Hármas évfordulót ünnepel a Best Western Hungária

Idén a Keleti Pályaudvar közelében fekvő Best Western Hotel Hungaria különleges, hármas évfordulót ünnepel: 100 éve, 1915-ben rakták le az akkor még Imperial Szállodának nevezett ház alapkövét, 50 éve nyitotta meg kapuit a megszépült Szabadság Szálloda egy átfogó rekonstrukciót követően, és 30 évvel ezelőtt, 1985-ben Grand Hotel Hungariaként született újjá egy teljes körű átépítés és bővítés után.

A többszörös jubileumot elegáns vacsorával ünnepelte meg a szálloda és a Danubius Hotels Group. Az elegáns vacsoraesten az asztaloknál helyet foglaltak mindazon munkatársak, akik korábban, és jelenleg munkájukkal segítették, segítik a Hungária rangját megőrizni.

Krausz György igazgató köszöntőjében az értékesítésben részt vállaló utazási irodák hozzájárulásáról sem felejtkezett meg. Az ünnepi tortát Deák Imrével, a Danubius Hotels Group vezérigazgatójával közösen vágták fel.

A köszöntőkben megemlékeztek az elmúlt évtizedek sikereit megalapozó elődökről, hiszen neves szállodai szakemberek egész gárdája nevelődött itt. Az előző igazgatók (Duli László, Lakatos Árpád, Reich Jenő, Méhesfalvi Csaba, Gyurasza János ikonikus alakjai a magyar szállodaiparnak. De itt kezdte pályafutását Betegh Sándor (Danubius Zrt. vezérigazgató) és Wolf Péter, a Forum, később az InterContinental igazgatója is.

Krausz György is - szállodaportás tanulóként - e szállóban ismerkedett a szakmával, ahová évtizedes sikeres szakmai pályafutása alapján 2008-ban tért vissza, de immár szállodaigazgatóként. Nehéz évek jöttek, de vezetésével 2011 óta sikerült visszaverekedniük a Hungáriát a sikeres házak közé. Éves átlagos kihasználtságuk 60 százalék, bevételeik dinamikusan nőnek.

Rövid szállodatörténet

1917-ben nyílt meg - és jártak csodájára egész Európából a vasúttal érkezők - a százhatvankét szobás Imperial Szálló, amely Hegedűs Ármin és Sebestyén Artúr tervei szerint épült, és összekötötték akkoriban a mellette lévő Central Hotellel is. Sőt, mellette működött a Debrecen - így három hotel közül választhattak egy helyen akkoriban a vendégeik.

A hotel a második világháború alatt német hadikórházként működött, majd az államosítást követően Szabadság Szálló néven nyitották meg.

A hatvanas évek eleji hosszú felújítási munka után az Imperial régi épületét, eredeti homlokzatát meghagyva körbeépítették. A valamikori három szálló – a Debrecen, az Imperial és a Központi – helyén egy új, négyszázhat szobás hotelt emeltek.

A Szabadság Szálló 1983-ban bezárt, majd kétéves felújítás után több, mint ötszáz szobával az ország legnagyobb befogadóképességű szállodájaként, Grand Hotel Hungaria néven nyílt meg ismét. 1991 óta Best Western Hotel Hungaria-ként a világ legnagyobb szállodaláncának megbecsült és elismert tagjává vált.

Az 1996-os privatizáció következtében az épület tulajdonosa a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Rt. lett. Az elmúlt 30 esztendőben több mint 2 millió vendég mintegy 6 millió vendégéjszakát töltött el a szállodában, és olyan hírességek választották szálláshelyül, mint Bruce Springsteen, Mike Oldfield vagy Brad Pitt.

Forrás: Vendég & Hotel


Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.