Szárítás – a legősibb tartósítási eljárás

A szárítás az egyik legősibb természetes tartósítási eljárás, amelyet a modern ipar is hatékonyan használ a kényelmi termékek előállítása során. A szárított ételek  szállítása és tárolása is egyszerű, sokáig megőrzik tápértéküket és minőségüket, így ezek bármikor, könnyen elkészíthetőek a konyhában.

Történelmi lecke a szárításról

A szárítás történelme hosszú évezredekre nyúlik vissza, hiszen ez az egyik legősibb tartósítási eljárás. A régi korok emberei rengeteg ételfajtát tartósítottak ezzel az eljárással. Az ősi egyiptomiak például szárítva tárolták a gabonát, az észak-amerikai indiánok egy nagyon tápláló, pemmikán nevű ételt készítettek szárított hús, gyümölcs és zsír összedarálásával. A szárított ételek előnyös tulajdonságait már az ősmagyarok is ismerték, akik a nyereghez tartozó bőrzsákban szárított húsport, tejport és különféle szárított zöldségeket vittek magukkal, így bárhol elkészíthették a tipikus, ősmagyar húslevest. Manapság elsősorban a kényelmi termékekben találkozhatunk szárított ételekkel, hiszen a különféle levesporok, szószok, fűszerek előállításához a modern ipar is használja a több ezer éves eljárást.

Mi történik a szárított élelmiszerekkel?

A szárítás folyamán az adott élelmiszerből távozik a víztartalom nagy része, így a szárított változatban sokkal koncentráltabban vannak jelen a különféle tápanyagok. Általában elmondható, hogy a friss élelmiszerek kalóriaértéke szárítás esetén is megmarad. Az Unilever kényelmi termékeinek előállítása során rengeteg zöldséget szárít, a kiváló minőségű alapanyagok jelentős részét adják a világ mezőgazdasági termelésének. Az Unilever használja fel például a világ paradicsomtermelésének 6%-át és a világ teljes éves hagymakészletének 5%-át. A Magyarországon tradicionális ételízesítőnek számító, 41 éves múltra visszatekintő Delikát 8 előállítása során is használják a több ezer éves szárítási folyamatokat. A nagykiszerelésű Delikát 8 is a különböző szárított zöldségnek köszönheti különleges aromáját: a különféle fűszerek és összetevők mellett például szárított sárgarépát, petrezselymet, paszternákot és vöröshagymát is tartalmaz.


Egészségnap a hévízi Hotel Európa Fit****superior vendégtereiben

Egészségnap a hévízi Hotel Európa Fit****superior vendégtereiben 

Második alkalommal hirdette meg a szálloda egész napos, ingyenes programját május 11-én, szombaton.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Új szállodai brand érkezik Budapestre

Új szállodai brand érkezik Budapestre 

Ez lesz a nemzetközi márka első magyarországi tagja.
Beszámoló a hazai szállodások tavaszi (59.) közgyűléséről / 2. rész

Beszámoló a hazai szállodások tavaszi (59.) közgyűléséről / 2. rész 

Az MSZÉSZ május 14-én, a Grand Hotel Esztergomban tartott szakmai találkozójának három érdekes előadásáról számolunk be.
Újabb lazulós skybar nyílt a BudaParton

Újabb lazulós skybar nyílt a BudaParton 

Buda legújabb skybarja a Radisson BudaPart tetején várja vendégeit.
Egy híján 60: Esztergomban tartották tavaszi (59.) közgyűlésüket a hazai szállodások

Egy híján 60: Esztergomban tartották tavaszi (59.) közgyűlésüket a hazai szállodások 

Helyszíni beszámoló a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tavaszi közgyűléséről.
így kötelezte el magát a fenntarthatóság mellett az Év zöld szállodája

így kötelezte el magát a fenntarthatóság mellett az Év zöld szállodája 

Hazánk vezető márkái közül többen is kiemelkednek ezen a téren, amikor pedig a különböző szektorból érkező magyar márkák összefognak, akkor születnek az igazán jó megoldások.
Egy éves a Mövenpick BalaLand Resort Lake Balaton

Egy éves a Mövenpick BalaLand Resort Lake Balaton 

Az első évben több, mint 50.000 vendég látogatott el Szántódra, az egyedülálló tematikával rendelkező, családbarát hotelbe.
Katolikus kulturális központból szálloda: új üzemeltetőnél a D50

Katolikus kulturális központból szálloda: új üzemeltetőnél a D50  

Az Eventrend Group üzemelteti a továbbiakban a D50-et.
Új vezérigazgató két budapesti Marriott-ház élén

Új vezérigazgató két budapesti Marriott-ház élén 

Angela Saliba a Budapest Marriott Hotel és a Millennium Court, Marriott Executive Apartments új vezérigazgatója.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.