A Gold Key Award for Excellence in Hospitality Design, a vendéglátóipari design kiválóság díja, a szakma legnagyobb presztízzsel rendelkező elismerése, amelyet minden év novemberében a New York-i Waldorf Astoria Grand Ballroomjában adnak át 1000 fős gálavacsora keretén belül. A díj a legnagyobb hatású és leginnovatívabb design munkákat jutalmazza a vendéglátóipar összes szektorában. Megszokott, hogy a New York-i gálára a hotel design legfontosabb városaiból kerülnek be hotelek: New Yorkból, Chicagóból, Los Angeles-ből, Londonból, Amszterdamból, Torontóból, Hong Kongból vagy éppen Pekingből.
Mindenkinek nagy meglepetést okozott, hogy idén egy szegedi hotel is nyert, hiszen erről a városról a résztvevők többsége még nem hallott. A győzelmet Varró Zoltán az elmúlt évtizedek kitartó munkájának eredményeként értékelte:
“Az első gyermekkori emlékem az, hogy azon gondolkodom, miképpen lehetne a szoba-konyhánkhoz hozzányitni a szomszéd lakást. Mindig is tudtam, hogy nekem ez a hivatásom - nem én választottam, a pálya választott engem. Büszke vagyok arra, hogy bebizonyosodott, a kitartó munka, az egyediség és a független - nem divatokhoz és elvárásokhoz kötött - egyéniség az amivel itthon és nemzetközileg is igazi sikereket lehet elérni! Mindez csapatmunka eredménye, amelyben Mercse István cégtársamnak kulcs szerepe van! Fantasztikus érzés volt a “világ fővárosában” átvenni ezt az elismerést.”
A Science Hotel Szeged a Legjobb Lobbi díját nyerte meg a gazdaságos, koncentrált szolgáltatást nyújtó szállodák kategóriájában (Best Lobby Budget/Focused Service). Ezzel olyan versenytársakat hagyott maga mögött mint a portlandi Ankrom Moisan munkája, a MOXY Phoenix (Tempe, Arizona), a Hong Kong-i CL3 Architects Ltd. tervezte Shinjuku Prince Hotel (Tokyo), a torontói DesignAgency pályázata, a Generator Amsterdam.
A zsűri kiemelte, hogy az elbírálás során a teljes hotelt vizsgálták nemcsak a kategória által meghatározott lobby-t, és a döntő szempont a terv átütő egyedisége és a koncepcióval való teljes összhangja volt, amely tekintetben a magyar alkotás kiemelkedett a többi munka közül.
A magyar designer csapat másik döntős munkája a budapesti Michelin-csillagos Onyx Étterem volt. A legjobb “Fine Dining” étterem kategóriában (Best Restaurant Fine Dining) a New York-i AvroKO által tervezett Duck Duck Goat (Chicago) és a londoni Conran and Partners tervezőiroda German Gymnasium (London) munkája közül az utóbbi került ki győztesként.
Forrás: Vendég&Hotel Online