Szárítás – a legősibb tartósítási eljárás

A szárítás az egyik legősibb természetes tartósítási eljárás, amelyet a modern ipar is hatékonyan használ a kényelmi termékek előállítása során. A szárított ételek  szállítása és tárolása is egyszerű, sokáig megőrzik tápértéküket és minőségüket, így ezek bármikor, könnyen elkészíthetőek a konyhában.

Történelmi lecke a szárításról

A szárítás történelme hosszú évezredekre nyúlik vissza, hiszen ez az egyik legősibb tartósítási eljárás. A régi korok emberei rengeteg ételfajtát tartósítottak ezzel az eljárással. Az ősi egyiptomiak például szárítva tárolták a gabonát, az észak-amerikai indiánok egy nagyon tápláló, pemmikán nevű ételt készítettek szárított hús, gyümölcs és zsír összedarálásával. A szárított ételek előnyös tulajdonságait már az ősmagyarok is ismerték, akik a nyereghez tartozó bőrzsákban szárított húsport, tejport és különféle szárított zöldségeket vittek magukkal, így bárhol elkészíthették a tipikus, ősmagyar húslevest. Manapság elsősorban a kényelmi termékekben találkozhatunk szárított ételekkel, hiszen a különféle levesporok, szószok, fűszerek előállításához a modern ipar is használja a több ezer éves eljárást.

Mi történik a szárított élelmiszerekkel?

A szárítás folyamán az adott élelmiszerből távozik a víztartalom nagy része, így a szárított változatban sokkal koncentráltabban vannak jelen a különféle tápanyagok. Általában elmondható, hogy a friss élelmiszerek kalóriaértéke szárítás esetén is megmarad. Az Unilever kényelmi termékeinek előállítása során rengeteg zöldséget szárít, a kiváló minőségű alapanyagok jelentős részét adják a világ mezőgazdasági termelésének. Az Unilever használja fel például a világ paradicsomtermelésének 6%-át és a világ teljes éves hagymakészletének 5%-át. A Magyarországon tradicionális ételízesítőnek számító, 41 éves múltra visszatekintő Delikát 8 előállítása során is használják a több ezer éves szárítási folyamatokat. A nagykiszerelésű Delikát 8 is a különböző szárított zöldségnek köszönheti különleges aromáját: a különféle fűszerek és összetevők mellett például szárított sárgarépát, petrezselymet, paszternákot és vöröshagymát is tartalmaz.


Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke

A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke  

Május 7-én a nemrég újranyitott hajdúszoboszlói Hunguest Béke szállodában rendezik meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) keleti régióülését.  
Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén

Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén 

Az ötcsillagos budapesti belvárosi ház vezetése 2025 március elsejétől változott.
Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen

Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen 

Az ötcsillagos szállodában a vendégeket nem csak a luxus legmagasabb foka, hanem valódi testi-lelki feltöltődés várja.
Boeingből luxushotel

Boeingből luxushotel 

Felix Demin 2023 végén nyitotta meg a világ egyik legkülönlegesebb szálláshelyét: a Private Jet Villát.
Pihenés és konferenciaélet újratöltve:  nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája

Pihenés és konferenciaélet újratöltve: nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája 

A ház az elmúlt években teljesen megújult: a teljes felújtásnak köszönhetően modern külsővel és elegáns belső tereivel várja ismét vendégeit.
Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén

Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén 

2025. április 1-től Martos Andrást nevezték ki a Hunguest Helios és a Hunguest Panoráma szállodák igazgatójának.
Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás

Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás 

Új név, új arculat, új lehetőségek.
Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók

Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók 

A tavalyi évhez hasonlóan népszerű a húsvét a belföldi utazók körében – derült ki az egyik szállásfoglaló portál adataiból.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.