Michelin csillagos étterem lett az apátságból

A La Bussiere-ben a XII. században épült egykori cisztercita apátság boltívei alatt, ahol valaha 300 szerzetes imádkozott, ma felszolgálók jönnek-mennek ebédidőben a Michelin útikönyvben csillaggal jelölt étteremben.

A La Bussiere-ben a XII. században épült egykori cisztercita apátság boltívei alatt, ahol valaha 300 szerzetes imádkozott, ma felszolgálók jönnek-mennek ebédidőben a szálloda Michelin útikönyvben csillaggal jelölt éttermében.

A pénzhiánnyal küszködő dijoni püspökség tulajdonában lévő La Bussiere-i apátságot 2005-ben egy angol szállodásnak adták el, aki a helyiek rosszallására kastélyszállót nyitott benne.

"Ha az apátságot nem vették volna meg, összedőlt volna. Valahol a rosszban is volt jó, hiszen megőrizte régi báját" - mondta Emmanuel Hébrard, a szálloda 31 éves vezetője, aki szerint a Cummings család "már közel 20 millió eurót" (5,5 milliárd forint) ruházott be az apátság megvételébe és renoválásába.

Az Ouche folyó völgyétől nem messze fekvő L'Étang Vergy Szent Károlynak szentelt templomát viszont a XIX. századi épület tulajdonosa , a dijoni egyházmegye nem csekély költségére újították fel. A többi 1905, az állam és az egyház szétválasztása előtt épült templomtól eltérően az épületet egy gazdag család építette magánterületen, és később az egyházmegyének adományozta, így a parókiának, és nem a településnek kell fenntartania.

"Meg kellett mutatnunk, hogy mi is részt veszünk a restaurálásban, ha nem is tehetjük meg mindenütt" - mondta Eric Millot, a dijoni egyházmegye fővikáriusa. Az egyházmegye évente 2 millió eurót (547 millió forint), azaz a költségvetése egyharmadát szenteli az egyházi építmények karbantartására.

2009-ben a francia Püspöki Konferencia 144, 1905 óta elhagyott egyházközségi templomot számolt össze, de Millot atya szerint ez a szám viszonylag csekély a 100 ezer működő templomhoz képest.

"Ez azonban mindig tragédia, jelképesen, lelkileg és érzelmileg" - mondja Millot atya, hozzátéve, hogy színházzá vagy könyvtárrá alakításuk révén élő hellyé válnak, "hiszen a kultúra is fontos".

A száz harang városának is nevezett Dijonban a XI. században emelt és a XV. században átépített régi Szent István-templomban 2009 óta a városi könyvtár egy része működik. Néhány utcával odébb a Dijon Bourgogne Színház már az 1970-es évek óta az egykori XV. századi Szent János-templomban tartja előadásait.

Nyolcvan kilométerrel távolabb, a thili káptalani templom XIV. századi gótikus épülete 435 ezer euróért (119 millió forint) eladó. Az építmény már magántulajdonban van, de védett műemlék, így a felújítási munkákat a regionális kulturális igazgatóságnak (DRAC) engedélyezni kell.

"Ha valaki műemlék templomot vesz, nincs joga, hogy akármit tegyen vele. Mi az épület építészeti, nem pedig a vallási sérthetetlenségéért felelünk" - mondta Michel Prestreau, a dijoni DRAC kulturális örökség kurátora. (forrás: MTI / gazdasag.ma.hu)


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.