Minden szállodai éjszaka után adót kell fizetni Dubajban

Március végén Dubaj bevezeti a szálláson fizetendő turistaadót, amelynek mértéke 2-6 dollár/éjszaka között mozog.

Korábban megjelent cikkünkben írtunk arról, hogy az Egyesült Arab Emírségek Magyarország – és további 12 európai uniós ország – számára március 22-től eltörli az előzetesen igényelt vízum szükségességét, azt elég csupán az érkezéskor kiváltani, ami azonban ingyenes.

Dubajban viszont március 31-től bevezetik a szálláshelyeken fizetendő turistaadót, ám ez az Egyesült Arab Emirátusok többi városára nem terjed ki. A „Tourism Dirham” elnevezésű adó egy minimális díj, melynek mértéke a szállás típusától és az ott töltött éjszakák számától függ, 7 és 20 dirham (2 és 6 dollár) között mozog éjszakánként és szobánként.

Egy forrás szerint a turistaadóval az Emirátusok nemzetközi promóciós és marketingtevékenységét támogatják, és ezáltal is próbálják fellendíteni a turizmust és a kereskedelmet, máshol azt írják, hogy a 2020-as Világkiállításra fordítják az összeget.

Ennyibe kerül a dubaji turistaadó:

Category of Accommodation Amount (AED) Amount (USD)
Five Star or Higher rated hotel or resort 20 AED 6 U$D
Four Star Hotel or resort 15 AED 4 U$D
Three Star Hotel or resort 10 AED 3 U$D
Two Star Hotel 10 AED 3 U$D
One Star Hotel / Budgeted Hotel 07 AED 2 U$D
Deluxe Hotel Apartment 20 AED 6 U$D
Superior Hotel Apartment 15 AED 4 U$D
Standard Hotel Apartment 10 AED 3 U$D
Guest House 07 AED 2 U$D
Deluxe Holiday Home 15 AED 4 U$D
Standard holiday Home 10 AED 3 U$D






Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.
Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra

Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra 

A budapesti Mövenpick Hotel Budapest Centre története mesébe illő, megjelenése lenyűgöző.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.