Romló színvonalat és drágulást hozhat a hoteleknek a kiszervezés

Bár lenne igény a szállodai tevékenységek minél szélesebb körű kiszervezésére, Magyarországon még mindig elég gyér az a szolgáltatói szegmens, amely színvonalasan el tudná látni ezeket a feladatokat.

A szállodaüzemeltetés fix költségeinek aránya nagyon magas, ez a jelenlegi gazdasági körülmények között egyre több hotelt sarkall a költségek racionalizálását segítő outsourcing megoldások igénybevételére. Megfelelő partnereket azonban alig találni.

Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára a Világgazdaságnak elmondta, a teljes körű szolgáltatást (például wellness, mosoda, étterem) végző szállodákban a bérek járulékokkal terhelt költsége a forgalomnak akár a 40 százalékát is kiteheti. Ezért a hotelüzemeltetők legtöbbször a személyzeti tevékenységet szervezik ki. A hazai szállodák – bizonyos tevékenységek esetében – 50-60 százalékos foglaltságra alakítják ki az állandó alkalmazotti gárdát, s a csúcsidőszakokban kölcsönzött munkaerővel oldják meg a többletforgalmat (bár ezt egy szállodán belül nem lehet minden területen alkalmazni: például a recepcióban, a konyhán, az értékesítésen a teljes személyzet szükséges minden foglaltsági szinten). A gazdasági válság miatt jelentősen esett a budapesti szállodák foglaltsága: az év első hónapjában 30-40 százalék körül mozgott. Ilyen körülmények között egyre fontosabb szerepet kap a kiszervezéssel nyerhető költségracionalizálás – tette hozzá a főtitkár. Az, hogy pontosan mekkora megtakarítás érhető el, régiótól, tevékenységtől és szállodától függ. Magyarországon kevéssé elterjedt a mosodai szolgáltatás kiszervezése. Nyugat-Európában a hotelek közül egyre többen szervezik ki a tisztítótevékenységet mind a vendégek ruháit, mind pedig a saját textíliáikat illetően. Sok szálloda eleve olyan szállítótól bérli a textíliákat, amely a mosodai szolgáltatásokat is vállalja. Kovács István szerint ez nálunk azért nem terjedt el, mert gyakorlatilag nincs az elvárásoknak megfelelő szolgáltató, vagy olyan drága, hogy nem éri meg kiszervezni.

A szállodai outsourcing másik fontos területe a vendéglátás, főleg Európában és Észak-Amerikában, ahol a szállodai éttermek nem örvendenek nagy népszerűségnek: a vendégek az ételeket középszerűnek és unalmasnak tartják. Az egyik megoldás az alacsony költségű, úgynevezett budget szállodák esetében, hogy étterem közelében épülnek. A középkategóriájú szállodák viszont gyakran a vendéglátást egy franchise-cégre bízzák. A luxusszállodák egyre inkább egy-egy híres séfre, népszerű vendéglátóra bízzák az étterem vezetését. Nálunk ez a megoldás egyelőre gyerekcipőben jár, bár kezdeményezések már vannak: a Corinthia Grand Hotel Royal a méltán népszerű Bock Bistróját és az Andrássy Hotel Baraka éttermét külső vállalkozó viszi, a Kempinski bajor sörözője új néven és ízvilággal szintén külön cég gondozásában nyílik meg ismét.

A szállodai szolgáltatások kiszervezése Magyarországon is egyelőre jórészt Budapesten dívik – hangsúlyozta Neustadtl Dániel, a Hunguest Hotels Zrt. projektigazgatója. A lánc saját tulajdonú 14 szállodájából 12 vidéken üzemel, ahol kevés a megfelelő szolgáltató, így nem sok esély van arra, hogy a költségeket kiszervezéssel csökkentsék. A munkaerő-kölcsönzés kockázatos, különösen a felszolgálásban, hiszen a minőségi ellátáshoz egy pincérnek ismernie kell az ételeket, italokat, a séf ajánlatait. Több helyen gondolkoznak azonban a vendéglátás teljes vagy részleges – például a cukrászatot érintő – kiszervezéséről. „A Hunguest Hotels több szállodájában aranyérmes séfek dolgoznak, nekik eleve vendégcsalogató erejük van, de gondolkozunk bizonyos területeken a kiszervezésen” – fűzte hozzá. (Világgazdaság)


Igazgatóváltás a Mellow Mood Hotels élén

Igazgatóváltás a Mellow Mood Hotels élén 

Veégh Máté lett a szállodai cégcsoport új általános igazgatója.
Budapesti egységek ennél a szállodacsoportnál

Budapesti egységek ennél a szállodacsoportnál 

Az East City Hotel és a Thomas Hotel is csatlakozik a brandhez.
Stílusos, kifinomult és újszerű együttműködés a Lánchíd lábánál

Stílusos, kifinomult és újszerű együttműködés a Lánchíd lábánál 

Feledésbe merült technikával készült ékszerek a budapesti hotelben.
A teljes körű felújítást követően ismét nyitva a hajdúszoboszlói hotel

A teljes körű felújítást követően ismét nyitva a hajdúszoboszlói hotel 

A Hunguest Béke több évig tartó felújítás után december 17-től ismét megnyitotta kapuit a vendégek előtt.
Újabb szálláshelyek Németországban a hostelcsoportnál

Újabb szálláshelyek Németországban a hostelcsoportnál 

Európa legnagyobb magántulajdonban lévő hostellánca, az a&o Hostels új szálláshelyet nyit Heidelbergben 2026 végén, ezzel tovább bővítve németországi jelenlétét.
Új beszerzési igazgató a Danubius Hotelsnél

Új beszerzési igazgató a Danubius Hotelsnél 

A szállodalánc új központi beszerzési igazgatója Várnai Krisztina.
Rock, divat, egyedi design, önjátszó Steinway zongora – a kortárs művészettel összhangban

Rock, divat, egyedi design, önjátszó Steinway zongora – a kortárs művészettel összhangban 

Szakmai versenyünk, a Junior Klasszis TopDesign 2024 – Formaruha pályázat ifjú győzteseit invitáltuk egy különleges megjelenésű és koncepciójú budapesti hotelbe január 20-án – és milyen jól tettük, hogy elkísértük nyerteseinket.
MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Tátralomnic ékköve: Grand Hotel Praha

Tátralomnic ékköve: Grand Hotel Praha  

Tátralomnic ma is őrzi eleganciáját, amely Marienbadhoz vagy Karlsbadhoz hasonlítható. Leghíresebb szállodája, a Grand Hotel Praha olyan, mint egy mesebeli kastély.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.