Itt az új turizmus kora

Izgalmas és előremutató előadás hangzott el az MSZÉSZ e hét keddi közgyűlésén. Ahol Pepper, a magyarul megszólaló francia-japán-magyar koprodukcióban készült humanoid robot köszöntötte a résztvevőket.

Peppert már csak azért is érdemes alkalmazni szállodák, vendéglátóegységek tereiben - már akinek van a beszerzésére úgy 10 millió forint körüli összege -, mert a mai, covidtól elhíresült világban Pepper és társai garantáltan nem terjesztik a vírust, ezért aztán maszkban, kesztyűben sem kell felszolgálniuk, idegenek közé nyugodtan mehetnek, adhatnak információt, vagy végezhetik azt el, ami a programjukban szerepel.

Ők ugyanis humanoid robotok, eredetileg franciák fejlesztették ki a prototípusát, akkor még Juliette-nek hívták őket, és lágy női hangon rebesgették információikat francia nyelven, aztán megvették a licenszet a japánok, és átkeresztelték könnyen megjegyezhető, és gendersemleges Pepper-nek a vendégváróegységekben alkalmazható robotokat, a magyarok pedig szintén hozzátették tudásukat mesterséges intelligencia (MI témában, így aztán a hazai Pepperek magyar nyelven kommunikálnak azzal, aki felé odafordulnak.

Mindezt Rasztovits Dávid és Bartha Levente (Netlife) közös előadásából tudtuk meg, akik azt is elmondták, hogy változott meg a világ a lyukkártyák alkalmazásától kezdve a hangvezérelt humanoid robotokig, és azt is elárulták, hol, milyen sok helyen alkalmazzuk az MI-t, pedig sokan alapvetően idegenkedünk tőle, nem fogadta el még teljes egészében a világ. Például a Google-keresések alkalmával nap mint nap, vagy a foglalható oldalak esetében, esetleg a navigációknál, de az önvezető metró is MI-vel működik, akárcsak mondjuk a telefonunkon az arcfelismerés.

Az MI-től - és így Peppertől is -, nem félni kell, hanem örülni annak, hogy velük sokkal könnyebb az életünk, azért vannak, hogy mindenben segítség a körülöttük lévő nem mesterséges intelligenciát, hangzott el a konferencián.

Forrás: Turizmus Online / Fotó: MSZÉSZ / Csárdás Ferenc


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.