Gasztrohotel lett a Tiszavirágból

Tizennégy év után, december 13-án újra megnyitja kapuit Szeged egykori patinás vendéglátóhelye, a Tiszavirág, ahol tíz szobát, kávézót, bárt, éttermet és látványkonyhát alakítottak ki, de van az épületben wellnessrészleg is. A több mint 150 éves Hajnóczy utcai műemlék épületet a legmagasabb minőségi és technológiai elvárásoknak megfelelően újították fel - adta hírül a Délvilág.

A kilencvenes években sorra zártak be Szegeden a patinás vendéglátóhelyek. A kultikus helynek számító Tiszavirág 1998 óta nem fogad vendégeket. Az egykoron szebb napokat látott, közkedvelt kisvendéglő épületének állapota nagyon leromlott a kilencvenes évek második felére. A Hajnóczy utcai házat még Politzer Samu aranyműves építtette 1859-ben, romantikus stílusban, vagyis Szeged legrégebbi, a kevés árvíz előtti háza közé tartozik. Működött benne többek között ügyvédi iroda, bérelt itt lakást Löw Immánuel főrabbi, később pedig Gerner Róza rendezte be kalapszalonját. Későbbi tulajdonosáról kapta a Balassa-ház nevet. A korabeli dokumentumok szerint Vörös Malom néven mulató is működött az épületben, ahol a harmincas évektől az utcáról nyíló üzletben a Barczánfalvi cipészet üzemelt, a másik bejárat a Tiszavirág vendéglőbe vezetett.
Sánta János, a Tabán Trafik Zrt. elnöke, tulajdonosa és családja a szomszédos Attila utcában lakott évtizedeken át, és jól ismerte a Tiszavirág műemlék épületét. Amikor Sánta János megtudta, hogy eladó a romos épület - ahogy fogalmazott -, belső késztetést érzett az ingatlan megvásárlására és felújítására. Az utókor számára az épületet egy hotel formájában gondolta megőrizni, hogy minél több vendég tekinthesse meg belülről is a csodálatos alkotást. A cég a műemlékvédelmi hivatal szigorú előírásait betartva újította fel a házat a pincétől a padlásig: helyreállították a leszakadt falakat, tetőrészeket, feltárták a padlás faszerkezetét és a helyiségek falfestményeit.
A rekonstrukció során - amelyre 157 millió forint uniós támogatást nyertek - megőrizték a városképi jelentőségű épület sajátosságait, az új építésű részeket pedig üvegfallal választották el a régitől.
A műemlék épületet a legmagasabb minőségi és technológiai elvárásoknak, valamint a legújabb dizájnirányzatnak megfelelően újították fel. Az országban egyedülálló módon találkozik itt tradíció és dizájn az építészetben és a gasztronómiában egyaránt. A Tiszavirág híd a múlt és jövő között.
Az újjáéledt Tiszavirágban a régi kalapszalon, majd cipészműhely reggelizőhelyként és kávézóként működik, a zónázóból laza, elegáns bár és étterem lett, ahol bisztró stílusú, szezonálisan változó alapanyagú magyar ételek és a környező országok ízei egyszerre vannak jelen az étlapon. Az udvaron látványkonyha, a pinceszinten finn szauna, gőzkabin, sószoba és tengeri klímás szoba, úgynevezett tepidárium működik. Az emeleten helyet kapott 10 szoba kialakítását tekintve - akár egy családi házban - mind különböző. A tágasabb és kompaktabb méretű szobák közös jellemzője az otthonos, nyugodt hangulat, amely olyan anyagok használatának köszönhető, mint az eredeti tölgyfa parketta, üveg, márvány, len, bársony és bárányszőr. A fürdőszobák - néhány walk-in tusolóval - különleges kialakításúak.
A vendéglátóhely működtetői vezető szerepet kívánnak betölteni a gasztroturizmus területén. A Tiszavirágnak Szalai Tamás a séfje. Az üzemeltetők célja, hogy nemcsak országosan, de határainkon túl is ismertté tegyék a Tiszavirág nevét. (forrás: Délvilág)


Különleges megoldással készült a pesti ötcsillagos ház új kampányfilmje

Különleges megoldással készült a pesti ötcsillagos ház új kampányfilmje 

Építészeti vizualizációval készült a Crowne Plaza Budapest új kampányfilmje.
Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában

Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában 

Elképzeléseik szerint öt éven belül tizenöt-húsz hazai és külföldi egységgel rendelkező hazai szállodalánccá bővülnek.
Ez a szállodalánc az ország legvonzóbb munkaadója

Ez a szállodalánc az ország legvonzóbb munkaadója 

A HoReCa-szektoron belül.
Ötcsillagos luxushotel Opatija szívében

Ötcsillagos luxushotel Opatija szívében 

Opatija központjában várja vendégeit az arisztokratikus hangulatú topszálláshely, a Hotel Milenij.
Harmadszorra is Európa legjobb szállodái között a Maison Bistro & Hotel

Harmadszorra is Európa legjobb szállodái között a Maison Bistro & Hotel 

Az elismerés újabb gyümölcse a kompromisszumot nem ismerő, minőségi, profi szolgáltatásnak és kiváló vendéglátásnak.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
A Hotel Clark nem akármilyen elismerést zsebelt be

A Hotel Clark nem akármilyen elismerést zsebelt be 

A TripAdvisor idei győztesei közt ott találjuk a Lánchíd budai-hídfőjénél, a Vár tövében található hotelt.
Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?