Szárítás – a legősibb tartósítási eljárás

A szárítás az egyik legősibb természetes tartósítási eljárás, amelyet a modern ipar is hatékonyan használ a kényelmi termékek előállítása során. A szárított ételek  szállítása és tárolása is egyszerű, sokáig megőrzik tápértéküket és minőségüket, így ezek bármikor, könnyen elkészíthetőek a konyhában.

Történelmi lecke a szárításról

A szárítás történelme hosszú évezredekre nyúlik vissza, hiszen ez az egyik legősibb tartósítási eljárás. A régi korok emberei rengeteg ételfajtát tartósítottak ezzel az eljárással. Az ősi egyiptomiak például szárítva tárolták a gabonát, az észak-amerikai indiánok egy nagyon tápláló, pemmikán nevű ételt készítettek szárított hús, gyümölcs és zsír összedarálásával. A szárított ételek előnyös tulajdonságait már az ősmagyarok is ismerték, akik a nyereghez tartozó bőrzsákban szárított húsport, tejport és különféle szárított zöldségeket vittek magukkal, így bárhol elkészíthették a tipikus, ősmagyar húslevest. Manapság elsősorban a kényelmi termékekben találkozhatunk szárított ételekkel, hiszen a különféle levesporok, szószok, fűszerek előállításához a modern ipar is használja a több ezer éves eljárást.

Mi történik a szárított élelmiszerekkel?

A szárítás folyamán az adott élelmiszerből távozik a víztartalom nagy része, így a szárított változatban sokkal koncentráltabban vannak jelen a különféle tápanyagok. Általában elmondható, hogy a friss élelmiszerek kalóriaértéke szárítás esetén is megmarad. Az Unilever kényelmi termékeinek előállítása során rengeteg zöldséget szárít, a kiváló minőségű alapanyagok jelentős részét adják a világ mezőgazdasági termelésének. Az Unilever használja fel például a világ paradicsomtermelésének 6%-át és a világ teljes éves hagymakészletének 5%-át. A Magyarországon tradicionális ételízesítőnek számító, 41 éves múltra visszatekintő Delikát 8 előállítása során is használják a több ezer éves szárítási folyamatokat. A nagykiszerelésű Delikát 8 is a különböző szárított zöldségnek köszönheti különleges aromáját: a különféle fűszerek és összetevők mellett például szárított sárgarépát, petrezselymet, paszternákot és vöröshagymát is tartalmaz.


Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.
Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra

Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra 

A budapesti Mövenpick Hotel Budapest Centre története mesébe illő, megjelenése lenyűgöző.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.