Monitoring bizottság vizsgálhatja a SZÉP Kártya felhasználást

Kerekasztal beszélgetést tartottak az SZÉP Kártyával kapcsolatos teendőkről, a felmerült problémákról a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) május elején tartott hévízi XXXVII. Közgyűlésén.

A Dr. Niklai Ákos MSZÉSZ alelnök által moderált beszélgetésben részt vett Dr. Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője, Körtvélyessy László NGM miniszteri biztos, Nagy Ferenc, a K&H Bank igazgatója és több szállodai szakember: Soós Éva (Kolping Családi Hotel), Joós Adél (Hunguest Hotels Hévíz), Kovács Balázs (Danubius Hotels).

A beszélgetésen elhangzott, a szállodai szakma maximálisan érdekelt a SZÉP Kártya sikerében, amely a belföldi forgalom legjelentősebb generálójává válhat. A forgalom mielőbbi jelentős növekedése a szállodák, éttermek és a kibocsátó bankok közös érdeke.

Az MSZÉSZ szállodák körében végzett, nem reprezentatív kutatásából kiderül, az idei első három hónapban az üdülési csekk és SZÉP kártya forgalma együttesen közel 35%-kal múlta alul a tavalyi azonos időszaki üdülési csekk forgalmat. Örömteli tény azonban, hogy az elfogadóhelyek és kártyatulajdonosok száma jelentősen emelkedett az elmúlt hetekben és folyamatosan nő. A közel 551 000 kártyatulajdonos immár 23 000 elfogadóhelyen fizethet SZÉP Kártyával.

A kártyákon jellemzően még alacsony a feltöltés mértéke, hangzott el. Ennek okát egyrészt a vállalkozóknál jelentkező pénzhiányban látják a szakemberek, másrészt a cégek óvatosságában, hogy az év folyamán kilépő munkatársaknak ne adjanak egész éves teljes keretet.

Problémaként merült fel a szállodák részéről, hogy még mindig gyakori gond, hogy a terminálok nem fogadják el a más kibocsátó kártyáit, illetve több más technikai problémát is jeleztek a szakemberek. Szintén sérelmezték, hogy a bankok lassan fizetnek és ez tovább súlyosbítja a szállodák egyébként is nehéz cash flow helyzetét.

A szállodások jelezték, hogy az általuk remélthez képest még mindig jóval nagyobb a kártyával fizetett közösségi étkezések aránya, mint amit a kártyatulajdonosok szállásdíjra költenek.

Utóbbira megoldást jelenthet az eddiginél erőteljesebb, intenzívebb marketingjelenlét, vélik a szakemberek. A már beindult szolgáltatói hirdetések, ajánlatok mellett erőteljesebb állami, banki folyamatos promócióra van szükség a SZÉP Kártya felhasználásával történő hazai üdülés propagálására. A közgyűlésen egyébként elvi megállapodás született Magyar Turizmus Zrt. és az MSZÉSZ között egy ilyen jellegű őszi kampányról. Az MSZÉSZ felajánlotta saját honlapját, hírlevelét és egyéb platformjait, hogy a legfontosabb tudnivalókat hatékonyan továbbítsák a szolgáltatók felé.

A kerekasztalbeszélgetés résztvevő megállapodtak abban, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetésével egy monitoring bizottság kezdi meg működését a szállodai szakma bevonásával, amely tevékeny szerepet vállal a felmerülő akadályok elhárításában, a SZÉP Kártya rendszer továbbfejlesztésében, illetve rendelet módosításokra, egyszerűsítésekre tesz javaslatokat. Emellett a résztvevők felhívták a figyelmet az erőteljes oktatás szükségességére is a munkáltatók, a vendégek és az elfogadóhelyek körében egyaránt.


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.