Kulturálódni járnak Szegedre a turisták

A hatodik legnépszerűbb turistacélpont hazánkban a Dél-alföldi régió, derül ki a KSH legújabb felméréséből. A kutatás szerint Szeged, Gyula és Kecskemét idegenfogalma húzza a térséget.

2013-ban a 4,4 millió hazánkba érkező turistából összesen 600 ezer vendég fordult meg a Dél-Alföldön, ezzel a számmal a térség a 6. legnépszerűbb a turisztikailag megkülönböztetett 9 térségből – írja a Délmagyar.hu, a KSH felmérésére hivatkozva. Belföldi utazásokban is 6. a régió, a külföldek célpontjaként azonban csak a 7. helyen áll. Míg az ezredfordulón a foglalkoztatottak 3,4 százaléka, tavaly már 4,2 százaléka élt a vendéglátásból, idegenforgalomból.

A régió turizmusát Szeged, Gyula és Kecskemét határozza meg, ebben a 3 városban fordul meg a vendégek fele, 300 ezer fő. Ennek a számnak is több mint a felét, 151 ezer 600-at Szeged „viszi". Figyelemre méltó: a 4. helyezett Mórahalom, ahová csaknem 26 ezren látogattak el tavaly, és amelyik város megelőzi a szintén fürdővárosként számon tartott Orosházát és Kiskunmajsát.

Vendégforgalom alapján a dél-alföldi települések elmaradnak az ország más vidékeihez képest, leszámítva Gyulát, ahol egy lakosra 3,2 vendég jutott 2013-ban. Viszont az átlagos tartózkodási idő 2000-hez képest mindenütt csökkent, egyedül a Dél-Alföldön nem.
A felmérésből kiderült, hogy a turisták a gyógyvizeket, a gyógyulást és a wellness miatt érkeznek a régióba. Jónak ítélték továbbá a térség szállodáit és kulturális eseményeit.

Forrás: Délmagyar


Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.
Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra

Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra 

A budapesti Mövenpick Hotel Budapest Centre története mesébe illő, megjelenése lenyűgöző.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.