjának mintegy tízezer négyzetméternyi hasznos területén. A Horeca-szegmens számára meghatározó rendezvény részleteiről a kiállítás igazgatóját.

• Március10–12. között a korábbi Foodapest, UKBA és Hoventa kiállítások partnereit várják a vásár területére. Magyarán a SIRHA Budapest felváltja e három különböző szakrendezvényt?

A SIRHA Budapest nem egyenlő e három kiállítással, csupán annyi a közös bennük, hogy mindhárom ugyanazon helyszínen – nálunk, a HUNGEXPO-n – szerepelt csaknem húsz éven át. És tulajdonképpen e három kiállítás tematikájából épül fel a francia alapú SIRHA brand (miként a neve is jelzi: Le Salon international de la restauration, de l’hôtellerie et de l’alimentation), amely most először érke- zik Magyarországra – sőt, Kelet-Európában is elsőként nálunk látható.

• Kik lesznek jelen, és honnan érkeznek a kiállítók a háromnapos programra?

A kiállítók között szerepelnek food és non-food terméket forgalmazók, pék- és cukrászalapanyagokat gyártók és forgalmazók, gépgyártással, konyhatechnológiával foglalkozó beszállítók. Közel kétszáz kiállító foglalt standot magának, akik között nemcsak magyarok, hanem határon túlról érkezők is akadnak szép számmal. Eddig húszan jelentkeztek külföldről, köztük német, osztrák, bolgár, spanyol, olasz, lengyel és cseh kiállítók, legtöbbjük az élelmiszerszegmens képviselője. De van köztük vendéglátó-ipari gépeket forgalmazó és cukrászalapanyag-készítő.

• Ki volt az első hazai és ki az első határon kívülről érkező kiállító?

Itthonról egy mézzel foglalkozó családi vállalkozás küldte el elsőként a jelentkezést, külföldről pedig egy nemzetközi szintű, vendéglátó-ipari berendezéseket forgalmazó cég foglalt standot a SIRHA Budapesten.

• Honnan érkeznek a látogatók?

A hasonló célcsoportot elérő korábbi szakrendezvényeink látogatói számára, többezres címlista alapján meghívót küldtünk. Ezenkívül a környező országokból – ún. hosted byer program keretében – nagybevásárlókat is megkerestünk. Az élelmiszeripar oldaláról – elsősorban a húsipar területéről – több pozitív visszajelzést kaptunk. Mivel főként a keleti oldal felé nyitottunk, elsősorban ukrán, román, cseh, lengyel szakembereket várunk. E cél elérése érdekében a Nemzeti Kereskedőházzal szorosan együttműködünk, csatornáikon keresztül is próbáljuk elérni a külföldi vásárlókat.

• A korábbi híradásokból már tudható, szinte programhegyek lesznek a háromnapos kiállítás során: például Kreatív Konyha Fórum, Pékek Fejedelmi Rendje, magyar baristabajnokság, Giro Pizza of Europe, Borsziget, illetve a hazai topszakácsok legfőbb megmérettetése, a Bocuse d’Or világverseny hazai elődöntőjét is megrendezik.

A kiállítás terveink szerint valóban egyolyan rangos szakmai fórumként sze- Tihanyi Klárarepel, ahol a food, non-food termékek forgalmazói és felhasználói sok mindent megtudhatnak, megismerhetnek, és tájékozódhatnak arról, merre tart e témában a világ. Így a SIRHA Budapest helyet ad a világ legismertebb főzőversenye hazai elődöntőjének is március 12-én. Egyébként a versenyzők tréningje már javában tart, és az is tudható, hogy a lyoni előírások szerint a menü kötelező alkotóelemei svéd malac, osztriga, kagyló és fekete tőkehal lesznek.


Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.