Sorra nyitnak az uniós pénzből épült szállodák

Az elmúlt két évben összesen 69 uniós szállodai fejlesztés indult el, és eddig 22 valósult meg a Regionális Operatív Program (ROP) keretében - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a Napi Gazdasággal.

A lap pénteki számában ismertetett tájékoztatás szerint a befejezett fejlesztések átlagosan 220 millió forintos támogatást nyertek el, ami nagyságrendileg 66 százalékos támogatási intenzitást jelent. További 47 lezáratlan beruházás van folyamatban a vidéki helyszíneken, melyek átadására a következő években lehet számítani. Az elmúlt tíz évben jelenősen nőtt a szállodai szálláshelyek száma - írta a lap a KSH adatai alapján.

Míg 2004-ben 824 szállodát regisztráltak, 2013-ban ez a szám már 1031 volt. Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) főtitkára szerint az elmúlt két évben lelassult a szállodák számának növekedése, ugyanis a korábbi esztendők túlzott kapacitásbővülése miatt erősen leromlott a jövedelmezőségük, s ez óvatosságra intette a befektetőket, illetve a hitelező bankokat is.

A pénzügyi-gazdasági válságot megelőző időszakban könnyen lehetett hitelhez jutni szállodafejlesztésekhez, amihez EU-támogatásokat is kaptak sokszor a beruházók. Így elsősorban vidéken jöttek létre keresleti oldalról alá nem támasztott, szakmailag kellően elő nem készített szállodák - tette hozzá a szakember, aki szerint vidéken jelenleg is leginkább uniós fejlesztési támogatásokból valósulnak meg többnyire gyógy- és wellness-szálloda-beruházások.

Forrás: MTI/Hirado.hu


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.